Weird Science
Buscemi! Scorsese! It’s the best show in town!

2010-10-05  

Den som inte bli alldeles till sig över tanken på Steve Buscemi som dålig kille i snörrät sidbena måste vara trött på livet. Men¬†Boardwalk Empire har ännu mer att erbjuda än så: De extremt opraktiska jugendlockarna slingrar sig ner för ryggen även på den mest blygsamma arbetarfru. Chicagogangstrarna glider runt i fotsida pälsrockar, underhuggarna har perfekt luggslitna tweedkepsar. Atlantic City 1920 ser mer ut som kolorerade vykort än någon stad som någon verkligen levt i.

När jag nu fått kostymnörderiet ur systemet kanske vi kan prata om manuset. Satan vad bra det är. Steve Buscemi spelar alltså Enoch »Nucky«¬†Thompson, kommunalpolitiker och inofficiell kung av staden – korrupt ut i fingertopparna. Han lever som en prins på skattebetalarnas pengar men är älskad av alla eftersom han alltid är beredd att sticka åt diskarna några hundringar, eller hålla ett flammande tal om spritens skadeverkningar på samhället för damernas nykterhetsförening – detta på vägen till att inspektera hembräntfabriken. I första avsnittet inträder spritförbudet, vilket får Nuckys menageri av köpta politiker, poliser, skeppare och gud vet vilka andra yrkesgrupper att lägga i högsta växeln. Sprit ska smugglas in, spädas ut, säljas vidare. Kontakter med köpsugna brottssyndikat i andra städer ska odlas och hack i häl har man sammanbitna federala agenter.

Det här, mina vänner, är så njutbart att det är helt sjukt. Solitt hantverk inifrån och ut, välskrivet, välspelat, välfilmat, ett dream team med bland andra Martin Scorsese vid producentspakarna – om SVT:s årliga julkostymdrama är korpfotboll så är detta NBA. Än så länge har bara tre avsnitt sänts, gör dig själv en tjänst och häng på.

[2010-10-05 12:10]
Tobias

Visst är Boardwalk Empire en ytterst välgjord serie men går man inte i fällan när man förälskar sig i seriens yttre? Tycker att den hitills lidit en hel del av ganska symptomatiska självhävdelsebehov. Var är själen liksom?

Nucky som den enda karaktären med ett samvete i konflikt med ambitionen drivs ju ständigt mot att gå emot allt som är gott inom honom. Det hade kanske varit ett bra uppslag om det problematiserats istället för att bara exploateras som ett sätt att porträttera ett kungarike i förfall.

Jag är väl antagligen besviken och bitter och vi är trots allt bara tre avsnitt in – men jag hade väntat mig mer hjärta och mindre ytlig 20-tals romantisering…

[2010-10-05 13:16]
Axel

Läst något om ”korsning mellan Sopranos och Mad Men”. Tycker det känns träffande, fast på ett dåligt sätt. Finns inga nyheter att hämta, tyvärr. Såg fram emot den här serien väldigt mycket (men det är såklart inte för sent, bara tre avsnitt än som sagt).

[2010-10-05 13:21]
Philip

Jag tycker att det varit väldigt coolt hittills. Men det är ju ganska lite ”tv-serie” och väldigt mycker ”Scorsese-film” med allt vad det innebär av ambitiösa kameraåkningar och megabudget. Med andra ord tycker jag att det känns som en miniserie i stil med The Pacific (dock betydligt bättre). Scorsese får inte till den där tv-mässigheten som kommer att krävas nu när det ska bli en andra säsong, alltså det som gör att vi på lång sikt kan bli förälskade i vissa karaktärer och vill följa dem. Något slags lugn. Tempot är så otroligt högt från början.

[2010-10-05 14:37]
Chris

Det är väldigt bra, och väldigt snyggt, men jag saknar engagerande karaktärer. Jimmy och Nuck står sig helt slätt gentemot t.ex. Swearengen i ”Deadwood”, Tony Soprano eller vem som helst i ”The Wire” (även om det är väldigt roligt att åter se Michael K. Williams som Omars farfarsfarfar Chalky).

