Weird Science
Myskvällarna med iPlayer

2010-05-17  

Frågan om amerikanska och brittiska teveprograms tillgänglighet på nätet kommer ju frekvent upp i våra kommentartrådar. Jag brukar svara med en kort men intensiv harang som jag nu utvecklat till en lite mer lättforcerad och detaljerad Metro Teknik-krönika. Återpublicerar den även här:

Veckans bästa tevekväll är söndagen med BBC. Så fort minstingen somnat fixar vi te, hookar upp datorn till projektorn och kollar senaste Friday Night with Jonathan Ross och Later with Jools Holland i 720p-upplösning på Iplayer, BBC:s motsvarighet till SVT Play och Play Prima.

Inget av programmen går i svensk teve. Jo, Kanal 9 sänder Jools men med minst ett års eftersläpning. Vem vill se ett dagsfärskt konsertprogram med här-och-nu-heta artister om ett år, därtill i suddig SD-version med burkljud i stället för i HD?

Även när det gäller Jonathan Ross talkshow, som aldrig vare sig gått i svensk teve eller släppts på dvd, handlar det förstås ytterst om dagsaktualitet.

Båda programmen går att ladda ner olagligt, högupplösta och med surroundljud. Jag tycker det är smidigare att kolla lagligt – det vill säga, så länge det är lagligt att ordna så att jag kopplas upp med brittisk IP-adress. Vilket BBC:s iPlayer kräver.

Det finns många metoder att komma åt utländsk webb-tv som egentligen är regionsskyddad – enkla hack, »modify headers«-lösningar, VPN-konfigurationer. Man behöver inte ens vara särskilt tech-savvy utan kan prenumerera på tjänster som garanterar funktionalitet med främst brittisk respektive amerikansk webbteve.

Den rättighetsberoende tevebranschen tycker givetvis att detta är fel. I Sverige har Canal Plus stämt en hockeyintresserad Hudiksvallsbo för att ha vidarebefordrat länkar till en direktstreamad elitseriematch.

I Spanien förlorade nyligen tevebranschen ett mål mot världens största länksajt för sportstreamar. I ACTA-förhandlingarna diskuteras en kriminalisering av metoder att kringgå regionspärrar och liknande.

Samtidigt accepterar branschen att vi köper regionsskyddade dvd-filmer kors och tvärs över världen. En avgörande skillnad är förstås att en del av pengarna trots allt går till det utgivande bolaget.

Men en avgörande skillnad är också att ingen kan hävda att tevepirater inte vill betala för sin konsumtion, eftersom det bevisligen förhåller sig precis tvärtom.

BBC släpper inte ut Jonathan Ross till resten av världen – men i andra länder betalar tittare för olika tekniska lösningar för att ändå få se honom. Pengar som går till företrädesvis amerikanska VPN-företag i stället för till BBC.

Det finns verkligen bara en enda läxa att lära här. Att teveindustrin har så mycket mer att vinna på att tillgängliggöra i stället för att låsa in.

[2010-05-17 17:16]
N

Älskar Jonathan Ross. Brukar se programmen via YouTube. Inte världens kvalité, men hey alltid något.
Kommer bli tomt i host-världen utan honom…

[2010-05-17 23:54]
r

Ja, man tycker ju TV-bolagen skulle glädjas över en globalt spridd skara fans som inte vill annat än följa de tv-serier som de producerar. och som säkert till stor del är betalningsvilliga.

Minns att jag försökte köpa senaste avsnittet av Breaking bad för ett tag sen, via Itunes store – men tilläts inte göra detta pga mitt Svenska IP. Vid såna tillfällen återstår ju bara illegala alternativ, och det är kanske inte idealiskt.

[2010-05-18 11:58]
xen

En liten not angående att göra tillgängligt,Ofcom/BBC envisas med DRM och tidsrestriktion där. Det är med andra ord bra mycket mindre tillgängligt än tv+dvr/vcr. Dock bättre än inte alls självklart.

Höll på att gå riktigt illa med http://www.guardian.co.uk/technology/2010/feb/09/ofcom

Tankar om nya säsongen av Never mind the Buzzcocks eller Luther vore skoj (båda rätt svaga imho)

[2010-05-18 17:12]
Måns

BBC Entertainment (ingår i Canal Digitals utbud) sänder Jonathan Ross direkt. Tror jag? Fredagkvällar iallafall.

[2010-05-18 19:41]
hp

Tror inte att det är direkt på BBC-entertainment.

Tycker dock att Ross är roligare på radion. Även om han är bra i tv också. Skavlan my ass.

[2010-05-20 12:11]
Tompa

Jonathan Ross går även på BBCHD här i Sverige, hur färska dom är vet jag dock inte.

[2010-05-21 19:20]
hp

Något sent tillägg, verkar vara en veckas fördröjning på BBC entertainment.