Weird Science
Sharon Horgans nya miniatyrmästerverk

2008-01-25  

angelos.jpgKvinnlig brittisk tevekomik är fantastisk just nu, och då tänker jag inte ett skvatt på överskattade Catherine Tate utan på att Jennifer Saunders gjort klass-comeback med The Life and Times of Vivienne Vyle, på Claire Skinner i Outnumbered och Julia Davis i Nighty Night, och framför allt på Sharon Horgan.

Senast jag lovordade henne handlade det om fjolårssitcomen Pulling. Och om den serien var ett slags genomengelskt Sarah Silverman Program, fast med barnpopkulturreferenserna utbytta mot chockkul diskbänkshyperrealism, så är hennes nya serie Angelo’s (nyligen avslutad på Five) som om Sarah Silverman fått fria händer med ett halvdussin avsnitt av Eastenders.

Kring ett pyttelitet, nedslitet arbetarklassfik vid Charing Cross i London, ett så kallat »greasy spoon« som erbjuder toast med äggmajonnäs samt, enligt misstankar, två muggar te på en påse, samlas – förutom den italienske änklingen som äger stället samt hans feta X-Factor-fixerade tonårsdotter – en arbetslös tjänstemannatoffel, en neurotisk illegal minicab-taxichaufför, dotterns urblåsta chav-kompis, ett gäng grime/dubstep-wannabes, ett äkta polispar som inte kan få barn (kvinnan spelas av Horgan själv) och en korkad arbetslös skådis som mimar till sig växelpengar ute på torget, guldsminkad och robotklädd, när han inte hänger på fiket och ältar att han var bättre än Jude Law på improv på scenskolan (rollen görs av Simon Farnaby, som ni lär känna igen från The Mighty Boosh).

Det är fantastiskt drastiskt, dråpligt, vardagsdramatiskt rörande. Och raktigenom rått roligt.

Ändå är inte Angelo’s nyårets roligaste brittiska sitcom – det är Never Better, med Green Wings Stephen Mangan (som för övrigt ska göra Channel 4:s nya Free Agents ihop med Sharon Horgan). Återkommer om den.

[2008-01-25 15:39]
Spidde

Låter ju skitkul! Vart kan man få tag i de här serierna då? Verkar inte finnas på vanliga stora torrent-trackers :(

[2008-01-25 16:02]
Palek

jag hittade den iaf precis nu på mininova.org, återstår att se om den fortfarande seedas.

[2008-01-25 19:04]
ellen

thebox.bz
där finns never better.

[2008-01-25 21:49]
ellroy

Det verkar som om ep6 inte har blivit cappat…

[2008-01-25 21:59]
Kjell

Jodå, ep. 6 finns både på uknova.com och på thebox.bz, i två olika caps.

[2008-01-27 21:05]
ban~ken

Jag provade ett avsnitt men är det så kul egentligen? OK, helt oberört var mitt humorcentrum inte. Men de enda figurer/skådisar som fick mig att dra på smilbanden var guldsnubbens genomgång av Jude Laws patetiska karriär och minicabchauffören. Resten var… lite tråkiga. ”Moving Wallpaper” — som jag har ägnat söndagen åt — däremot är inte den roligaste dramakomedi som någonsin gjorts men jag erkänner att jag är tillräckligt fascinerad av tilltaget att göra en fiktiv bakom-kulisserna-serie på en såpoperafabrik samtidigt som den såpopera de påstås göra går att se på samma kanal, för att börja ladda ner ”Echo Beach” också. Och mycket riktigt: där förekommer bruden som betalade med en avsugning för att få en replik i pubscenen.

[2008-01-28 03:19]
Erik

Hmm… Laddade ned Never Better och vart rätt besviken – precis som med Lead Balloon och Outnumbered. De tre serierna följer i stort sett samma mönster, dvs clueless familjefar vill väl men hamnar gång på gång i trubbel. Känns ganska uttjatat. Igenkänningshumor för Kjell, månne? :-)

Vivienne Vyle däremot, fy SATAN vad bra. En ny säsong är (enligt uppgift) under produktion.

