Weird Science
Human Giant-regissören träder fram

2008-03-18  

Rob HuebelI kväll, amerikansk tid, visas andra avsnittet ur andra säsongen av Human Giant, den bästa renodlade sketchshowen MTV producerat sedan The State. Framför kameran står Paul Scheer, Aziz Ansari och Rob Huebel, men mycket av stilen och tonen står seriens regissör Jason Woliner för. Jason är den okända kreativa kraften bakom kameran, och trots att han nästan aldrig syns i intervjuer räknas han numera som en officiell medlem av humorgruppen.

Eller hur var det nu? Vi hörde av oss till Jason för att kolla.

»Det är ganska fånigt egentligen. Human Giant har nu existerat betydligt längre som teveserie än som grupp, men jo, officiellt så består gruppen av oss fyra. När vi spelar in sketcher samlar vi ihop vad som kan sägas vara vår inofficiella utökade ensemble, med goda vänner som dyker upp i olika sketcher, och ett par andra regissörer – framför allt vår showrunner Tom Gianas – har även regisserat några sketcher. Med andra ord: Human Giant finns i oss alla, inuti dig och mig och varje barn som vågat drömma om en bättre morgondag.«

Vad innebar det att inte filma någonting i Los Angeles den här säsongen, och i stället göra allt i New York? Påverkade det ert jobb på något sätt eller handlade det mer om att det var bekvämt att filma allt på ett och samma ställe?

»Det var en ren budgetfråga. Vi hade inte råd att filma i både L.A. och New York eftersom det är ganska dyrt att avbryta allt mitt i säsongen och antingen fixa ett nytt team eller flytta hela teamet från en kust till den andra. Vi försökte verkligen få det att funka in i det sista, men det gick inte. Den enda tydliga konsekvensen för serien var att det blev enklare för oss att haffa folk som Brian Posehn eller Nick Swardson för mindre insatser om vi råkade befinna oss på samma kust, annars var det svårt att få med dem. Så visst begränsades vår ensemble, men vi lyckades ordna en massa fantastiska gästspel trots det.«

På tal om gäster: ni tenderar att ha med en hel del, och vissa är ganska oväntade, som Ghostface Killah i förra säsongen, och Michael K. Williams, »Omar« från The Wire, i andra säsongen [kvällens avsnitt]. Var det en medveten strategi att försöka få med alla möjliga slags gäster, och inte bara andra komiker, typ Jon Glaser och Patton Oswalt?

»Både ja och nej. Aziz och Paul är fanatiska Wire-fans – jag har inte sett serien själv, men har försäkrats om att det är mänsklighetens största åstadkommande – och tyckte det skulle vara roligt om ”Omar” spelade den svarta medlemmen av Illusionators. Men visst, ofta kör vi på komiker vi känner. Ett bra exempel: i sketchen om gayporr-spöket i första avsnittet övervägde vi först att casta någon som såg ut som en porrskådis i rollen som killen som talar vid begravningen. Men ärligt talat, kommer vi att hitta någon som gör den scenen lika roligt som Jon Benjamin? Svaret är såklart nej.«

Andra säsongens första avsnitt var ganska våldsamt, och innehöll en del saker som jag kan tänka mig att vissa lättstötta tittare upprörs av – Illusionators-sketchen, Bruce Penis, barnen som blir misshandlade i fängelset och så vidare. Har ni haft några problem från MTV angående något av innehållet? Du har tidigare sagt att det nästan kändes som ni siktade på HBO när ni skrev den här säsongen.

»Under första säsongen ansträngde vi oss verkligen för att inte framstå som en typisk MTV-serie, men den tankegången fanns inte kvar alls under andra säsongen. Efter vår framgång bland »indie-publiken« och humorfans var jag faktiskt lite orolig att MTV skulle försöka få oss att bli mer mainstream. I stället lät de oss i princip göra vad vi ville. Man hör ofta skräckhistorier om bolagsproducenter som fullständigt dödar vissa program, men den här säsongen var till och med bättre än den förra. De hade definitivt åsikter men var förvånansvärt lätta att resonera med. Det känns som vi haft rejäl tur.«

Jag vet att ni precis gjort klart den här säsongen, men vad händer härnäst?

