Weird Science
Stark final i Work of Art

2010-08-13  

Först en spoilervarning: har ni inte sett finalavsnittet av Work of Art så kanske ni vill läsa den här texten senare.

Det slog mig häromdagen att Miles¬†är ungefär som en karaktär direkt ur en Noah Baumbach-film: klär sig i stickad tröja med sjalkrage, säger att hans första erotiska minne var till den Den lilla sjöjungfrun, och kommer från ett blåsigt Minnesota där det hela tiden tycks vara november. I finalavsnittet fick vi dessutom veta att hans föräldrar är musiklärare – check! Man kunde nog filma hans liv i ett par veckor och få ihop ett hyfsat bidrag till nästa års Sundance.

Jag trodde att Miles finalarbete skulle vara betydligt mer inspirerat. För första gången fick konstnärerna både en rimlig tidsram och en ordentlig budget (att göra ett konstverk på två dagar är ju egentligen en sjuk premiss, »skriv en roman på två dagar«, ni hör ju hur det låter). Miles har hela tiden varit den mest formmedvetna av finalisterna, och han har något slags autistisk humor som man tänker att borde gå att kanalisera på rätt sätt, det borde ju bli så bra… I stället gjorde han pixliga uppförstoringar av en hemlös gubbes ögon. En total abstraktion av ett djupt samhälleligt tema – en allt för teoretisk tolkning av något som han åtminstone påstod sig vara fascinerad (om än inte berörd) av. Det verkade ju som att han själv inte hade någon förklaring till varför han gjorde verket som abstrakta bilder, annat än att de såg »coola« ut (vilket de inte gjorde, egentligen, för det fanns ingen gåta i själva bilderna).

En del av Peregrines arbeten var otroligt snyggt utförda (jag gillade för övrigt att hennes man presenterade sig som»Horn-sculpturer«) men själva utställningen såg ut att vara ganska löst sammanfogad. Rent underhållningsmässigt gör det ingenting: det bästa med Work of Art har ju faktiskt varit inblicken i hur det kan se ut när samtidskonst kommer till, hur lätt man balanserar mellan konstskolepekoral och det som domarna den här gången – i Peregrines arbeten – kallade »magi«. Förra veckan var jag förvånad över att Nicole inte gick vidare, men nu kändes det som att Peregrine absolut förtjänade sin plats i finalen, med sina vaxskulpturer av pojkar och hästar. Och inte minst det suggestiva fotografiet av två uppstoppade rådjur: här såg man hur viktigt utförandet är. Med mindre tid och pengar hade det aldrig blivit så bra. Nu blev hela utställningen som en proffsig, editerad version av de grejer hon gjort hela säsongen.

Men visst var det rätt konstnär som vann. Abdis utställning såg kanske inte alldeles koherent ut, men de förkolnade basketspelarna på utställningsgolvet var lysande, den svarta sopsäcken som fick David LaChapelle att gråta var otrolig (visst var det en målning?) och den svartvita teckningen av en mörk gestalt med ryggsäck var sagolikt vacker.

Vad själva programmet Work of Art säger om konstvärlden är en annan diskussion helt och hållet: det skulle vara intressant att höra en replik från någon som följer konstvärlden mer aktivt.

[2010-08-13 11:37]
mxm

det var fascinerande att se Miles falla på eget grepp: när han för sista gången försökte blidka domarna genom att ”släppa kontrollen” så blev hans verk istället jätteanalt och navelskådande. rätt åt han.

peregrines pi√®ce de résistance var onekligen dom döda rådjuren, men det var ändå ointressant i utförande: var var hantverket? fotografi är inte konst i sig. DN Kultur-teckningarna av spyende människor och sockervaddet var bara klutter.

och ännu en gång kallades Abdi för akademisk! tro mig, jag studerar på en akademi, och Abdis verk är inte akademiska. hans målningar är så uppenbart baserade på fotografier att dom förlorar all trovärdighet. (visst, Richard Estes använder t. ex foton, men han kombinerar dom på ett vis så att fotoperspektivet planas ut.)

abdi är en värdig vinnare, men jag hoppas han använder sina prispengar till att kopiera Bargues samlade litografier och studera Macchiaioli-målarna, Sargent och Bouguereau. med lite mer teknik på benen kommer han kunna uträtta storverk.

[2010-08-13 20:17]
Nekromanen

Abdi värdig vinnare? Knappast, han har ju varit på gränsen att åka ut de senaste tre omröstningarna och det välförtjänt. Om man ser till helheten så borde självklart Miles ha vunnit.

[2010-08-13 20:33]
Kjell

Abdi har varit pinsamt usel i hälften av utmaningarna innan finalen, men sett enbart till finalen så var det helt OK att han vann. Även om jag höll på Peregerine. Som helhet var finalen många klasser bättre än tidigare veckor. Och jag blev rörd av alla tre verken. Eller om det var hela storysarna om tre genomsympatiska och spännande unga människor som rörde mig. Miles växte rejält som människa när vi träffade honom hemma i Minnesota.

