Weird Science
Är anden i maskinen Angela Chase?

2010-02-14  

Hittills har alla Caprica-avsnitt slutat på samma sätt.

Skärmen blir svart och jag utropar ett spontant: »NEJ!«

Ett lovande tecken om något. Efter att alltför många gånger ha investerat hjärta och själ i serier med gigantisk potential men varierande faktiskt resultat (Dollhouse comes to mind) är det skönt med en serie som levererar jämn, hög kvalitet här och nu, med en gång. Säkerligen finns det brister i Caprica som kommer bli mer framträdande med tiden, och förälskelsefasen kommer inte att hålla för evigt, men alltså:

Robot/avatar-Zoes existensiella kris. Sasha Roiz mentor in the ways of smart småkriminalitet (»Men vad har jag sagt? Man går till skolan på morgonen så att man får närvaro, sen smiter man!«). Eric Stoltz läskiga/kärleksfulla uppfinnarmiljonärpappa. Scott Porters mysmanipulativa sektmedlem. Och så underbara, underbara Magda Apanowicz som Lacy, en alldeles vanlig tonåring klämd mellan sin lojalitet med bästisen fångad i en mördarmaskins kropp, terroristanklagelser, monoteisternas charmoffensiv och sin egen allmänna hispighet.

Smart science fiction med organiserad brottslighet, robotar och en lätt känsla av My So Called Life. Vad kan man mer begära?

[2010-02-14 21:28]
Henrik Ö

You had me at ”organiserad brottslighet” och ”robotar”. My So Called Life-vibbar är ren bonus.

[2010-02-14 23:04]
Anders E

Jag har inte riktigt bestämt mig om Caprica än. Gillar det, såklart. Men som BSG-nörd är jag fortfarande kluven. Om inte annat för att det inte helt funkar tidslinjemässigt, men det kan vara jag som inte minns detaljer tillräckligt bra.

Men, jag kommer naturligtvis fortsätta kolla. För nog är det en bra serie, än så länge. Och nog levererade väl Dollhouse allt?

[2010-02-15 00:10]
Teresa

Anders E: Dollhouse var helt underbar, och ganska underskattad trots hypen – men att den levde upp till sin potential från början till slut är väl ändå att ta i.

[2010-02-15 02:27]
Johannes Axner

Jag som tycker att nya BSG är ren skit med lite pärlor i här och var undrar om detta är värt min tid? Är det i samma liga som Stargate Universe?

[2010-02-15 11:15]
Fred

Faktiskt, som BSG-troende vill man veta: Går det att bli lika frälst av Caprica? Känner man att det handlar om samma universa, samma folk? Efter BSG-slutet drabbades jag av en sf-relaterad kris. Kan Caprica vara motmedlet? Någon? För övrigt måste jag tillägga att det var en smått omskakande upplevelse att stöta på ”Starbuck” i nya 24-säsongen.

[2010-02-15 11:26]
Teresa

Fred: Jag måste bekänna att jag har ett BSG-format hål i min bildning (jag har sett kanske en säsong), därav bristen på jämförelser – som annars förstås skulle vara den naturliga utgångspunkten för en sån här text.
Johannes: Tro mig, det är värt din tid.

[2010-02-15 12:06]
Larsson

Eftersom jag inte hört talas om Caprica och blev nyfiken när jag hörde att ”alla avsnitt” får dig att skrika nej när de tar slut, blev jag hyfsat snopen när det har dykt upp summasummarum TRE avsnitt.

Kan vi inte vänta lite innan vi utropar den till det nya svarta.

För övrigt är jag lite besviken på att WS aldrig bemödade sig att kommentera Terminator, The Sarah Connor cronicles. Andra halvan av säsong två och särskilt två avsnitt på en ubåt (säger ej mer) var ju klassisk tv-historia. Åtminstone för oss Terminator-diggare. Källar-storyn gick ju inte av för hackor heller.

Tyckte först att många var felcastade men efter några avsnitt så föll i princip alla på plats.

Den slutade lite rumphugget, men de försökte hyfsat knyta ihop de trådar de hann med.

[2010-02-15 13:25]
D

Får vi någon text om första avsnittet av ”How To Make It In America”?

[2010-02-15 16:12]
Fred

Teresa: Jag blir väl tvungen att bilda mig en egen uppfattning då.

[2010-02-15 16:54]
bine

Larsson: Jag gillade också T:TSCC. Synd att det inte blev fler säsonger.

Jag tycker att det är kalas att att Teresa kommer med ett upprop tidigt. Tänk att inse att man missat nåt efter fem – sex säsonger. Alla andra har pratat klart om det… Jag gillade inte alls BSG men ska nog testa Caprica ändå.

Av någon konstig anledning fastnade jag också lite för Stargate: Universe. Fan vet varför.

[2010-02-15 17:48]
Aenn

Hej! Måste man ha koll på BSG och dess mytologi för att hänga med i Caprica? Hur mycket förlorar man på att inte ha det? Jag har inte tid att plöja igenom 4-5 säsonger av en serie just nu… men jag känner för att lägga till Caprica på min veckolista. (Yay, Eric Stoltz!)

[2010-02-15 20:08]
Fredde

Caprica är tänkt att vara precis lika lättillgänglig för nya tittare som för BSG-fans, men eftersom jag tillhör den senare kategorin kan jag inte med säkerhet säga att det funkar så.
Fred: håller med om Starbuck i 24, jag har svåra problem med att ta henne seriöst där

[2010-02-16 00:35]
San

Tycker kopplingen till BSG mest är kosmetisk, förutom att man då vet att allt till slut kommer att gå åt skogen.

[2010-02-16 22:48]
bine

Det skulle vara för Eric Stoltz och roboten då. Jag gillar ju robotar (cyloner, not so much). Men – frakk me … vad jag ryggar och ger upp när de svär. Jag menar … frakk … me?!

[2010-03-02 22:16]
Naseer

Tack Teresa för att du fick mig att börja kolla på Caprica, jag var högst skeptisk till att ge det en chans, men jag gillar vad jag ser – blir säsongen ut åtminstone.