Weird Science
Tillbaka till Shell Beach

2008-05-01  

I juli är det äntligen dags för Alex Proyas mysiga gamla Dark City att släppas (på dvd och blu-ray) i en omklippt, uppiffad, femton minuter längre version.

Jag skriver »äntligen« eftersom det väl är tre år sedan det började pratas om att en director’s cut var på gång. Roger Ebert, som älskar filmen något enormt, spelade in ett nytt kommentatorspår för evigheter sedan.

Jag älskade filmen när den kom, 1998 – kanske inte riktigt lika mycket som Ebert gjorde, men tillräckligt för att nu hoppas på att den nya versionen täpper till hålen, så att säga. Dessutom har den extra affektionsvärde eftersom det var en av de första tre dvd:erna jag köpte, innan jag skaffade en spelare. Faktum är att jag tydligt minns den mörka, grönskimrande, snurrande bilden när jag upptäckte att min teve inte klarade av amerikanska NTSC-filmer, fastän spelaren skulle konvertera signalen till PAL på något vis. Fan.

(Och nu kommer jag på att det väl var ’99, bara tio år efter jag köpte mina tre första cd-skivor, innan jag skaffade cd-spelare. Kanske borde det intervallet övertyga mig att skaffa Dark City på blu-ray i stället för dvd, men näeh. Om jag inte tog steget när Close Encounters kom förra året klarar jag mig nog lite till.)

Frågan är om jag kan hålla mig ifrån att återbesöka originalversionen innan den nya kommer. Tusan så tajt liten historia. Bilder, ljud, stämningar och repliker börjar bubbla upp i huvudet ju mer jag tänker på den. I have John Murdoch in mind.

[2008-05-01 13:56]
bine

Jag vet inte vad det är med mig. Det låter som en film för mig, men jag kan inte ens minnas att jag har gett den en chans…

Stenhårt att ligga ett FORMAT efter. Inte version (nästsnabbaste processorn, etc.) utan format! Respekt!

[2008-05-01 14:46]
Micke

” … men tillräckligt för att nu hoppas på att den nya versionen täpper till hålen, så att säga.”

Gillar också den här filmen skarpt och har plöjt DVDn ett antal gånger. Men finns det några egentliga hål? Eller menar du bara att vi får historien lite mer utfylld? För jag kan inte komma på nåt i storyn som verkligen saknas, vad jag minns är det astight rakt igenom. Men mer vill man såklart alltid ha.

[2008-05-02 22:51]
Magnus H

Ah, med tanke på att det var ett bra tag jag såg filmen senast får jag väl erkänna att jag baserade hål-frasen på vaga minnen av någon känsla jag har för mig jag hade sista gångerna jag såg den. Vilket antagligen skedde efter jag hört/läst om hur den inte riktigt motsvarade Proyas vision, för att tala Lucas-speak: bolagets insisterande på inledande voiceover som avslöjar halva handlingen, osv. Jag har för mig att han var missnöjd med klimax-striden, men det kan också vara jag själv som börjat tröttna på såna där uppgörelser.

Anyhoo, jag har länge haft en stark känsla av att en director’s cut av den här MÅSTE bli en riktig höjdare. Men det var för all del innan jag såg »I, Robot«. Man får se i sommar.

[2008-05-02 23:36]
Kjell

Magnus, jag tror att det var sedan vi sett den tillsammans, och jag – som vanligt – gått igång så där tönt-mycket på en av dina sf-filmer, som du började känna att den nog hade ”hål”, ändå…

[2008-06-26 12:31]
Mattias

Underbar rulle, undrar när (om) den släpps på blu-ray i Europa. Surt med regionskoderna…….