Weird Science
Iron Man banar väg för en vuxnare seriefranchise

2008-05-20  

ironman.jpgEn riktigt rykande actionsmocka, sådär söndagsvänlig och IQ-okrävande, måste alltid bestå av ett visst mått av tramsighet. En skrattretande premiss, en osannolik hjälte i en än mer osannolik situation – precis den typ av tramsighet, i kombination med undertryckta familjerelationer, brinnande bilar och flygplan i motljus, som Jerry Bruckheimer drev till perfektion i sin 1990-talstrilogi The Rock, Con Air och Armageddon.

Det är nånstans i denna tradition de moderna serietidningsfilmatiseringarna verkar – och för den delen Disneyland-, dataspels- och leksaksfilmatiseringarna. Här blir dock balansgången svårare eftersom den inneboende tramsigheten är så uppenbar (pirater i kajal, robotbilar som pratar, flygande män i plåtdräkter) och det blir desto viktigare att väga upp med mänskliga drag, rörande backstorys och befriande komik.

I fallet Iron Man, som gick upp på svenska biografer härom veckan, verkar man, utifrån denna balansgång, ha hittat den ultimata huvudrollsinnehavaren.

Finns det någon annan än Robert Downey Jr. som i en och samma scen kan leverera ett halvt dussin comic-relief-repliker och samtidigt utstråla ett sånt sorgligt mörker i ögonvrån? Ett sådant djup, ett sådant drag av saknad, som så uppenbart härstammar från de handfulla rehab- och fängelsevistelser karln har genomlevt.

Förlåt en lång inledning, men det är någonstans hit jag vill komma: Iron Man är förmodligen den mest vuxna seriefilmatisering jag sett. Helt befriad från sina genrekollegors tonårskladdiga coming-of-age-historier.

Här snackar vi en medelålders affärsman som mitt i livet får samvetskval, byter sida och börja bekämpa de fiender han tidigare försett med vapen. Allt uppbackat av en erfaren och proffsig ensemble: Downey Jr riffar fint med sin sidekick Terrence Howard, Gwyneth Paltrow gör en välkommen comeback som moget love-interest och Jeff Bridges dånar på i rakad skalle och tomteskägg. Till och med de små birollerna består av fina, rutinerade 40-plussare – exempelvis Clark Gregg, en favorit från tiden som Agent Casper i Vita huset.

Jag skulle kunna fördubbla det här inlägget och orera vidare om den härliga personkemin, filmens visuella kvaliteter och Tony Starks fantastiska Malibuvilla. Men jag avslutar med att invända mot den ändå rätt hyllande recensionen i Ebert & Roeper: jag tycker absolut att Jon Favreau är en tillräckligt mogen actionregissör, för att inte säga på god väg mot fulländning.

Med tanke på filmens box-office-resultat första helgen, samt Robert Downey Jrs uppenbara vilja att jobba vidare, kan detta bli en kul franchise att följa.

[2008-05-20 00:58]
Thomas R

Intressant med en actionfilm där medelåldern är ganska hög! För bara någon minut sedan såg jag klart Kanonerna på Navarone. Hjältarna i den äldre typen av action/äventyrsfilmer var ofta i 35-45-årsåldern, ca 10-15 år äldre än i dagens. Dessutom kom de ofta med smarta kommentarer istället för de ”coola” repliker en sådan som Arnold får kämpa med.

[2008-05-20 09:16]
Andreas

Batman Begins var en vuxen serietidningsfilm och den bästa jag sett i genren. Har inte sett Iron Man än.

[2008-05-20 09:21]
Mulla Kommentar

Räknas inte Sin City till genren? Sjukt bra. Ser fram emot Iron man.

[2008-05-20 09:28]
Konrad

Jag älskar Batman Begins (och ser sjukt mycket fram emot nya) men även där fanns den-unga-pojken-blir-man-historien.
Sin City känns som om den spelar i egen liga, utan blockbuster-ambitioner.

