Weird Science
Dra ner på romantikspammen, tack

2010-02-03  

Fringe har fått mycket beröm av will-they-or-won’t-they-trötta fans för Peters och Olivias fina platoniska vänskap. Ser de samma serie som jag? I förrförra veckans avsnitt lät man en tonårstjej gå och tråna efter Peter och därmed Visa Upp Huvudpersonen Som Åtråvärd. Hon förhörde sig även om hans och Olivias förhållandestatus, vilket gav honom tillfälle att ge den officiella Förnekelsen Av Romantiskt Intresse. Som bonus: Den Kryptiska Varningen Från Främlingen Som Förstår Sig Bättre På Huvudpersonens Känsloliv Än Hon Själv.
Showrunnern Jeff Pinkner har lovat att Olivia/Peter-romansen ska gå »at a glacial pace« och det verkar ju vettigt. Men glaciärer är tydligen inte vad de har varit, för redan i nästa avsnitt börjar pappa Bishop dra i gång en monolog om vilken lämplig hustru Olivia skulle utgöra. Personligen tycker jag att det vore mer logiskt om han försökte rekrytera Astrid, som verkar ha lämnat sin egen FBI-karriär bakom sig för att på heltid agera labbassistent/hemvårdare/rart barnbarn åt honom till familjen, men det visar ju bara hur dåligt jag förstår mig på sånt här.

Min poäng är att man inte kan hålla på och strössla ut såna här hintar i vart och vartannat avsnitt utan att det leder någonvart. Risken med att skriva romantiska checkar man inte är beredd att lösa ut (om de blir tillsammans nu, vad händer då i nästa säsong?) är att man blir stående med kapsejsad sexuell såväl som annan spänning. Såg ni första säsongen av Reaper? Ingen vacker syn.

Det är helt möjligt att integrera den obligatoriska kärlekshistorien (och ja, den är en helt ofrånkomlig beståndsdel i kommersiell tevedramatik) på ett mer naturligt sätt genom att låta den stå och småputtra i några säsonger innan man gör något med den. Allt från¬†Bones till¬†West Wing har gjort det. Men då kan man inte slänga ut oblyga hints till höger och vänster. Om man vill att serien ska hålla får man hitta ett mellanläge och hålla sig till det. Hett tips: Pappa Bishop som tvingar sin son att säga att hans kollega »looks lovely« är inte ett mellanläge.

För övrigt måste man ju uppmärksamma det smått häpnadsväckande i att The Bishop Revival lyckades ta »familjen Bishop är inblandad i all galen vetenskap på planeten«–men ännu ett steg längre genom att dra fram ur rockärmen att farfar Bishop, förlåt Bischoff –¬†naturligtvis också var genial och naturligtvis forskade med Dr Mengele och gänget back in the day. Var ska det sluta? Kan vi vänta oss Blackadderliknande förfäder ända tillbaka till den första grottmänniskan? »Det som inte så många känner till är att Darwins forskningspartner, Methuselah Bischoff, är den som egentligen…«

[2010-02-04 14:48]
Larsson

Nä, Fringe hade ångan uppe ett kort tag när de fullkomligt skyfflade ut information om alternativ-världen men nu undrar man ju huruvida Leonard Nimoy kommer hinna leva länge nog för att serien ska komma nån vart överhuvudtaget. (jmfr: Riket – Ernst Hugo Järegård)

För mycket singelavsnitt. BUH!

[2010-02-04 15:57]
Kennedy

Det stora problemet med will-they-wont-they-grejen är ju att man kan ge sig fan på att så fort de av någon anledning fått ihop det (inspärrade i en grotta i väntan på jordens undergång eller nåt liknande), så kommer manusförfattarna att separera dem igen och försöka gå tillbaks till EXAKT SAMMA will-they-wont-they-nivå.
Allt var en dröm. Maken ingen visste om kommer tillbaka. En del av paret är allergisk/sårad/infertil och kan inte comitta.
Det är sjukt trist att nästan inga serier kan hitta nerv även hos ett par som har en etablerad relation.
Om det visar sig i april att det är nåt lurt med den avslutande romantikpulshöjaren mellan Will och Emma i sista avsnittet av Glee så skriker jag högt. Högre än jag gjorde när han kommer springande i korridoren.

[2010-02-08 20:40]
MP

Så länge man får skåda Lance Reddicks flytande gång och höra Walters kommentarer är det inte så dåligt alls. S2 har haft för lite röda tråden-avsnitt, men det verkar ju ta sig!

[2010-10-15 22:05]
Olle

Jag sökte just igenom WS efter Fringe-texter och märkte att varenda en kritiserar Fringe för allt allt allt. Finns det inte någon här som gillar serien? Som vill skriva något fint om den? Som uppskattar den fantastiska payoffen i de avslutande avsnitten av säsong 2? Och den otroliga Lost-liknaden i säsong 3? Är det bara jag som fortfarande tittar?
Härmed efterlyser jag en glad text om Fringe, som gillar Fringe, som kanske till och med kan förklara varför man borde se Fringe… Eller?