Weird Science
Kysste paddan och fick en prins

2010-07-02  

»Less is more« är ibland ett sant stilmantra, ibland en floskel, men aldrig applicerbart på dator- och teknikutvecklingen. Eller?

Min nya, kraftfulla MacBook Pro stånkar förtvivlat med en enkel webbsida samtidigt som tio andra processer försöker snurra färdigt. Till slut ger jag upp, öppnar min iPad och klarar av fyra av de där processerna på nolltid – trots att dess minne och processor känns mer 1900- än 2000-tal. Detta beror naturligtvis på att iPaden överhuvudtaget inte klarar av det andra halvdussinet processer som min MBP fastnat med, och därför inte befattar sig med dem.

Och enkelhet korrumperar. Eller befriar. MBP:n står allt oftare oöppnad hela dagar medan iPaden jobbar, liten och lätt, från köksbordet till kontoret till lunchen och hem igen.

Men när tevekvällen kommer föredrar jag Windows. Jag har en tre år gammal, tre ton tung stationär PC inbyggd på kattvinden intill teverummet, och som även förgrenar signaler en trappa ner till projektorn i vardagsrummet. Hur mycket Mac- och PS3-människa jag än är föredrar jag att kolla högupplöst via gamla Media Player Classic – trots att det är tungrott i en XP-miljö som kräver alltmer av underhåll och eftertanke för att alla uppgraderade program ska fortsätta funka optimalt.

Så fick jag häromkvällen den berömda bluescreen-chocken. Snabbgooglade problemet, tvångsdeletade den skyldiga patchen – och startade om en dator som plötsligt inte hittade vare sig processor eller ljudkort. Satt i en timme och återinstallerade allt, tills jag satt framför en fungerande PC från 2007 igen. Och omöjligt kunde få äkta surroundljud ur Creative-kortet.

Då slog det mig att Creative, i en uppdatering förra året, på grund av rättighetsproblematik tagit bort allt officiellt DTS- och Dolby-stöd, och att jag tvingats göra nya wave-setups i alla program för att få det att lira. Nu behövdes inte det längre. Plötsligt kunde jag bara bocka i surround-alternativen direkt i Creative-menyn igen – de som varit försvunna för mig det senaste året.

Min nygamla dator från 2007 var så mycket enklare och effektivare än dess noggrant underhållna 2010-inkarnation. Less is more. Ipad och ett treårigt Creative-ljudkort är månadens fynd.

[2010-07-02 14:18]
sebb

Vad tur att inget mac VS PC-flamewar blossat upp. De är så tröstlösa.

Jag tänker ändå vara så kontroversiell att jag hellre inväntar någon av de kommande Android-tablets som säkert dyker upp inom det närmsta året. Jag kan absolut tänka mig en platta i vardagsrummet, men då ska det vara en platta som klarar flashinnehåll och att spela upp divx-filer utan konvertering. Gärna en platta som kan kommunicera med min mediaspelare.

PS. En dator från 2007 är väl inte gammal i mediespelarsammanhang?

[2010-07-02 15:02]
Kjell

Sebb: Flashbegränsningen känner jag av, men inte alls så mycket som jag trodde. Däremot funkar det utmärkt att spela upp divx, xvid och inte minst högupplösta mkv-filer via appen AirVideo, som kommunicerar trådlöst med alla mina övriga mediaspelare/datorer, både mac och pc.

[2010-07-07 02:59]
JET

Media Center? När XBMC finns?

[2010-07-08 12:00]
Kjell

Media center? Inget jag använder. Gillar dock inte heller XMBC, Plex eller Boxee.