[2010-10-05 16:23]
Andreas

Fasen vad alla är negativa då. Håller med Teresa.. detta har potential att bli hur bra som helst. Man kan ju inte riktigt vänta sig engagerande karaktärsutveckling efter bara tre avsnitt.

[2010-10-05 16:34]
oggy

Kan bara hålla med ovanstående. Än så länge har serien inte levererat. Svårt att sätta fingret på det, men det är lite samma känsla som med Treme, man är så inne på att göra ett påkostat, seriöst HBO-drama (jag menar, kolla vinjetten!) att innehållet och underhållningsvärdet kommer i andra hand… Känns lite ytligt, om man ska vara grov i mun. Inte för att Boardwalk Empire på något sätt varit dåligt, Buscemi är ju alltid sevärd.

[2010-10-05 17:58]
San

När Buscemi och Scorcese gör en HBO-serie så är förväntningarna så höga att det bara kan misslyckas, vilket även var fallet med Treme. Vänta något år så börjar folk snart bli besvikna på AMC-serier också.

[2010-10-05 18:30]
Hisingen

Tycker Boardwalk Empire har gjort en väldigt lovande start, faktiskt, ljusår starkare och mer besjälat än Treme. Blir ju löjligt att försöka jämföra med serier som Sopranos efter bara tre avsnitt, vad som helst hade sett ut som en besvikelse i det perspektivet

[2010-10-05 20:16]
r

Jag har svårt för anakronismerna och den totalt frånvarande tidsandan, och förstår inte alls vad det är folk i tråden tycker är ”snyggt”. Litegrann går tankarna till en av Scorseses sämre filmer, Gangs of new york, även den ett färgglatt fantasypekoral till historieskrivning. Det tuffa gangster-20-talet känns märkbart tillrättalagt, en sorts Disneyfierad 20-tals teampark där varje tidsmarkör stryks under med breda streck: ”Dammsugare = Modern pryl! Det använder vi tre gånger va?”. Och Buscemi har än dessutom än så länge levererat noll trovärdighet och tyngd i sin karaktär.

[2010-10-06 03:59]
Manbearpig

Jag har ärligt talat svårt att komma in i ”Boardwalk”, för mig räcker inte ”välspelat, välskrivet,välfilmat”..
OK, det beskriver Scorsese på pricken…
Men hela dramat är lite ”kallt” för mig.
Jag vet inte…
Det ska ju tydligen vara så att man ”måste” tycka detta är bra, men jag är tveksam hittils.
Hittils är det lika tråkigt som en ”Scorseseintervju”…och det får ni upptäcka själva på tuben hur djävla tråkig han är på riktigt….

[2010-10-06 09:20]
Axel

oggy: åh bra att du tog upp vinjetten. Så. Himla. Lam. The Brian Jonestown Massacre är ett väldigt underligt val dessutom.

[2010-10-06 12:55]
Teresa

r: Jag kan helt hålla med om att fotot är lite pastellplastigt – inte nya Star Wars-katastrofalt, men ändå. Jag har bestämt mig för att göra den välvilliga tolkningen att man medvetet jobbar med nostalgi och overklighetskänsla och att det är därför allt ser så konstigt ut.
Manbearpig: Fast inte *måste* man tycka Boardwalk Empire är bra? I så fall är det mäktigt att vi har lyckats samla så många helt unika individualister just i den här kommentartråden…
Och inte för att jag vill jämföra i övrigt, men både The Wire och Friday Night Lights kändes sega och platta de första två-tre avsnitten. Långsamt berättartempo kan löna sig i längden.

[2010-10-06 12:59]
Kjell

Har fortfarande inte hunnit/orkat ta itu med Boardwalk Empire, det blir ofta så med mastodontserierna för min del. Men: The Wire var inte segt och platt ens i piloten! Tvärtom direkt från start klassiskt kriminalberättande i rakt nedstigande led från Homicide: Life on the Street.

