Weird Science
Humorn är vassast i True Blood

2010-06-16  

Med upphetsat predikande stämma: Skräck är alltid mer än bara skräck, monstren är egentligen liknelser som berättar viktiga saker om vårt samhälle och om oss som individer!

Och så vidare.

Jag vet, jag är lika trött som du på de popkulturella pekpinnarna som ständigt måste visa på detta.

Ja, vi vet att Frankensteins monster var en kommentar till industrialismen, vi vet att zombiefilmer egentligen handlar om dödsångest och konsumtionshets (Dawn of the Dead kan vara världens mest söndertjatade film just temamässigt), varulvar symboliserar förändringarna man går igenom i puberteten och här hemma i Sverige har varenda kulturkritiker gnuggat sig torr mot John Ajvide Lindqvist eftersom hans böcker alltid har ett Större Underliggande Motiv än bara gastar och vampyrer.

Vampyrer, ja.

Finns det någon annan genre som schaktats så på dubbla betydelser? Vampyrer symboliserar erotik! Utanförskap! Frihetsdrömmar! Erotiska frihetsdrömmar! Tuberkulos!

Och flitigast, eller värst, av alla är True Blood.

Förutom den småsmarta politiska blinkningen om marginaliserade subkulturer (»God hates fangs«, minoritetsbashande i djupa Södern) och den rätt tröttsamma grejen i andra säsongen om terrorhot och självmordsbombare så har den nystartade tredje säsongen lyckats höja metaforinsatsen ytterligare.

V-pundandet, alltså den berusande effekten av att dricka vampyrblod, har till exempel eskalerat i ett regelrätt »war on drugs« där Alexander Skarsgård blivit vampyrvärldens egen rågblonda Pablo Escobar som måste »move the product«.

Allt det här skulle kunna bli plågsamt övertydligt och krystat, om det inte vore för en förlösande faktor: humorn.

Just vampyrer är ju varelser med en genetisk fäbless för drama, storvulna gester och minimal distans till sig själva. Därför är det skönt att se hur Alan Balls manusgäng kalibrerar humorn till att passa varje karaktär – från de torra, snärtiga replikerna med vässad tunga mellan vässade tänder, till gulligt naivpuckade hicks.

Älskar till exempel hur tonårsvampen Jessica jämför sin telepatiska mottagning med när hon blev packad på Kahlúa en gång. Eller när servitrisen Arlene försöker trösta Tara med repliken, »Jag är ledsen om du gick och blev kär i en seriemördare, men ärligt talat – vem här har inte blivit det?«

För även om serien bygger på sina pisksnärtstvära kast i handlingen; eller det rena dödsporrchockvärdet; eller ett ständigt svällande persongalleri (som om det inte var trångt i rollistan redan så introduceras tretton (!) nya karaktärer i den här säsongen), så är det humorn som bär hela kolossbygget på sina axlar.

Nu väntar jag bara på middagsscenen i nästa avsnitt som det rapporterats om, där vampyrerna serveras blod som tappats från etiskt behandlade människor: »En av dem åt klementiner i en hel vecka innan han tappades, lägg märke till de skarpa inslagen av citrus.«

[2010-06-16 15:35]
D

Och roligast någonsin i serien är detta replikskifte: Andy: …and women do just throw themselves at you. You don’t even have to do anything.
Jason: Actually I do. I work out like a motherfucker and I watch a lot of porn to learn stuff.

[2010-06-16 16:59]
Teresa

Conscience off! Dick on! Måste tipsa om Meredith Woerners recaps på io9, som tar njutningen av serien till en helt ny nivå: http://io9.com/5562446/conscious-off-dick-on-true-bloods-back-bitches

[2010-06-16 17:55]
r

Inledningsavsnittet var lamt. Det kändes som om det var ett kvarglömt avsnitt från förra säsongen som man inte visat förrän nu.

[2010-06-16 21:15]
Kennedy

Åh, Arlenes replikleverans är ju också helt underbar. Fantastisk länk, förresten! Tack, Teresa.

[2010-06-16 21:53]
Fredde

Kände precis som r, istället för att få mig peppad inför den nya säsongen kändes avsnittet bara tröttsamt och unket.

[2010-06-21 13:50]
Thomas Renhult

Trots att jag är förtjust i skräckfilm tycker jag att de båda säsongsavslutningarna har varit rätt fåniga, Bill som en levande askhög stapplandes runt i solen förstörde nästan hela intrycket av serien. Annars är det en bragd att kunna kombinera skräck, humor och drama på det sättet de gör.

[2010-06-21 23:35]
Maggie

Åhåhåh, som när Sookie säger att hon bara väntar på att Bill ska komma in och väsa fram ”Sookie” i senaste avsnittet. Såååå roligt.

[2010-08-09 17:07]
jakob

bara för att du inte förstår, din liberal!