»Ingen aning faktiskt. Jag önskar jag hade ett bättre svar än så. Jag jobbade 140 timmar förra veckan med att färdigställa andra säsongen – i omgångar sov jag på soffan i mitt redigeringsrum – så just nu vill jag bara njuta av livet ett tag. Paul dyker upp i Year One med Jack Black och Michael Cera lite längre fram, och Rob har precis fått en roll i Paul Rudds nya film I Love You, Man. Aziz glider mest runt i L.A. och äter sushi.«

[2008-03-20 12:51]
David

Är det för att jag inte är ensam om att ha missat Human Giant helt som det här inlägget inte fått några kommentarer än?
Hur som helst en trevlig intervju, och HG ska definitivt kollas upp.

[2008-03-20 14:52]
Martin

»Är det för att jag inte är ensam om att ha missat Human Giant helt som det här inlägget inte fått några kommentarer än?«

Det är fullt tänkbart! Jag hoppas att fler blir intresserade – andra avsnittet var också toppen (men ”Omar” var faktiskt inte med, han är tydligen med nästa vecka istället).

[2008-03-22 12:17]
Erik

Jag håller på och kollar igenom säsong ett och hittar många roliga gobitar!

[2008-03-25 13:49]
fredrik

tycker att det är lite jobbigt att se Wire-skådisar utanför sitt fiktiva Baltimore. Cedric Daniels i Lost, Bubbles i Sarah Connor Chronicles. lättast att komma över var väl fd borgmästare Clarence Royce i In treatment. Han var briljant. Ge honom ett pris. gör honom till borgmästare.
Ber om ursäkt för den här utsvävningen, får ta en titt på Human Giant.

[2008-03-25 20:20]
låda

Men varför är Måns Zelmerlöw på bilden?

[2008-03-26 15:42]
Weird Science » Guide till Glaser-galaxen

[…] Glasers tendens att mest dyka upp som bit player, eller i projekt långt från den mediala mittfåran, gör att det blir svårt att sätta fingret på honom – han har inte varit med i några minnesvärda sitcoms, hans film-cv är inget att skryta med, och han har inte spelat in några skivor eller DVD. Samtidigt är han allerstädes närvarande i typ allt bra som utgår från New York: han har varit författare åt Conan, uppträtt med Jon Benjamin som The Fuggedabuddies, spelat Jesus i tecknade Lucy: The Daughter of the Devil, gästat Wonder Showzen, ingår i Human Giants utökade ensemble, spelar huvudrollen i den underliga Tiny Hands, och spelar med i det lätt ironiska Billy Joel-coverbandet A Matter of Trust, med bland annat Todd Barry på trummor. Senare i år kommer en ny serie på Adult Swim som Glaser själv kokat ihop och spelar huvudrollen i: Delocated, en talkshow där värden är med i FBI:s Witness Protection Program och som en konsekvens därav framträder anonymt med ansiktsmask och förvrängd röst. Kan bli hur bra som helst. Piloten är för övrigt regisserad av Jason Woliner. […]

[2008-03-28 23:18]
Jens

Jag vet inte hur det kommer sig att jag missat denna makalösa serie, men tack som fan för tipset!

[2009-10-04 22:08]
Weird Science » Släpp fram LCK!

[…] gläds vi såklart åt att förra veckans avsnitt regisserades av Human Giants Jason Woliner, vars karriär går från klarhet till klarhet. Kommentarer (0) Inga kommentarer […]

[2009-11-25 17:01]
Weird Science » Hunddagar…

[…] roligt) fördömande. Faces of Old Dogs visade sig vara skapad av Jason Woliner, som WS-diggare kanske minns som Human Giant-regissör när det begav sig. Jason har fortfarande inte förklarat varför han […]