Weird Science
Här kommer Kwådd

2009-09-25  

Innan jag häromdagen såg de två första avsnitten av Mannen under¬†trappan hade jag hört att serien börjat bra men ändå var seg och ointressant, samt att mamman i familjen var felcastad.

Först var jag beredd att hålla med, men jag har ändrat mig. Det låga tempot bara förhöjer spänningen, som faktiskt finns där hela tiden, och jag minns känslan från när man såg Twin Peaks – det händer i stort sett ingenting men hela tiden är man livrädd.

Och¬†att Frida Westerdahl inte skulle passa i rollen som Paula kan jag inte hålla med om. Hon förstärker känslan av att Fredrik (Jonas Karlssons rollgestalt) inte riktigt känner sig värdig sin vackra och talangfulla hustru, och när han börjar gå mot galenskap känns förhållandet än bräckligare. Det som kunde ha varit Lilla huset på prärien förvandlas till The Shining.

Efter att ha sett de här två första avsnitten kände jag en sådan stark lust att veta hur det går att jag sänkte mig till den låga nivån att googla på boken. Men allt jag hittade var att någon skrev att slutet är »för bra att avslöjas, måste läsas«… Och en arbetskamrat som läst boken och sett de två första avsnitten vägrar avslöja slutet, men sa att det snart bara blir värre och värre (med betydelsen spännande förstås).

Längtar till del 3 på söndag!

[2009-09-25 12:37]
A

Rätt bra serie detta. Positivt överraskad. Hur väl har Twin Peaks åldrats? Är den värd, för någon som var 2 år när den sändes, att plocka upp?

[2009-09-25 13:41]
B

Blev den bättre i och med andra avsnittet? Själv tyckte jag att första avsnittet var provocerande dåligt, med fruktansvärt manus och stundtals uselt skådespeleri. Tittade därför aldrig på avsnitt två, men det kanske jag skall göra?

[2009-09-25 14:37]
Per H

På A svarar jag att Twin Peaks åldrats massor, och ärligt talat vet jag inte hur jag skulle uppskatta serien om jag såg den första gången idag. Jag har bara sett om ett par avsnitt och fick i mig lite nostalgi, men kände inget sug att se om allting. Ur TV-historiskt perspektiv däremot är det ju en stilbildande och banbrytande klassiker som man kanske bör ha sett.

På B svarar jag; kanske det du. Men tyckte du första delen var så dålig kanske du lika gärna kan låta bli. Själv tyckte jag det var riktigt bra och spännande, hade inga problem med vare sig manus eller skådespeleriet. Enda anmärkningen var i så fall att Kwådd kunde varit lite mindre och läskigare.

[2009-09-25 16:56]
RvS

Nja, tycker nog den är seg och lite tunn, samt att Frida inte riktigt passar som Paula, även om hon känns lite smygande bordeline på nått sätt – kanske flippar hon ut vad det lider!?

[2009-09-26 19:06]
MP

Helt ok tidsfördriv, men märks ju att det är en svensk produktion (mall 1A någon?).
ALLA bör se Twin Peaks!

[2009-09-28 19:36]
TB

Bästa svenska jag sett på länge, lite neggo på vissa skådespelar insatser men bra produktion.

De har fått till riktigt skön känsla, ser fram emot det sista avsnittet.

Riktigt sugen på att läsa (läs lyssna på) boken!

[2009-09-30 11:48]
Jennie

Har lyssnat på boken ensam i mörka Smålandsskogar och var livrädd. Men det är väldigt tydligt i boken så som Stefan skriver att mannen känner sig inte värdig sin hustru.

[2009-10-04 01:18]
Marre

Twin Peaks har åldrats lika väl som kräftskal…