[2008-05-20 09:41]
Emma

Själv blev jag gruvligt besviken på Iron Man. Lamt, platt och trist. Ingen stuns i oneliner-replikerna – och vad ÄR det för fånig figur som Paltrow fått sätta tänderna i? Då ser jag hellre om Favreaus Zathura ett par gånger till.

[2008-05-20 10:48]
Magnus

Jag minns att jag var imponerad av balansen mellan fantasin och verklighetskänslan i första X-Menfilmen för några evigheter sedan, men sedan dess har jag hunnit bli mer än lovligt trött på att det ständigt ska vara så mörkt, mörkt, mörkt för att kännas »vuxet«. Iron Man når en toppnotering i hur den balanserar den färgglada, lekfulla fantasin med en verklighetskänsla som sitter mer i hur människor (åtminstone Downey Jr och Bridges) pratar än i vilka världens eller mänsklighetens problem är. Att storyn är förutsägbar vägs upp flerfaldigt av, till exempel, Downey Jrs fullständigt avslappande småprat med sitt datorsystem – och se bara på hans RÖRELSER när han håller på att löda (?) sin stövel. Fascinerande. Och personligen är jag glad över att slippa alltför många framklämda oneliners…

Klar favorit i superhjältegenren, jämte Hellboy. Jag har mycket att säga om »tin«-idiotin, men den här vill jag ha på dvd i en röd-och-guldfärgad plåtbox, haha.

[2008-05-20 10:56]
Palmodovar

”Intressant med en actionfilm där medelåldern är ganska hög!” skriver Thomas R, och även Konrad är inne på det spåret. Jag håller inte med. Medelåldern är och har alltid varit hög, menar jag. Bruce Willis, Stallone och Arnold var i 40-årsåldern under sina storhetsperioder, och alla Batman-skådespelare, med undantag för Christian Bale, var runt 40 när de spelade rollen. Harrison Ford är 66 nu när nya Indy kommer. Och att alla filmer betar av hjältarnas ungdom håller jag inte heller med om, Hulken är precis som Iron Man, långt ifrån en ”coming of age”-historia. Och kommande Hulken, Edward Norton, börjar bli alltmer väderbiten och livserfaren.
Unga, fräscha Spider-Man är undantaget, inte regeln, från det här. (Förutom möjligen X-men som blandar unga och gamla skådisar)

[2008-05-20 11:14]
Konrad

Palmodovar: du har en poäng, fast jag håller inte med om att Spider-man är undantaget. Det har ju skett en enorm föryngring i hela actionfåran de senaste åren, med Fantastic Four, Transformers och Superman (där de alltför unga skådisarna var ett av alla moment som sänkte filmen) samt nämnda Spider-Man och X-Men.
Och när Bruce WIllis och Harrison Ford ger sig in i gemet nuförtiden måste de alltid ha en ung, kvick sidekick som väger upp (Justin Long respektive Shia Labeouf).
Det jag gillade med Iron Man var att den kändes så helgjutet inriktad på en åldersgrupp. Och på sätt och vis kan man säga att den åldersmässigt lägger sig precis mitt emellan det helt nya gardet (Tobey Mcguire) och det gamla (Willis och Ford).

[2008-05-20 11:36]
Palmodovar

Superman tänkte jag inte på, där håller jag helt med dig. Superman-skådisen (vad hette han nu?) sänkte hela filmen. Liksom Harry Potter-pojken verkade han han mest utvald för han att utseendemässigt passade. Han fick ju tydligen rollen när han var utklädd till Stålmannen på en maskerad som besöktes av en filmbolagsboss. (Om det nu är sant, låter lite påhittat) Men intressant är att varken Superman eller Fantastic Four var några större hittar, relativt sett. Återigen är Spider-man undantaget, men på bio verkar vi helst vilja se lite äldre hjältar, gärna med en fräsch sidekick.
Med teve är det annan sak, Heroes-skådisarna är ju unga, liksom de flesta i Lost (ingen superhjälte-serie, men i alla fall)

[2008-05-20 11:50]
Magnus

Inte för att jag tror på någon övergripande åldersplan för superhjältefilmerna, men eftersom »gamle« Nortons Hulk tagits upp är det kanske värt att reflektera över de kommande hopknytningarna av denna och Iron Man, samt sextioåringen i efter-credits-scenen i sistnämnda…

(Förlåt, var det för kryptiskt formulerat?)

