Weird Science
Human Target är mitt i prick

2010-02-19  

Lustig sak, komihåget. När jag försöker framkalla minnena från min tid med Vertigoversionen av Human Target-serien för sex, sju år sen så är det bilder av ett rätt filosofiskt seriealbum.

Handlingen med livvakten som iklär sig sina kunders identiteter och »blir« dem för att avslöja hotet mot dem mindes jag som en djupdykning i det egna jagets upplösande, frågor om hur djupt en personlighet egentligen sträcker sig, hela den existentiella baletten.

Men det visar sig nu vid en omläsning att framkallningsvätskorna i minnets mörkerrum innehöll ohälsosamt stora doser önsketänkande.

Human Target handlar helt enkelt mer om rövsparkande än »Vem«-grubbel.

Redan på sidan 15 är det en hulkig ghettosnubbe med dookie rope-bling som avfyrar en raketkastare mot en präst i en kyrka.

Och det är väl inte så subtilt.

Så Fox nya teveserie baserad på serietidningen Human Target är inte alls så, ehum, off-target som jag först trodde. Den börjar lovande med en röst som ringar in seriens protontema: »Du vet inte hur jobbigt det är att smälta in… du glömmer vem du är, till slut glömmer du vem du var.«

Sen kliver mannen som levererar monologen in i bild, beväpnad med ett gevär och åtta sprängmedelspaket tejpade runt bröstkorgen. Mer djuplodande än så blir det aldrig om gränsdragandet mellan exopersonligheterna och vad Freud kallade »das Ich«.

Human Target är i stället en höghastighetsverklighetsflykt genom explosioner i slow motion, alfahannig charm, k-pistdueller i tågkupéer, kvinnor i nöd – fast mer Bauer än Bond; Chicago Sun-Times slog huvudet rätt bra på spiken med benämningen »it’s the non-thinking man’s 24«.

Det finns en direkt vattendelande scen i premiäravsnittet där huvudpersonen Christopher Chance bygger en fallskärm av två säkerhetsbälten och en presenning.

En fallskärm av två säkerhetsbälten och en presenning, och sen kastar han sig ut från ett tåg i trehundra kilometer i timman och landar oskadd på banvallen, rullandes runt i gruset med kvinnan han ska rädda.

Det är i det ögonblicket – i den blinkningen till varenda cro magnon-dumkåt, over the top-spionromantisk klyscha, lika överdriven som hela den här adjektivfesten till bisats jag just skrivit utan att skämmas – som jag inser att jag fallit handlöst för Human Target.

Lyssna bara här: i andra avsnittet har någon lyckats stjäla en kodnyckel som kan knäcka varenda säkerhetsspärr på varenda sajt på hela internet. I tredje avsnittet teamar Chance upp med en kvinnlig lyxprostituerad som är mästare på kung fu (ja, hon sparkar honom mellan benen i en scen).

Ni fattar varför jag älskar det. Om det fanns lukt-teve skulle Human Target komma med en mustig bouquet av popcorn; extra smör, extra allt.

[2010-02-19 10:59]
Jackal

…”kvinnlig lyxprostituerad som är mästare på kung fu”. Satt du och sov? Hon var ju FBI agent!

[2010-02-19 11:12]
San

Det låter som Macgyver tycker jag.

[2010-02-19 11:15]
Kristofer

>>Jackal: Jag vet, men jag ville inte spoila för läsarna! (OBS! Ovanstående är spoiler!). Men jag skrattade högt åt Chi McBrides flämt-i-halsen-kommentar mitt under slagsmålet: »The hooker hit you in the face?!«

/K

[2010-02-19 11:47]
noob

Man borde filmatisera fler Vertigo-serier. ”Y – The Last Man” skulle bli utmärkt som HBO-serie.

[2010-02-19 12:56]
henry fiat

Y – The Last Man var ju på gång som film, med Shia Lebouf i huvudrollen, men han hoppade visst av för att han tyckte rollen påminde för mycket om hans roll i Transformers-filmerna. Kanske lika bra.

Fables ska ju vara på gång som HBO eller Showtime-serie, samma sak med Preacher. Kan bli hur bra som helst, eller helt hopplöst dåligt. Som vanligt alltså.

