Weird Science
Beckett-dramatik i Breaking Bad

2010-05-28  

Vilken fantastisk teveperiod vi är inne i just nu – från events som Lost- och House–finalerna och ett Whedon-regisserat¬†Glee till peakande semi-altcoms som Party Down, Gravity och Parks and Recreation. Och vilken för-lång-och-trogen-tittartjänst-lyx att plötsligt även få se utdömda dinaosaurier som 24 – i en av de starkaste finaler jag sett – och Desperate Housewives – med ett plötsligt socialpolitiskt allvar – leva upp och leverera större dramateve än man trodde de var kapabla till (jag återkommer till båda).

Men det skarpaste riktmärket för den som vill få syn på den exakta höjd där dramatevekonsten just nu befinner sig är den allt tyngre, allt unikare Breaking Bad, vars senaste episod Fly var det modigaste och både mest filmiska och teaterstarka jag sett på teve sedan slutet av Sopranos och början av Tell Me You Love Me. Efter de senaste blodiga veckornas febrigt fysiska förvecklingar fick vi nu ett tillslutet, nästan Beckett-tätt dialogdrama med bara Walt och Jesse, nere i kemikällaren. En husfluga hade letat sig ner och retat vansinne på Walt. Jesse fattade ingenting, men tvingades synka med Walts paranoia och hans tjat om att hela labbet var »contaminated« så länge flugan fanns kvar därinne.

Efterhand gick det, via dialogen, upp för oss att det var föroreningen av hans eget liv, i synnerhet hans skuld i Janes död, som surrade i Walts huvud. Och så uppstod en spontan lust i honom att bekänna detta för Jesse, dock till en början omedvetet: han ville berätta om en brytpunkt i sitt liv varifrån han inte längre kunde nå ett själsligt samförstånd med Skyler, och bestämde denna punkt till kvällen då han kände sig kvävd hemma och flydde ut för att köpa blöjor (men delvis också för att återbörda knarkpengarna från Jesse) och hamnade på en bar där han, ovetande om vem det var, började prata med Janes deprimerade pappa, som rådde Walt att »aldrig ge upp hoppet om familjen«. Detta i ett läge då Walt några minuter dessförinnan, genom sin passivitet, orsakat hans dotters död…

Precis här förvandlas följaktligen brytpunkten i stället till föroreningens orsak, det Walt förtiger för Jesse – att han samma kväll var där, i Jesses sovrum, när Jane dog.

Det var en häpnadsväckande dialog – en enaktare, ett skådespeleri och en regi värdig teaterscenen. Därtill ett tekniskt mästerstycke, från kameravinklar och klipp till det omsorgsfullt mixade 5.1-ljudet som fick mig att själv vända mig om efter flugan i tevesoffan ett par gånger.

Många hånade DN Kulturs dramatevespecial i onsdags, det som störde mig mest var avsaknaden av¬†Breaking Bad i både Thentes text och i bokhyllan på omslagsbilden.

[2010-05-28 11:01]
Henke

Bra text och ett otroligt bra avsnitt. Jag hade inte hört talas om Gravity innan men det låter som en riktigt trevlig serie så jag ska spana in den i helgen :)
Jag slutade se Glee efter några avsnitt. Tog sig serien sen? Är den värd att se?

[2010-05-28 11:03]
Nekromanen

Håller med fullkomligt! Hoppas bara att det inte blir ytterligare en säsong. Det känns onekligen som att det inte kan bli bättre än såhär.

[2010-05-28 11:08]
Thomas Renhult

Ja, vilket lysande avsnitt! Det hade samma kraft som avsnittet av Homicide karaktärerna sitter en het natt på stationen och har existentiella samtal.
Och vilken humor i dialogen! Som när Jesse inte fattar varför de har döpt om posum till oposum och tycker att de sista låter irländskt. Jag skrattade länge åt det.
Men vad var det för något han hade i Walts kaffe? Var det sömnpiller? Walt somnade visserligen men han har sömnproblem och, framför allt, är döende. Han borde ha somnat i alla fall.

[2010-05-28 11:42]
D

Självklart var det sömnpiller och, japp, fantastiskt avsnitt. BB står verkligen i en klass för sig själv just nu.

[2010-05-28 13:18]
r

Jag tycker det var lite spännande att Walt uppvisade alla klassiska tecken på ”pundighet” i avsnittet. Satt nästan och väntade nästan på nån sorts ”naturlig förklaring” , typ ”oj , walt fick visst i sig lite kok-rens”

[2010-05-28 17:11]
Molly

r, Jesse tyckte ju likadant, ‘did you sample the product’ eller hur han nu sa.

[2010-05-28 17:15]
mxm

det påminde om family guy-avsnittet i vilket brian och stewie låstes in i ett bankvalv. men lost-finalen var ända bättre.

[2010-05-28 19:18]
r

Var det här sista avsnittet för säsongen alltså?

[2010-05-28 19:30]
Kjell

Nejdå, det är väl tre avsnitt kvar har jag för mig.

[2010-05-28 23:50]
johan,karlskrona

Fantastiskt avsnitt, verkligen. När han började prata om Jane blev jag helt nervös. Jag hoppas verkligen på en säsong till, det finns det material till. Walt juniors liv som vi inte vet någonting om t ex.

[2010-05-29 21:34]
Fredde

Håller som vanligt med om det du skriver, Kjell. Jag har länge väntat på mer text här om Gravity och Parks and Recreation, kommer jag behöva vänta länge på det?

[2010-05-31 10:54]
Larsson

Ursäkta en svensk korkskalle med jag hajade inte alls possum-skämtet.

Är possum slang för opossum?

[2010-05-31 12:18]
Kjell

Larsson, possum och opossum är väl inte samma djur egentligen, även om båda är pungråttor. Den första är den i Australien och den andra den i Nordamerika. Men tydligen (lärde jag mig av Breaking Bad!) säger man numera oftare possum än opossum i USA. Själva skämtet var ju bara att Jesse tänkte på irländarnas ”O” i efternamnen, typ ”O’Possum”…

[2010-06-01 16:37]
P

Det var väl ändå tvärtom – man säger opossum nu istället för possum som man sa förr. Iaf enligt Jesse…

Hyfsat avsnitt med hyfsad dialog, men det känns som lite typiskt för alla stora serier att dom ska ha ett sånt här avsnitt där alla är instängda eller isolerade med varann nånstans, typ parkeringhusavsnittet i seinfeld eller vilse-i-skogenavsnittet i sopranos, så det känns ju inte direkt jättenyskapande.

[2010-06-01 17:18]
Kjell

Så var det förstås. Tack.

[2010-06-02 00:43]
Thomas Renhult

Jag förstod från början, Kjell och det var det jag tyckte var så roligt!
Som stort Dennis Potter-fan är jag väldigt förtjust i hur de löser upp kronologin.

[2010-06-07 19:02]
r

Finns det alls nåt besked om serien kommer förnyas? Behöver man oroa sig för att det inte blir en säsong 4? Vad jag vet är tittarsiffrorna goda.

[2010-06-08 18:34]
r

Eller var frågan dum? Det kanske inte är någon risk att Breaking bad INTE får en fjärde säsong?

Hursomhelst, jävligt bra avsnitt nu i Söndags.
Fick en sån där adrenalinrys där på slutet när Walt fyrade av skottet.