Weird Science
England-Frankrike 1-0

2010-03-05  

Minnesgoda läsare känner redan till min relation till Canal Digital – älskar kanalutbudet men vägrar den franska PVR-HD-boxen.

Om jag skulle låta en liknande formel representera min syn på konkurrenten Viasat så får det bli – älskar den brittiska PVR-HD-boxen men har vägrar sluta med Mac.

Viasats gedigna anti-Mac-rykte uppstod när de lanserade sin On Demand-tjänst med en lyxig MacBook Pro i tevereklamen – trots att tjänsten krävde Internet Explorer och Windows Media Player. Det var 2007, men inget har hänt sen dess och anti-Viasat-trådarna lever och har hälsan i varje Mac-forum värt namnet.

Eftersom jag är en fan av Viasats sportutbud fick det bli en parabollösning. Och deras PVR-HD-box från Pace är ett litet buggfritt mirakel – förutom när den kräver samröre med Mac.

Ethernetuppkopplingen är en stor del av Viasatupplevelsen, hade jag hört: det rätta elementet för deras On Demand-utbud av film och sport. Och jag hade sett fram emot att kunna använda SVT:s och övriga kanaler Play-tjänster via On Demand i boxen i stället för att slå på en dator. Men boxen gick inte att koppla upp via DCHP. Under tre veckor pratade jag mer med supporten än med min fru. Och fastnade hela tiden på olika saker. När jag exempelvis skulle skriva in ip-nummer så fick jag brottas med problemet att fjärren inte kunde ange tomma mellanslag utan krävde tre siffror mellan varje punkt i ip-adressen… Jag sa till supporten att jag hade en Airport Extreme, »är det SÄKERT att det inte är det som är problemet?«, men de sa bara att »nej, dra ur sladden och vänta i en halvtimme« eller, möjligen, »testa att skriva in nollor där det ska vara tomt när du skriver in ip-adressen«.

Till slut nådde jag toppen av support-hierarkin – en router-expert. Och fick veta att Viasat-boxen hade ett speciellt – surprise! – Mac-problem. Har man¬† Airport Extreme måste både boxen och routern specialkonfigureras. Hur detta skulle göras i programmet Airport-verktyg visste han dock inte (»jag är inte hemma på Mac«). Men efter timmar av trial-and-error fick jag, som en gudomlig blixt från svart himmel, fram hela On Demand-menyn i stället för felkoden jag stirrat på i veckor.

Och det är ju bisarrt hur själaglad man fortfarande kan bli av att bli utsläppt på nätet av en router.

Men denna lycka uppstår ur tillfredsställelsen att lösa ett svårt tekniskt problem – inte ur det faktum att man plötsligt kan kolla TV4 Play direkt i sin tevebox, vilket var en anti-upplevelse. Extremt trögscrollat, utan bilder och programinfo, bara lista upp och lista ned med obestämda Let’s Dance-avsnitt. Och när jag skulle pröva Succéduon med Anders och Måns på SVT Play visade det sig att film- och dramakategorin innehöll ett enda avsnitt av en enda serie… (Varför får vi fortfarande inte hela utbuden från SVT Play eller TV4 Play från Comhem, Telia och Viasat, och varför måste det vara så helvetiskt långsamt svårnavigerat när originaltjänsterna är så snabba och överskådliga?)

Ändå blir jag nu lycklig vid blotta åsynen av »VOD«-knappen på Viasat-fjärren. Trycker på den och beställer filmer jag aldrig annars hade hyrt bara för att jag lyckats klura ut det komplicerade routerproblemet. Kanske dags att få nya kickar av Canal Digitals boxbuggar nu?

[2010-03-05 17:31]
delfin

Som en som intresserat följer och köper dataspel men endast slött laddar ner tv-serier ibland är det slående hur lika illa betalande kunder behandlas.

Det är underligt när den som laddar ner oavsett källa/legal status får en sämre upplevelse överlag (se även oskippbara DVD-varningar och trailers).

Även om man kan hävda att det är teknisk inkompetens från viasat o co och inte bristande vilja antar jag (jmfr Steam med GFWL för spelnördarna, vissa misslyckas där andra segrar).

”Under tre veckor pratade jag mer med supporten än med min fru.” reklam som inte går att köpa, brr vad jag inte saknar tv.

