Weird Science
Conan har aldrig sett bättre ut

2008-01-05  

conan.jpgUnder WGA-strejken har det ofta påpekats att det här är en strejk där personer som i vanliga fall är ovana med rampljuset plötsligt står i fokus.

Inget kunde ju vara mera fel, om man erinrar sig hur amerikansk humor utvecklats under de senaste åren. Vad handlar 30 Rock eller Studio 60 om om inte manusförfattare? Hela poängen med de här serierna är ju att visa att manusskrivande är det coolaste jobbet som finns.

Kanske kan man se meta-tv-serier som ett slags dramatiska fullblodsversioner av extramaterialet på en dvd. Vi kommer bakom kulisserna, in på produktionsnivå, och tillåts frossa i nördiga detaljer som ofta är mer upphetsande än produktionerna själva. Ironin är bara den att serier som Studio 60 – eller Extras julspecial nu senast – givetvis är långt mycket mera manusdrivna än de program som de parodierar. Har någon av er någonsin varit nyfiken på att se TGS with Tracy Jordan, den fiktiva serien i 30 Rock? Inte jag heller.

Så när Conan O’Brien i sin andra show sedan uppehållet säger att han tänker skippa monologen – »ärligt talat kan de ju bli ganska förutsägbara« – och i stället börjar hoppa omkring i studion med en lågupplöslig digitalkamera kan jag inte låta bli att tänka på 30 Rock. Conans skrivna skämt har aldrig varit särskilt roliga, de är roliga bara för att Conan lägger en extra nivå på dem, typ »jag trodde inte på det där skämtet vid genrepet heller« .

Conans första avsnitt utan manus var briljant, det andra var betydligt mera traditionellt – Kid Rock som livegäst, och en lång idiotisk diskussion om att uppträda framför soldater i Irak – men faktum är att Late Night känns betydligt mer spännande nu än det gjort på flera år. Det är färre krystade sketchfigurer, färre monologskämt som dör ut, mera Conan. Jag älskar till exempel klippet där vi kan se att Late Night-studion har använts som förrådsutrymme under strejken. Det är precis den sortens detaljer som man samlar på.

Jay Leno gör däremot allt för att få sin show att se ut precis som vanligt. Och det är det sista han borde göra.

När Leno dödar lite tid genom att låta publiken ställa frågor, får det mig att tänka på scenen i Extras julspecial där Andy Millman säger upp sig framför en studiopublik. Leno får en fråga av en gubbe med grov dialekt och förolämpar denne genom att härma hur han pratar. Det osäkra skrattet från studiopubliken säger allt. Precis innan reklamavbrottet hinner man tänka: skolgårdsmobbare.

[2008-01-05 18:37]
m

Men att Leno är en skolgårdsmobbare är väl ingen nyhet? Det har han alltid varit, med eller utan manus. En sexistisk sådan, till och med.
Leno är en dålig, dålig man som jag inte för mitt liv begriper hur han hamnat i teve och fått stanna.

[2008-01-05 18:39]
dnkn

Jag älskade inslaget i Late Show när Conan har en rundvandring på kontoret och bland annat trakasserar folk med sin gura. Det bästa jag sett på Conan sen Walker Texas Ranger-spaken.

[2008-01-05 18:40]
dnkn

Late Night menade jag förstås.

[2008-01-05 20:38]
Bo

Första avsnittet med Conan var inte speciellt tycker jag. Inslaget på kontoret var väl okej men övrigt var det inte så mycket att se. Många av inslagen var bara till för att dra ut på tiden, som ring-snurrandet tex.

[2008-01-06 01:05]
PJ

Läste någonstans att Leno har 19 manusförfattare till sitt program.

Nu är det strejk, så han har inga alls. Istället så skriver han själv saker (även om han inte får, men det struntar vi i här). Jag har svårt att tro att Leno innan strejken arbetade lika länge varje dag som sina manusförfattare. Och nu skall han ersätta 19 av dem… I vad som kan visa sig vara månader…

Jag gissar att han kommer att göra mer magplask i framtiden. Såvida då han inte visar sig vara lysande på improv. Vilket jag betvivlar.

[2008-01-06 10:59]
KenNet

Undrar vad som händer då Conan tar över efter Jay, som enligt min smak varit bäst under åren. Vet nån om de planerar att göra ett nytt gäng writers – kanske blanda av de två, eller om han flyttar helt med sina egna?

De förberedda ”intervjuerna” har här och där varit för krystade – d. v. s. det märks att manusnissar och gäst har tillrättalagt allt i strikta stolpar, samt somliga andra inslag också.

Upprepningarna och kopierandet av konkurrenternas inslag har varit lite för uppenbart – och därmed tråkigt. Conan har hittills varit alldeles egen i sin personliga stil, på gott och ont.