[2008-01-28 10:15]
Kjell

ban~ken: Storheten i Sharon Horgans serier ligger i hur hon bygger karaktärerna, och efterhand helt naturligt kan lägga in allt mer emotionella scener som görs ”seriöst”, mitt i komiken. ”Guldsnubben” är ju ett bra exempel på det, hur han faktiskt känns ”på riktigt” i de 2 sista avsnitten.

Erik: Jag ser stora skillnader mellan serierna, Outnumbered är improviserad och har de bästa/roligaste barnskådisarna jag någonsin sett; Never Better gillar jag tvärtom för att den är så klassiskt Seinfeld-snyggt skriven och flätad. Och Lead Balloon… ja, den är ju Curb Your Enthusiasm i London, varken mer eller mindre!

[2008-01-28 21:10]
ban~ken

Kan hon inte bara göra karaktärerna åtminstone lite småintressanta från början? Verkar smartare på en konkurrensutsatt marknad. Även om tout le monde och hans brorsa bloggar nuförtiden närmar sig långt ifrån alla tittare en ny serie på samma sätt som en TV-kritiker, som törhända ser fram mot hur komiken kommer att förbytas mot annan vara och eventuellt nå histrionisk verkshöjd, och av den anledningen ser mer än ett avsnitt.

[2008-01-28 22:40]
Kjell

Själv måste jag tacka dig, jag kastade mig över Moving Wallpaper efter ditt tips och tyckte väldigt mycket om den (favoritskådisar från Lead Balloon och Sensitive Skin, direkt i första scenen!) Men om jag inte hade gillat den, då hade jag kanske slösat bort 20 minuter till på att babbla om ”konkurrensutsatt marknad” och ”tout le monde och hans brorsa”?

[2008-01-29 00:05]
ban~ken

Mitt babbel är definitivt inte värt att spendera 20 minuter på. Själv gillade jag MW utan att känna igen en enda skådis. Nu ser jag fram emot en dubbelrecension av MW och EB!

[2008-01-29 00:27]
Kjell

Det är bara det att HBO började visa In Treatment i kväll… fem kvällar i veckan i två månader… med ”Dan Rydell” från Sports Night. Jag måste förvarna om att jag snabbt lär bli lika enkelspårig och tjatig som om jag hade signat upp för Big Brother i två månader.

[2008-02-06 02:47]
olof

För oss som gillar det svartare än svart, dvs älskar Julia Davis, har du några andra tips?

[2008-02-06 09:12]
Kjell

Hm, Davis själv har väl inte gjort något eget efter Nighty Night? Never Better är svartare än svart, fast på ett annat sätt och även om jag gillar serien mycket så är den inte i nivå med Nighty Night.
ban~kens tips här ovan skriver jag verkligen under på, Moving Wallpaper. Roligaste deppsvarta brittiska just nu.

[2008-02-07 13:06]
olof

Precis kollat igenom första avsnittet av Never Better, fantastiskt!!
Min tv-humorsmak är minst sagt selektiv ändå var förhoppningarna relativt höga och serien ännu bättre.
Tycker att både Ideal, 15 Storeys High och även smått hysteriska Nathan Barley var riktigt lysande ibland men det är tunt mellan varven och det här var ett behövligt bevis på att Bitterna forfarande kan det där med tv-komik.

Tack för tipset!!

Ett tips till dig är People Like Us, bitvis väldigt torrt och för välskrivet för att egentligen fatta vid första genomkörningen, en grymt underskattad brittisk mockumentary.

[2008-04-09 12:33]
Weird Science » En liten titt i britt-tablån

[…] inlett en andra säsong – bara ett par månader efter serieskaparen och huvudrollsinnehavaren Sharon Horgans härliga London-greasy spoon-com Angelo’s. Nån som forfarande anser sig ha tid med Miss/Guided? […]

[2012-06-29 12:48]
Weird Science » WS-listan vecka 26: Sevigny som killertransa i nordengelsk Breaking Bad!

[…] annan brittisk storfavorit för mig är ju Sharon Horgan, men för första gången har jag blivit lite besviken på en ny komediserie av henne. Man ser […]