[2010-08-13 20:39]
Manbearpig

Tack Philip för att du satte ord på vad jag tänkte.
Jag kan verkligen inte hjälpa dig med någon initierad diskussion, utan började bara följa programmet pga att jag gillar sättet BRAVO-TV hanterar formatet med realityserier.
(jämför Top-Chef kontra Hells Kitchen t.ex)
Men för en konstnovis har det likväl varit fascinerande att följa.
En helt blind fläck i mitt kunnande förut.
Världen har blivit lite vackrare för mig….

[2010-08-15 02:03]
mxm

haha, vi är alltså fyra stycken som brydde oss! nåväl, nu ska jag i alla fall kolla ikapp The Colony, som på pappret ser ut som antitesen till WOA. någon som kollat..?

[2010-08-15 07:18]
Manbearpig

@mxm..
The Colony?..Nåt man äter?
Nä, jag gräver mig längre o längre ner i BRAVO-träsket.
Jag kan ALLT om MAT nu från TOP-CHEF..
Fabio från säsong 5 är BÄST, men kockarna(Voltaggio-bröderna + Kevin) är skickligast.

Nu är jag på säsong 5 av ”Project Runway”…

FYFAN vad GAYIGA dom är!!!:-)…Not that there¬¥s anything wrong with that…
Underhållning!

[2010-08-15 07:32]
Manbearpig

Jag måste fråga om Philip eller Kjells åsikt, för mina tankar sorteras inte så lätt..Jag är lätt förvirrad,jag erkänner
Vad tror NI om den här ”disclaimern” i slutet av varje programm..Producenterna har ett finger med i spelet? ALLTID…Fakta!

[2010-08-15 10:22]
Kjell

Har inte sett disclaimern, exakt hur lyder den?

[2010-08-15 11:18]
Jonte

Nekromanen & Kjell: Visst är det väl så att i samtliga realitytävlingar (på Bravo åtminstone) så bryr man sig inte om insatserna i tidigare tävlingar, utan man fattar beslut enbart på den uppgift som gällde för aktuellt avsnitt? Det är definitivt så i Top Chef i alla fall, där en kock som presterat mestadels toppnivå kan åka ut bara för att denne misslyckas t.ex. i Restaurant Wars. Nu vet jag att den griniga gubbkritikern i WoA sa att Abdi hade utvecklats mest under hela tävlingen, men frågan är om det spelade in (officiellt i alla fall) i beslutet eller om beslut enbart togs baserat på finalutställningen.

[2010-08-15 11:21]
Jonte

Disclaimern för både Work of Art och Top Chef lyder: ”Winning and elimination decisions were made by the Judges in consultation with producers. Some elimination decisions were discussed with Bravo.”. För Project Runway står det ”The judges considered both their scores and input from the Producers and Lifetime Television in reaching their elimination descisions.”.

[2010-08-15 13:21]
Nekromanen

Jonte: jo, det har du nog delvis rätt i. Men jag tycker ändå att projct runway haft värdiga vinnare än så länge. Någon som vet när nästa säsong börjar?

[2010-08-15 16:04]
Jonte

PR har börjat med säsong 8 för några veckor sedan. Ep3 gick i torsdags.

[2010-08-15 17:09]
Nekromanen

Oj, vilken miss. Tack!

[2010-08-16 18:51]
Manbearpig

@Jonte
Jag håller med dig.
Detta kan oxo leda till en del uppseendeväckande beslut.
Kenny åkte på ”Restaurant Wars” fast han varit konstant i toppen.
Visserligen gjorde han två rätter som var dåliga denna gången, men han var iaf ledaren i laget.
Nästan onödigt att påpeka att Alex eller Amanda borde åka före Kenny, det är ju ganska självklart.
Och BRAVO gjorde ju en poäng av att bygga upp rivaliteten mellan Angelo och Kenny.
Så åker han..
Antiklimax, som hela säsongen för övrigt hittils.
Dåligt redigerad, när du nästan efter en halvminut kan lista ut vem som åker.
Förutom i Kennys fall då…

[2010-08-16 18:54]
mxm

kollade då på första två avsnitten av nya The Colony-säsongen, och det är konstiga grejor. å ena sidan ser slagsmålen väldigt rollspeliga ut, å andra sidan använder dom pepparsprej på varandra.
tror jag föredrar WOA trots allt… (ps. såg ni facebook-bilderna av hur Miles och Ryan hånglade på finalefterfesten? priceless!)

[2010-08-16 19:34]
Manbearpig

@mxm
Googlade och Wikipedade lite på ”The Colony”.
Kunde inte läsa för mkt eftersom jag då hade stött på gigantiska spoilers såklart.
Men konceptet/upplägget verkar väldigt intressant.
Ska kollas upp.Serien ligger i min kö nu.
Tack för tipset.

[2012-06-13 08:33]
Weird Science » Work of Art – kreativ tevekonst eller SVT-kris?

[…] kritik Work of Art fått av amerikanska recensenter, för att inte tala om upprepade gånger av Philip och Kjell, och Kjell och Philip, här på […]