Weird Science
He must have gone DARK!

2006-02-07  

Den är för rolig, den här 24-vokabulären. Alltid ett par nya modeuttryck varje säsong. Medan »within the hour« och »close in on the perimeters« fortfarande håller ställningarna har en ny dark horse (med betoning på »dark«) galopperat upp som säsongens hetaste trendfras:
»He must have gone dark.«
I gårdagens avsnitt dröjer det bara ett par minuter innan en stukad Cummings, handfängslad bakom ryggen, säger det, apropå att man inte kan få kontakt med hans avhoppade CIA-kontakt (som i själva verket sitter avrättad i en container).
»Han måste ha känt att något inte stod rätt till, he must have gone dark.«
Det roliga med det här uttrycket är att förra gången Cummings använde det handlade det också om en person som egentligen inte alls »gone dark« utan som åkt fast. »He must have gone dark« är de här hemligmakarnas sätt att ursäkta eventuella fiaskon. »Nej, han har inte dödats eller åkt fast, det kan jag garantera, han har bara gone dark!«
Uttrycket fungerar som en tröst, nästan: Fan, han svarar inte, men det är bra, det, det är bara ett tecken på att han är ett proffs som kan sitt jobb och vet när han måste göra sig osynlig.
Och första gången det användes under denna säsong var när Jack låg upp i lufttrummorna på flygplatsen, avslöjad och tekniskt utslagen av terroristerna. Men på CTU tog man det lugnt.
»Ingen fara… Jack has gone dark.«

[2006-02-07 11:58]
Måns

hehe! Lingo-grejen är nästan halva nöjet med 24! Men, syftade Cummings verkligen på han i containern? Han dog väl lite tidigare? Vad hände med den där killen som var liksom "sambandscentral" tidigare, var det kanske honom dom pratade om? Och hur fick dom så fort pejl på snobben med konstsamlingen? Plötsligt dök bara hans nuna upp i datorn på CTU, efter 10 sekunders samtalsspårning via röst-id på den ANDRA killen…. är det jag eller manusförfattarna som snurrar till det….

[2006-02-07 12:57]
Kjell

De spårade adressen och fick fram fotot på mannen som leasade kontoret/lägenheten.

[2006-02-07 13:28]
Bk

På tal om denna episod, Lynn verkar inte vara nån stor tortyr-fan! Ett efterlängtat policy-byte hos CTU isåfall.

[2006-02-13 16:35]
jaok

roligast i 24 hittills är ändå det eviga tjatandet om Marwan (förr?)förra säsongen. alltså, förstås var de tvungna att prata om honom, men med det uttalet? förträffligt!

[2006-02-18 18:21]
tazer

"protocol" säger jag bara… 24 termen över alla.. :)

[2010-02-07 12:08]
Weird Science » Inför 24-Sverigepremiären (2): Catchfrasens meta-återkomst

[…] återkommit (»within the hour«, »close in on the perimeters«, »how are you holding up«, »gone dark«). Och på samma sätt har 24 blinkat åt fansen när det gällt de beryktat obefintliga […]