[2010-10-06 16:56]
Hisingen

Vinjetten är kass, det tycker även jag som hittills gillar det mesta med serien i övrigt. Dock förstår jag inte riktigt kritiken gällande bristande realism. Har man sett mer än fem minuter av BWE så står det väl ganska klart att det är en färgglad gangsterskröna man är ute efter att berätta, snarare än en realistisk skildring av 20-talets Atlantic City?

[2010-10-06 17:34]
Jonte

Så här säger Terence Winter själv, i en intervju på Hitfix, angående series stil och utseende: ”We talked a lot about authenticity. We wanted it to really look real. We didn’t want it look stylized in any way. And that could have been a way to go, given we knew this was going to be very expensive to do. So we said, ‘Are we going to cut corners in some ways and make this just sort of a more stylized version of what the past looked like? Or are were going to be absolutely faithful to what the past looked like?’ And we decided on absolute faith. Then that being the case, it was, ‘Okay, well sets have to look weathered. They’ve got to look old. People in clothes can’t all dress like it’s 1920. Some people have clothes from 1905. Some people have ill-fitting clothes.’ Hairstyles, etc.”

[2010-10-06 19:21]
r

Ajdå. Ja, är DET (som Jonte citerar) Winters intentioner så tycker jag nog han misslyckades totalt. Men jag är såklart öppen för att serien kan vara bli bra ändå.

Mina personliga favoriter bland gangsterfilm där jag tycker man lyckats bra med återskapad tidsanda är ”Thieves like Us” (Altman, 74) och ”Once upon a time in america” (Leone, 1984). Intresseklubben kan anteckna.

[2010-10-07 07:18]
Jocke

jag kollar ikapp sen, har för mycket annat att se nu (typ s 5 av the wire och hela vita huset).

[2010-10-07 23:23]
Manbearpig

Jag tror mitt största problem nuförtiden, som inte har något med kvaliteten på serien att göra, är att det är svårt att kolla på ETT avsnitt i veckan av t.ex ”Boardwalk”.
Särskilt som jag följer så många serier samtidigt.
Jag är HELT uppdaterad i ca 25 serier under hösten nu(sant).

En serie tjänar definitivt på att sträckkollas flera avsnitt åt gången, vilket blir svårt att hålla sig till när man ska vara uppdaterad och kanske undvika ”spoilers” på samma gång?

[2010-10-08 03:29]
Fabian

Jag måste hålla med de ovan som tycker det känns konstlat och ”kallt”. Det känns inte mänskligt, vilket ändå verkar vara ambitionen.

Dock tror jag att det även har att göra med eran i sig, den är för oss som lever idag omgiven av ett mer romantiskt och mystiskt skimmer än exempelvis Mad Mens sextiotal, som är oss närmare och mer ”verkligt”. Detta gäller såklart i ännu högre grad både The Wire och Sopranos.

[2010-10-09 05:04]
JET

Jag förvånades framför allt över den ibland usla dialogdubbningen i första avsnittet. Det var flera ställen där det inte klaffade alls, och det i den dyraste tv-pilot som någonsin gjorts!

Och titelmelodin är fruktansvärd (i sammanhanget – annars bara rätt trist). Ska det vara anakronistiskt, så vore det både modigare och mer intressant att köra hårdtechno eller hip hop.

Jag är tveksamt optimistisk, även om jag redan tröttnat på Jimmy som på intet vis lever upp till den smarthet som den expositoriska dialogen hela tiden hävdar att han besitter.

Jag hoppas att manuset rycker upp sig när man inte känner att man behöver måla upp bakgrund hela tiden, för det var mycket ”Jag vill bara påpeka det här som alla här redan vet!” i första avsnittet.

[2010-10-31 03:05]
“Boardwalk Empire” « Emmies

[…] “Boardwalk Empire” By Emmie, on October 31st, 2010 Just sett de två första avsnitten av nya amerikanska serien Boardwalk Empire. Handlar om förbudstidens USA på 20-talet och har ikonen Steve Buscemi som huvudrollsinnehavare. Går på Canal+ men finns förstås tillgänglig på de gamla vanliga sätten. Klart godkänt så långt. Djävulskt snyggt men ändå med känsla. Instämmer med Teresa Axners lovsång på Weird Science: […]