[2010-03-05 17:38]
Minks

Jag tror det är dags för medieföretagen att inse att de måste ge kunderna något bättre än piratade varor för att sälja. Se t.ex. spotify som exempel (även om det nu inte är någon ohejdad succé) – där har vi fördelen att musiken finns online, lätt tillgänglig, med (hyfsat) brett urval. Trevligt på festen när alla önskar låtar! Att däremot försöka kränga DRM-skyddade musikfiler verkar inte ha gått lika bra.

Nej, kolla efter mervärdet. Inse att varan är värdelös, men att tjänsten kan sälja.

[2010-03-06 13:01]
D

Helt OT. Fick en chock när jag precis var inne på HBO:s hemsida och ser att det är säsongsavslutning av Big Love redan nu på söndag. Här har jag kollat och tänkt att vi bara är i början och även om det är uselt nu så kommer det att ta sig mot slutet och bli lika magnifikt som förra säsongen. Tji fick jag. Riktigt, riktigt kass säsong. Känns faktiskt som serien har hoppat över hajen nu.

[2010-07-05 22:21]
Jocke

Tjena.
Sitter med samma problem som du – att försöka koppla ihop en Airport extreme med HD-boxen. Jag har dock inte lyckats lösa problemet ännu – kan du förklara hur du lyckades?

[2010-07-05 22:32]
Kjell

Oj, Jocke, detta var ju ett tag sen… Men jag fick frågan av folk då också, och gjorde en steg-för-steg-beskrivning – låt mig leta upp den igen (imorgon, om jag hinner), så återkommer jag!

[2010-07-06 16:11]
Jocke

Det vore kanon. Jag får bara meddelandet FEL när jag fyller i uppgifterna för statisk IP i boxen. Kanske beror det på att IP-numret endast innehåller nollor i vissa av fälten som du skrev om ovan. Sedan vet jag inte förstås om jag öppnat rätt portar på rätt sätt i airporten.
Tacksam för hjälp.

[2010-07-06 16:55]
Kjell

Jocke, hittade min egen nedteckning av hur jag gjorde. Jag har alltså BBB och fast ip.

Först kollade jag vilken DHCP-adress boxen får från Airport Express. Typ ”10.0.1.2”

Sen, öppna Airport-verktyg i Verktpygsprogram i macen. Klicka på ”Manuell inställning”, sedan fliken ”Internet”, sedan ”DHCP” och se till att DHCP-slutadress inte går ända till .255. Min står på ”10.0.1.200”. I samma flik, klicka sedan på plustecknet och addera IP-adressen som Pace-boxen angav (i mitt exempel ”10.0.1.2”) och skriv nåt, typ, ”Pace”, i beskrivning.

Gå vidare i ”Redigera” denna inställning, då kommer dialogrutan ”Inställningsassistent för DHCP-klient”. Där skriver du DHCP-klient-ID som ligger utanför den tidigare angivna DHCP-slutadressen. Mina är som sagt inställda på att gå till .200, så i den första rutan i Inställningsassistent för DHCP-klient” skrev jag alltså ”10.0.1.201”. I den undre rutan, ”IPv4-adress” skrev jag in det ip-nr som Pace-boxen angett som DHCP, i mitt fall 10.0.1.2.

Sen, tillbaka in i Pace-boxen och skriv in ”10.0.1.201” som fast ip! Och så övriga inställningar, subnetmask brukar ju vara ”255.255.255.0”, default gateway är den första DHCP-adressen dvs 10.0.1.1 och DNS-server är också 10.0.1.1.

[2010-07-06 16:57]
Kjell

Och, förresten, man ska fylla i nollor i de ”tomma” fälten. Detta funkade först inte för mig, inte förrän efter jag gjort en cold reset. Av någon bisarr anledning.

[2010-07-08 23:21]
Jocke

Tjena. Tack för infon, men jag lyckades faktiskt få till det själv. Det löste sig när jag ändrade IP numrering för DHCP i Airporten från formatet med 10.0.1.xxx till 192.168.0.xxx. Antar att det var något med alla nollorna som boxen inte gillade.
Jag har dock inte fast IP från min leverantör utan jag reserverar på samma sätt som du ett särskilt IP-nummer för boxen.

Efter vad jag förstår måste jag dessutom öppna ett antal portar till denna IP-address, men här vet jag inte om jag gjort rätt. Det går nämligen helt sjukt långsamt att ladda ned från SVT-play (den enda jag testat hittills). Det går fint att bläddra bland utbudet, men när jag valt ett program tar det många minuter att ens få ned ett par procent. Vet du om detta är som det ska eller har jag fortfarande problem kvar att lösa?