[2010-02-19 13:06]
Brad Dourif

Vidare på temat nördadaptioner: http://en.wikipedia.org/wiki/Game_of_Thrones_(TV_series)

Human Target var inte min kopp med te, får min (över)dos av brottsbekämpande machomän i kostym av Burn Notice istället. :)

[2010-02-19 13:24]
noob

”100 bullets” är också en vertigo-serie som skulle kunna bli hur bra som helst.

[2010-02-19 14:28]
Kristofer

Apropå Vertigoserier så blir ju The Losers film nu, trailern ligger på Apples sajt. Hoppade själv av serien efter fjärde albumet så har inga större förhoppningar på filmen. Och killen som spelar krypskytten Cougar känns inte ens i närheten lika hotfull som sin förlaga.

[2010-02-19 15:37]
Pajazzo

Måste bara credda dig lite Kristofer. Du är en underhållande skribent.

[2010-02-19 16:53]
Henrik Ö

Första två Human Target-samlingarna från Vertigo var over-the-top-action och filosofi i lika delar. Filosofin tog över mer och mer när det sen blev månadstidning, ungefär samtidigt som stilikonen Chance började bära tajt svart polotröja som standard (en händelse som ser ut som en tanke).

Jag diggar också TV-Human Target, av precis de skäl du nämner. Det är James Bond i 100 knyck, rimlighetskrav? – äsch vad du är tråkig.

DC har f ö börjat komma ut med en ny serie-tie in till TVs Human Target (postmodernt så det förslår – serie blir TV som i sin tur skapar en ny serie), en sexdelars miniserie författad av Len Wein, Human Targets ursprungsskapare.

[2010-02-19 17:00]
John

”Y – The Last Man var ju på gång som film, med Shia Lebouf i huvudrollen, men han hoppade visst av för att han tyckte rollen påminde för mycket om hans roll i Transformers-filmerna. Kanske lika bra.”

Om han verkligen tyckte det så är det absolut lika bra. Sen är serien alldeles för lång för att det skulle kunna bli en bra film av det.

Burn Notice har jag blivit less på. Den har verkligen gått in i väggen den här säsongen och då känns Human Target som en frisk fläkt. Jackie Earle Haley är lysande. Jag kommer säkert bli less på Human Target också tids nog men just nu är det härligt hjärndöd action TV.

[2010-02-19 17:04]
John

Glömde förresten nämna hur otroligt snygg vinjett Human Taget har. Kudos.

[2010-02-19 17:27]
Kristofer

>>Pajazzo: Tack, det var snällt. Jag ska försöka bli lite mer frekvent här, jag är bara fortfarande så omtumlad av omställningen att gå från kokongredaktion till frilans.

[2010-02-19 19:57]
Frasse Ranking

Gillar också Human Target. Laddade ner ettan på fyllan, och ja, hjärndött men bra. Tar några minuter, sedan är storyn på G!

[2010-02-19 23:20]
r

”och sen kastar han sig ut från ett tåg i trehundra kilometer i timman och landar oskadd på banvallen, rullandes runt i gruset med kvinnan han ska rädda.”
…Det är då, just då, när jag läser detta som jag inser hur sjukt osugen jag är att någonsin titta på Human Target.t.

[2010-02-20 18:48]
Bine

Din text är betydligt bättre än serien(s första avsnitt, åtminstone). Jag har i och för sig en faiblesse för pilotavsnitt men tänker verkligen inte besudla datorn med fler avsnitt av det här skräpet. Nu måste jag trösta datorn, den gråter. Bra text i alla fall.

[2010-02-20 21:44]
henry fiat

”Om han verkligen tyckte det så är det absolut lika bra. Sen är serien alldeles för lång för att det skulle kunna bli en bra film av det.”

filmen skulle dock bara behandla de 3 första albumen, för att det eventuellt skulle bli en uppföljare. Jag tror dock den kommer bli av, frågan är bara när.

[2010-02-21 11:10]
Rupert

Kom igen, du älskar inte det här! Inte på riktigt… Men det var snyggt argumenterat.