Weird Science
Tim and Eric delar publiken

2007-12-16  

Tim and Eric Awesome Show, Great Job!Om Vernon Chapman och John Lees Xavier: Renegade Angel är så skruvad att även de kritiska tittarna mest gapar av förvirring och mållösa backar bort från den, är duon Tim and Erics utbud på Adult Swim desto mer aktivt avskytt av belackarna. Och de är många. Tim Heidecker and Eric Wareheims första produktion på kanalen, Tom Goes to the Mayor (2004-2006), en tecknad sitcom som använde sig av en tämligen säregen animationsteknik (se prov på den här), sändes i två säsonger, och tillhör de mest polariserande serier Adult Swim någonsin visat – beundrarna blev snabbt fanatiker, och hatarna, ja, de hatade verkligen det se såg.

Nu är Tim and Eric aktuella med andra säsongen av Tim and Eric Awesome Show, Great Job!, ett humorprogram där animation, kortfilm och fejkreklam blandas med traditionella sketcher – även om en sådan förklaring inte räcker långt. Tim and Eric är överförtjusta i billiga videoeffekter, smaklös dekor, amatörmässiga skådespelare och ofta konceptuella sketcher, snarare än vitsigt ihopsydda, vilket resulterar i en typ av humor som inte liknar mycket annat i dag. Det är egentligen omöjligt att rättvist beskriva programmet, det bästa är att kolla själv – helst hela avsnitt eftersom de hänger ihop på olika sätt, men även enstaka klipp kan fånga programmets ton.

Det kan ta lite tid att vänja sig vid Tim and Erics stil; jag har varit ett stort fan av deras kortfilmer sedan de började dyka upp på timanderic.com för en massa år sedan, och har med stort intresse följt deras karriär sedan Bob Odenkirk (Mr Show) upptäckte dem, fick dem att flytta från Philadelphia till Los Angeles, och tog dem under sina vingar. Numera gästas TaEAS,GJ! av udda typer som Jeff Goldblum och Paul Reubens, och John C Reilly har utvecklat en riktig paradroll som »special news correspondent« Dr Steve Brule. Ett genidrag inför den pågående säsongen är också att Tim and Eric anlitat fler manusförfattare, bland dem Jon Wurster (från Scharpling & Wurster) och Eric Fensler, mannen bakom de fantastiska GI Joe-parodierna för några år sedan.

Adult Swim visar det senaste avsnittet av TaEAS,GJ! i sin helhet på adultswim.com (uppdateras varje fredag), och klipp från hela serien, och Tom Goes to the Mayor, hittar man här.

Samtidigt som andra säsongen av TaEAS,GJ! drog i gång för några veckor sedan startade även Tim and Eric Nite Live, en halvtimmes talkshow som duon gör på SuperDeluxe.com, och som är en logisk utveckling av deras intresse för Öppna Kanalen-estetik och banal absurdism. Till synes tekniskt inkompetent genomfört, med bisarra inslag, underliga återkommande gäster – och diverse cameos av kollegor som Zach Galifianakis och Fred Armisen. Ett måste, med andra ord. Se alla avsnitt här, och kolla även in två hysteriska promos för showen, här och här.

Relaterad läsning: The AV Clubs intervju med Tim and Eric är den bästa jag läst med dem. Finns här. (Och kommentarerna till den intervjun speglar väl duons im/popularitet.)

[2007-12-17 10:45]
Daniel

Någon som har hittat julfinalen av Extras än?

[2007-12-17 13:31]
Erik

Jag är just nu helt såld på Tim & Eric. När de är som bäst är det så knäppt och underbart att det är… så knäppt och underbart helt enkelt!

Inslaget med Reilly/Steve Brule som karateinstruktör var jäkligt bra! ”Last resort!”

[2007-12-17 15:54]
Philip

Daniel: Nope. Men man kan definitivt trösta sig med 30 Rocks fantastiska julavsnitt om man ännu inte sett det!

[2007-12-17 17:01]
Daniel

30 Rock-avsnittet var ju superkul men jag vill ha Extras nu! Längtat i en vecka nu ju!

[2007-12-17 20:36]
Gus

Extras finns på torrentreactor.to

[2007-12-17 22:06]
Kjell

Nu finns Extras-julspecialen all over the place. Sändes igår i USA. Men känns det inte lite… fel..? Att kolla på den före jul? Detta är ju klassisk Beeb-julteve, bör kollas den 27:e.

Själv ska jag givetvis titta på den i kväll.

[2007-12-17 23:02]
Daniel

Kollat på det nu och blev knappast besviken. Mer än så går väl inte att skriva nu utan en massa spoilers.

[2007-12-19 22:02]
Gus

Jag gav upp den här här duon efter några avsnitt av Tom Goes to the Mayor, men Great Job! är ju bitvis helt hysteriskt roligt. Tack för tipset!

[2008-02-24 21:06]
Weird Science » SNL efter strejken

[…] Lördagens avsnitt av Saturday Night Live, det första efter det långa strejkuppehållet, tillhörde ensemblens kvinnor. Jag vet inte om det var en slump eller om Tina Feys värdskap spelade någon roll – intrycket var hursomhelst att de bästa rollerna, de matigaste bitarna, de roligaste sketcherna, helt var i händerna på Amy Poehler, Kristen Wiig och de andra – från den inledande reklamfilmen om pillret som skjuter upp kvinnors mens i elva månader så man bara får den en gång om året, med nackdelen »when it is time for your period, hold on to your fucking hat«, via Poehlers enbenta tävlande i Rock of Love och Fey som »Women’s News Correspondent« på Weekend Update, till Wiigs bisarra reklam för »Virgania Horsen’s Hot Air Balloon Rides« (som kunde varit producerad av Tim and Eric). […]

[2008-07-17 09:01]
Weird Science » Absolut antireklam

[…] komikerduon Tim & Eric skulle bli talesmän för svensk vodka låter nästan lika bisarrt som valfritt avsnitt av deras […]

[2008-10-08 06:50]
Weird Science » Matt Berry jobbar gratis åt Sarah Silverman

[…] av mina favoritprogram just nu är Tim & Eric Awesome Show, Great Job!. Jag kollar också mycket på America’s Funniest Home Videos. Helt allvarligt. Jag älskar […]

[2009-02-15 16:25]
Weird Science » Yoo Hoo!

[…] från säsong fyra av Tim & Eric Awesome Show, Great Job! förra söndagen (fortfarande vattendelande, fortfarande fantastiskt), via Important Things with Demetri Martin (oväntat mycket modellerat […]

[2011-09-19 13:54]
Weird Science » En pratstund med Fred Armisen

[…] var inspirerade av ett par olika saker. Tim and Eric Awesome Show, Great Job!, vars stil jag gillar skarpt. Det programmet har betytt enormt mycket. Nu har vi samma regissör […]