Kanske han måste offra något av det då han tar över. Likriktning, eller?

[2008-01-06 11:07]
Philip

Om Conan tar med sitt eget gäng betyder det i alla fall att de är ganska många som måste flytta tvärs över kontinenten. Jag har alltid tänkt att det måste vara det tråkigaste för Conan, att lämna New York, men det kanske är för att jag sett lite för många filmer/serier på det temat.

[2008-01-06 14:00]
Martin

Angående flytten från NY till LA har man hittills varit lite svävande, och rentav öppnat för att man kanske stannar kvar i NY. Å andra sidan spekuleras det jämt och ständigt om att Leno har öppnat för att fortsätta, trots allt, så vem vet hur det slutar. Blir flytten av är det troligt att majoriteten av Conans crew följer med. Men visst finns det många frågetecken, typ hur mycket kommer Conan få kompromissa med sin stil/humor när han byter tid från ”sen kväll” till ”kväll”?

[2008-01-06 14:20]
KenNet

Misstänkte förut att Jay var på väg att – med eget produktionsbolag – gå ut och försöka nydana lite, och därför faktiskt välkomnade den relativa sparken. Han kan ju inte bosätta sig i garaget för evigt.

Efter så många år av stela leenden, tomma komplimanger och styltade intervjumanus, borde ju cirkushästen längta till spontanitet och råare humor igen. I sådant fall skulle han ju delvis konkurrera med sin efterträdare, delvis kunna frigöra sig från formatet, och då kunde ju Conan stanna hemma och ta över skalet – själva programmet – men ändå få vara sig själv mitt i alla nymodigheter koncernen redan beslutat om.

Strejken kom ju lämpligt ur deras synvinkel sett. Räkna med att en hel del writers inte får kontraktet förnyat till den obligatoriska omdaningen. De som understött Conans längsta och mest riskfyllda utflykter bortemot komedivärldens rand.

Men, det var egna funderingar – inga rykten.

[2008-01-06 17:34]
Philip

Förlåt att jag tjatar om conan nu, men Bill Maher som gäst i går var ett must-see-inslag, hans attack mot republikaner kan nästan mäta sig med kjells kungafamiljsinlägg här.

[2008-01-06 18:16]
eff

Själv undrar jag om Letterman har råg i ryggen nog att göra ett av de där ”Ring Les Moonves”-grejerna han gjorde för några år sen (vad de nu kallades). Han har ju rätt bra krut i och med att han styr hela Worldwide Pants och är den enda showen med författare (vilket jag gissar borde vara en positiv sak rent reklammässigt).

Borde ju åtminstone öppna för en del hånfulla skämt om att cheferna inte vågar prata annat än via PR-folk.

[2008-01-06 20:00]
KenNet

Philip:
Be inte om ursäkt, det var jag som vinglade iväg.

Var ser du programmen, och var kan man för resten läsa vem som är gäst? Har bara en nedladdad tablå där talk shows enbart får en kort, intetsägande rad utan detaljer.

[2008-01-06 23:02]
David

Bill Maher på conan är magiskt, han var ju på letterman dagen innan och pikade republikanerna lite men nu svingar han ju mot de kristna också, och så hårt att inte ens conanpubliken, som brukar vara lika röd som conans skägg, vågar skratta.

[2008-01-07 17:54]
eff

Var det inte Maher som för några år sen, hos Leno om jag minns rätt, kallade religion för en neurologisk sjukdom? Rätt hårt, med tanke på att Leno nog har den största andelen högerkonservativa tittare av de tre stora kvällsshowerna.

Varje gång Dennis Miller varit gäst hos Leno känns det som nån på NBC sagt ”too many pinkos, put Miller on”. En slags lightversion av Ann Coulter. Miller är ju knappast där för att han fortfarande är en duktig komiker, menar jag.

[2008-01-07 19:02]
David

Jo, Maher har ju blivit mer och mer hård med sina antireligiösa åsikter, samt de politiska, så att man kan känna att punchlinesen kommer längre och längre ifrån varandra, tills han inte längre riktigt kan sägas skämta om det.
Och om Leno har den ”högraste” publiken så kan man ju samtidigt tycka att det är ganska magstarkt att säga ”tror du inte på en talande orm? nej, då är du inte en troende person” till conan, som väl inte verkar så troende, men som ju är åtminstonde uppväxt irländsk katolik.

