Weird Science
En helt ny situation

2010-09-09  

Första vändan skyllde jag på popkulturens ständiga besatthet av det autentiska.

Att jag kökollade Jersey Shore av samma anledning som folk konsumerar bloggar eller Biggest Loser eller amatörporr – för att det är »rått« och »äkta«.

Och så lite socialantropologi med det guidokulturella uppå det så hade man ryggen fri från belackarna.

Så jag tänkte att nu var jag klar med det programmet, att bäst före-datumet för steroidmuskler och petroleumfrippor hade susat förbi sedan länge och det var hög tid att gå vidare mot något annat.

Men lik förbannat sitter jag nu här varje fredag och jublar.

Jersey Shore gör något som jag aldrig upplevt förut i realitygenren. Till skillnad från vanliga dokusåpor så är alla karaktärer återkommande från första säsongen. Så i stället för att kännas stillastående – där en ny säsong med nya deltagare bara hade försökt upprepa vad förstasäsongens deltagare gjorde för att bli kända och miljonärer – har vi att göra med något så oväntat som karaktärsutveckling.

Ta bara relationen mellan Sammi och Ronnie. I första säsongen handlade varje avsnitt om hur Sammi kom på nya sätt att skicka iväg pojkvänsköttklossen Ronnie på skuldtripper som hade räckt minst två varv runt jorden.

I nya säsongen är de i stället låsta i ett on/off-läge, en emotionell dragkamp vars like aldrig skådats utanför en gymnasieskola.

Dessutom fokuseras det mer på tjejgängets kammarspel och psykologiska krigsföring än på »The Situations« och grabbarnas brölfestande i år. Som röd story arc-tråd löper i stället ett drama om skuld och försoning genom säsongen: hur J-Woww och Snooki slits mellan lojalitet och sympati, ska de berätta för Sammi att Ronnie trekantstungrullat med tjejer och druckit en shot mellan en cocktailservitris bröst eller är det bäst att hon inte får veta? Samvetet tär och tynger som hos en febrig Raskolnikov. Typ.

Genom att använda återkommande karaktärer som man redan byggt upp ett förhållande till så finns det för tittaren inget kvar av den känslomässiga viktlösheten från första säsongen. Det är kanske genant att erkänna det, men man bryr sig om deras inferno.

(Spoiler: de löser för övrigt sitt dilemma genom att skriva ett anonymt brev på ett internetcafé och lämna i hennes nattduksbord. Ordet »boing« förekommer i brevet.)

I en intervju på Kanal 5:s hemsida säger en deltagare i den svenska Jersey Shore-spinoffen Kungarna av Tylösand (premiär i kväll) att de kommer ta »realityteve till en helt ny nivå«.

Men Jersey Shore har med sitt nya grepp i säsong två redan höjt ribban; min gissning är att Kungarna av Tylösand kommer riva på varje försök.

[2010-09-09 10:34]
D

Tyckte första avsnittet av Kungarna av Tylösand var sjukt underhållande medan andra säsongen av Jersey Shore än så länge är lite av en besvikelse.

[2010-09-09 11:18]
mxm

så sant som det var sagt. folk på internet har klagat på Sammi/Ron-karusellen, men jag tycker det är halva behållningen med JS2. hur många gånger kan en hon påstå att det är över innan hon krälar tillbaka till honom, och vice versa? men samtidigt vill jag se mer av MVP; vill veta mer om the Sitchs transromans, och hur Pauly blev så full att hans hår kröktes. funderar till och med på att se Dancing With the Stars bara för att se mer av the Sitch.

(förresten, off-topic: varför har ingen här nämnt The League? det är ju världens bästa! andra säsongen i tandem med IASIP = hösten tilhör FX)

[2010-09-09 12:00]
Kjell

mxm: The League, ja! Ett ständigt gnagande dåligt samvete. Hade tänkt hinna kolla igenom den korta förstasäsongen under sommaren, och nu åtminstone lagom till S2-starten, men det kommer alltid annat emellan. Tack för påminnelsen.

[2010-09-09 12:24]
Joel

Jersey Shore, världens sämsta människor.

[2010-09-09 13:16]
mxm

joel: The Apprentice-deltagare är dåliga människor, JS är jordens salt. faktum är att MVP är hyvens killar, dom vill ju bara ha kul. för att vara miljonär verkar till exempel the Sitch ha ganska mycket distans. däremot är tjejerna skogstokiga: hur Jwow och Snooki lyckas skuldbelägga Angelina för DERAS efterblivna brev är helt sjukt.

en grej: jag tror det stämmer att Rons beteende är utstuderat. förmodligen fick han skit hemma för hur Sammi pussywhippade honom i första säsongen, så detta är hans hämnd; han är en riktig karl som behandlar henne som skit. fuckin ace.