[2008-05-20 11:58]
Jacob

Jag håller med Emma!

[2008-05-20 12:40]
Konrad

Magnus, lite kryptiskt, men ändå: var det en efter-credits-scen i Iron Man? Vilken miss, måste ha lämnat salongen redan. Vad hände där?

[2008-05-20 12:49]
Magnus

Konrad, http://youtube.com/watch?v=vICMk_RKTRo
:)

[2008-05-20 13:13]
Konrad

Ah, en skön liten cliffhanger där. Men shit vad trist med Samuel L Jackson! Har inte den mannen spätt ut sig själv tillräckligt vid det här laget? Så många halvdana filmer som han gjort borde han sättas i skådiskarantän i, säg, tio år, efter vilka nån Tarantino-typ kan ”återupptäcka” honom till comeback. Då – kanske – man blir sugen på att se honom igen.

[2008-05-20 16:00]
TheTill

Konrad, du borde läsa senaste numret av magasinet Script där det är en bra intervju med det ena manusteamet till Ironman. Det var två team, dvs 4 författare, som jobbade med filmen. Det ena teamet följde med regissören Jon Favreau och det ena kom från serietidningsförlaget (Marvel, är det väl?) och det borde ha varit upplagt för en titanernas kamp med prestige, revirtänkande och så, men det löpte på fint. Åtminstone enligt Script-reportaget.

[2008-05-20 16:06]
Konrad

Kan man köpa Script i Stockholm?

[2008-05-20 17:49]
TheTill

Tror inte det, men du kan få mitt ex.

[2008-05-20 17:53]
TheTill

Eller kolla Kungsg, de har den nog. Skön tidning, rekommenderas. Tror att Final Draft är delägare på något märkligt sätt.

[2008-05-20 23:24]
bine

Orutinerat, jag missade oxå slutsnutten… Tänkte att om det var någon skulle väl folk sitta kvar och det gjorde de (vi) inte.

Men jag håller med Konrad. Sam L borde sitta i karantän ett bra tag till. Kool, men jag vill inte se honom på hundra år. (Eller som det verkar nu, förrän i Iron Man 2.)

[2008-05-21 10:44]
Fredrik

@ Konrad, Bine: Anledningen till Sam Jackson spelar den karaktär han gör i slutsnutten beror på att karaktären i fråga faktiskt är baserad på honom (utseendemässigt, med Jacksons välsignelse och tillstånd). En cool blinkning till fansen mer än något annat.

[2008-05-21 15:02]
Palmodovar

På tal om superhjältar: Will Smiths kommande superhjältefilm har vad jag vet ingen serieförlaga, det är ju extremt ovanligt. Rätt kul twist på det, en alkad superhjälte: apple.com/trailers/sony_pictures/hancock/trailer2/
Lär bli en massiv hit.

[2008-05-22 00:14]
Magnus

Fredrik, Konrad, Bine – och hade vi inte fått Alternate Marvel-versionen som bas för slutsnutts-Fury, så hade vi kanske fått David Hasselhoff på halsen i stället – vore det att föredra?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0b/N_Fury.jpg

:-)

(Hmmm, nu när jag tänker på det…)

[2008-05-27 18:27]
bine

Fredrik: Mm-hmm, nu såg jag och då förstår jag. En miss, tycker jag. Men skit samma.

Magnus: Jag skulle ha föredragit bara en röst, så att de kan välja och vraka till nästa film. Nu blir det lite töntigt om det INTE är Sam L i tvåan.

Jag såg nog Jumper för nyligen (och då tyckte jag ändå att den var ganska tonårsbra). Tyvärr har jag sett lite av The Hoff-skräpet… Burr.

[2008-10-23 09:15]
Weird Science » The (not so) Incredible Hulk

[…] Lee gör sin sedvanliga cameo, efter Hugh Hefner-vitsen i Iron Man nu som törstig pensionär som trillar av pinn sen han plockat en muterad läsk från kylen. Joseph […]