[2008-01-07 20:06]
Kjell

Men Mahers stenhårt anti-religiösa hållning behöver inga punchlines för att vara rolig! Jag älskar att han så ofta hellre bara låter drastiska fakta utgöra punchlinesen. Som när han envetet säger att ”Bush tror att jorden är 6 000 år gammal”. Det är fruktansvärt roligt, fruktansvärt sant och fruktansvärt punkt. Maher är ett passionerat geni, jag längtar till hans nypremiär på fredag.

[2008-01-07 22:06]
KenNet

En lustig tanke dök upp.

Sätt Maher, Miller och någon pseudokonservativ mes – varför inte James Woods, skådisen som börjat tro att han faktiskt är tuff och i just talk shows flera gånger beklagat att han inte ”fått vara med” i nåt krig.

Vi vet ju att ingen vill eller törs göra det, men en riktig debatt skulle liva upp, samt kanske avslöja vad som är attityd respektive äkta kunskap och engagement.

[2008-01-08 16:01]
eff

Det blir tyvärr sällan en vettig diskussion, det blir ”debatt”. Polemik och skitkastande eftersom de som bjuds in inte fyller en funktion som rationellt tänkande människor med möjlighet att byta (eller ens beakta en skild) åsikt utan rena stereotyper. Du får aldrig Dennis Miller att erkänna att GWB gjort fel i TV, eftersom han byggt upp en sån bild av sig själv som stenhårt bombhöger.

Maher är (tror jag) uttalad libertarian, vilket oftast innebär ett väldigt liberalt synsätt, även om det nog generellt är mer vänster än höger (på den amerikanska skalan alltså).
Real Time with Bill Maher brukar väl oftast ha en gäst som är uttalat höger, en som är uttalat vänster och nån som är varken eller (gärna en kändis).

[2008-01-08 16:33]
eff

Han har väl varit hårt icke-höger, snarare än vänster (skillnaden är viktig, även om bilden av politiken är starkt polariserad).
Det framstår ju då som vänstersympatier, även om han nödvändigtvis inte är demokrat. Nu har jag inte sett RTwBM speciellt mycket, men jag gissar att den demokratiska kongressen fått sin släng av sleven (som ju skett på the Daily Show, en annan show som är rätt hårt icke-höger).

[2008-01-08 16:43]
Jolly Roger

Han har sagt att Hillary är det bästa valet. Ska man tro på Wikipedia så låter han som någon yngre borgerlig politiker. Om Wiki stämmer så måste jag säga att jag är lite förvånad över hans ståndpunkter. http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Maher

[2008-01-08 17:00]
Phoebe C

RTwBM är faktiskt underskattat – som ett O’Reilly Factor plus intelligens (det gäller både gäster och programledare).

Han är libertarian och Richard Dawkins dumateism genomsyrar hela hans person. Men det spelar inte så stor roll, det är ju kul.

[2008-01-08 17:29]
Kjell

Haha, I don’t go for that…

[2008-01-08 17:41]
Phoebe C

Dawkins kan ingenting om religion. Hans ateism är dum. Och ja, jag har läst honom.

Frågor på det?

[2008-01-08 17:43]
Jolly Roger

Phoebe C

Eftersom Maher inte ens är ateist så kan vi väl börja där.

[2008-01-08 17:43]
Phoebe C

Hm, nu ser jag dum ut. Men Kjell DID go for that. Tyvärr verkar jag inte ha lyxen att kunna redigera mina kommentarer.

[2008-01-08 17:50]
Phoebe C

Jolly Roger:

Jag sa inte att Maher var ateist. Jag sa att Richard Dawkins dumateism genomsyrar hela hans person. Och det gör den.

[2008-01-08 17:58]
eff

Hehe, åtminstone Penn Jilette har ju rena anarkisttendenser.

[2008-01-08 18:20]
Kjell

Phoebe, ber om ursäkt för min ”mössan i hand”-kommentar och löjliga sätt att först vilja undvika ”debatt”, men sen lägga in ironiskt joller i stället. Urfånigt med tanke på att jag kan redigera kommentarer och inte du.

[2008-01-08 18:37]
Phoebe C

Ursäkten accepteras och returneras (med min sista kommentar i åtanke).

[2008-01-08 19:49]
Jolly Roger

Men jag ser faktiskt inte hur ”Dawkins dumateism” genomsyrar programmet. Snarare att han är väldigt nog med att man ska skilja mellan kyrka och stat.

[2008-01-09 14:49]
kristoffer

alltså, precis på när det gäller leno – mobbaren. och conan är val mobboffret som försöker freda sig genom att vara rolig, typ…

[2008-01-13 02:58]
Weird Science » Inifrån strejken

[…] författarförbundet WGA och producentditon AMPTP fortfarande stå långt ifrån varandra. Som vi tidigare rapporterat är nu samtliga sena talkshows tillbaka i rutan – Letterman och Ferguson med sina […]