Weird Science
Canal Digital låter Ringaren i Notre Dame flytta in i ditt teverum

2009-12-02  

quasiboxI teori och hjärta är jag Canal Digital-kund.

Ändå är det på Boxers autogiro jag öser in pengar. Trots att jag är högupplöst-junkie och Canal Plus-fan, trots att Boxer bara har tre av elva Canal Plus-kanaler och utklassas med 12-0 i fråga om HD-kanaler, och trots att Boxer kostar mer än dubbelt så mycket per kanal.

Problemet är att jag vägrar bli sambo med det mest ökända franska missfostret sedan Ringaren i Notre Dame.

Sagem 101-ST.

Canal Digitals enda, två år gamla HD-PVR-box, en svarthuvad freakshow som på sätt och vis är ett tekniskt underverk: hela tiden återuppfinner den sig själv som utbudets buggvärsting. Varje gång Canal Digital lägger ut en ny mjukvarufix från de inkompetenta franska teknikerna så är den nedlusad med nya buggar, som likt ett virus muteras och förökar sig från firmware till firmware. Detta medan de stora originalbuggarna alltjämt sitter fast i hårdvaran (exempelvis att man måste ändra i ljudmenyn varje gång man växlar mellan surroundförstärkare och tevehögtalare).

Canal Digital-supporten har visserligen blivit buggproffs med tiden, börjat föreslå forumfinurliga workarounds och tragikomiska ingrepp: »Har du testat att skruva bort locket för att avlasta fläkten? Och vad du än gör, använd inte MyTV-menyn, och lägg inga radiokanaler i en favoritlista, och stäng absolut inte av boxen om du har en kommande spärrad timerinspelning, då raderas hårddisken!«

Men nu sägs även supporten ha gett upp, och standardiserat sina svar till det »prövat-omstart?«-osande »ta hem en installatör«. Och hemmabioforumen eldas på av konspirationsteorier: »Canal Digital har medvetet sänkt singalvärdena vid den senaste uppdateringen för att kunna skylla på mottagningen i stället för boxen!«

Så hur kan Canal Digital ha bäst kanalutbud men sämst boxutbud? Well, det hänger förstås ihop. Man maximerar vinsten på sin kärnverksamhet genom att minimera kostnaden för boxbihanget genom stenhårt upphandlade, bundna långtidsavtal. Jag tycker man ska kalla det vid dess rätta namn – long-cons.

Canal Digital borde göra helt om. Släppa alla tankar på 1900-talsidéer som cardpairing (som de sägs vara sugna på). Sno den jättelika boxmarknaden från nördarna. Man ska inte behöva ful-flasha en Dreambox eller NanoXX för att få ett par moderna HD-PVR-boxar att välja på.

[2009-12-02 01:38]
diehipsterdie

Har comhem och deras deal med 12 mån large och gratis Humax 5000c box är fan helt ok. Inte pvr iofs.

[2009-12-02 12:07]
Jimmy Hedman

Så klokt sagt! Jag har ju min HTPC som funkar finfint, varför kan jag inte få in riktiga kanaler lagligt?

[2009-12-02 21:25]
Tommy

CD Kör ju utan pairing så själv kör ja med en Vantage 7100 och orginalkort. Med en extern HDD så är det inga problem att flytta allt inspelat material till datorn och lagra på valfritt medie.

[2009-12-02 22:18]
r

Vad gör Canal+ så bra? Frågan är inte retorisk.

[2009-12-02 23:06]
Kjell

Canal+ är ju överlägsna på HD i Sverige. Är riktigt bra på sport framför allt, Premier League, Allsvenskan och all hockey i HD. Sen är de såklart Sverige-ledande på serieimporter också. Och inte blir de sämre av att ha en superkunnig, WS-lusläsande tv-nörd som presschef heller.

[2009-12-04 14:49]
Tompa

Förresten Kjell, varifrån har du hört att CD kör med cardpairing? De uppgifterna är helt felaktiga iaf nu, det kan ju såklart ändras i framtiden.

[2009-12-04 14:53]
Kjell

Tompa: Jag syftar givetvis på CD:s planer på att BÖRJA med cardpairing, som de uttryckt flera gånger, och bekräftade i ett mail till mig inför skrivandet av ovanstående text. Men tack för påpekandet, det blev otydligt i texten, jag formulerar om det lite.

[2009-12-05 14:26]
Ulf

Snart går min bindningstid med Canal Digital ut och då ska jag ta en hammare och slå deras jävla skitbox i molekyler..

[2009-12-07 20:45]
Paul Stjernberg

Jag fick en billig skitbox från Canal Digital och fick inte den att fungera trots att jag ringde till kundtjänst. Så hur hämnades jag då ? Jo, jag ringde till kundtjänst och hävdade att jag var varslad om uppsägning från mitt jobb och undrade vilket programpaket som var billigast. Baspaketet svarade dem och då sa jag att då vill jag ha baspaketet. Det får räcka med den gamla kabel-teven där jag åtminstone får in kanalerna.

[2009-12-15 16:20]
Movie42

Jag la in en fråga på minhembio-forumet om varför man inte kontaktar allmänna reklamationsnämnden eftersom man fått en produkt levererad som inte fungerar. Inte någon har svarat på detta. Varför? Vore intressant att veta vad resultatet skulle bli.

[2009-12-22 17:16]
Ulf

Snart går min bidningstid ut och kommer inte CD med nya boxar vägrar jag vara kund hos dem trots deras programutbud. Att låsa upp mig som kund med dessa djävla skitboxar accepterar jag inte längre

[2010-01-25 22:39]
Anders

Intressant rykte att de sänkt signalstyrkan. Jag har haft jätteproblem sedan sista mjukvaruuppdateringen.De säger på kundtjänsten att man måste ha minst 165 och jag kommer knappt upp i det. Finns fler med liknande problem?

[2010-03-05 14:07]
Weird Science » England-Frankrike 1-0

[…] läsare känner redan till min relation till Canal Digital – älskar kanalutbudet men vägrar den franska […]