Weird Science
EU-föredömet Kommissarien och havet inte så dåligt som påstås!

2009-09-22  

Tittare och kritiker har sällan varit så eniga som i fallet Kommissarien och havet som kallats allt från dynga till B-film och absolut ingenting därutöver. Men filmerna är faktiskt inte så dåliga som påstås. De är värre!

Som barn tyckte jag att Prusseluskan var lite läskig, inte för att hon ville ta Pippi till ett barnhem utan för att hon pratade så konstigt. Och nu är de dubbade tyskarna tillbaka på Gotland.¬†Kommissarien och havet vimlar av prusseluskor, och även i Tyskland minns man tydligen Pippi Långstrump, vilket förmodligen är anledningen till att Inger Nilsson är rättsläkare med uppgift att helt klart slå fast att det är »definitivt en karl«¬†eller att »ingen kvinna kvan svinga en yxa s嫬†(tror knappast CSI-teamen skulle hålla med). Inger saknar helt den naturliga inlevelse som hon hade i rollen som Pippi, och man önskar nästan att hon också hade dubbats. För ibland har faktiskt även de svenska skådisarna fått ta om sina repliker i efterhand. Kanske för att i rättvisans namn bli lika osynkade som sina tyska kollegor. I en scen där en okänd tipsare ringer från en telefonkiosk är hans mun det enda man ser, och pratet är mer osynkat än Bröderna Fluff, och genomgående är rösterna lika inlevelselösa som om det vore högläsning på mellanstadiet. Men trots att dubbningen är det som kritiserats hårdast är det inte det som är värst.

Nej, Kommissarien och havet har allt: dåliga dialoger, ologiska beteenden, svaga skådespelarinsatser, konstiga klipp… allt är genomuselt. Enda undantaget heter Frida Hallgren, som kanske inte gör någon vidare bra insats egentligen men i jämförelse med övriga ensemblen är hon rena Oscarskandidaten.¬†Och det är ju fullständigt bisarrt att Sverige är det land i Europa som varnas av EU för sitt teveutbud, medan Tyskland framhålls som ett föredöme – av det enda skälet att man produceras serier som¬†Kommissarien och havet!

En tröst är att man som gotlänning får en hel del bonusunderhållning. Pippi Långstrump var delvis inspelad på Gotland, och där kunde Pippi cykla i en del av staden för att i nästa ögonblick befinna sig någon helt annanstans. Men det var okej, eftersom Pippi egentligen inte ustpelades i Visby utan på någon helt annan, ospecificerad plats. Om en film däremot utspelar sig i London eller New York, eller för den delen i Stockholm, ser man väl till att det blir så trovärdigt som möjligt. Tänk när vågen av tyska turister börjar invadera Visby för att vandra i kommissariens fotspår, och så ska vi stackars gotlänningar försöka förklara att man kan inte cykla på Hamnplan för att därefter svänga runt hörnet nerför Norderport och hamna vid ett gulligt litet fiskeläge. På Hansatiden bodde alla Visbybor innanför ringmuren, men i dag är det endast ett fåtal. Ändå har man här förlagt så gott som all handling, som inte sker på en öde strand, till innerstaden. Fast kommissarien själv bor faktiskt inte i innerstaden, vilket kommer att bli extra svårt att förklara för de där tyska turisterna. Vi vet helt enkelt inte hur man kommer till kommissariens hus. Kanske är det någonstans i Stockholms skärgård, eller kanske i Tyskland, vad vet jag. Inte var det Gotland i alla fall.

Trots sin uselhet måste jag erkänna att jag har riktigt roligt när jag ser Kommissarien och havet, som helst ska ses i sällskap så att man kan göra det till en tävling att hitta nästa sak att anmärka på. En av de roligaste scenerna (eller värsta, sorgligaste, uslaste, välj själv) är när kommissarien blir nerslagen bakifrån på Fåröfärjan och insläpad i en liten hytt. Därefter åker alla bilar lugnt av färjan utan att någon har sett någonting. Fullkomligt omöjligt i verkliga livet, givetvis, och ytterligare en i den långa listan anledningar till att Kommissarien och havet nästan (men inte riktigt) skulle kunna bli en klassiker tillsammans med Women of the Prehistoric Planet, Octaman och King Kong vs. Godzilla.

[2009-09-23 02:41]
Pundaren

Jag gillade att ”Kommissarien och havet” var så brutalt öppen och ärlig med sin uselhet. Inga eventuellt spännande krusiduller, inga överraskande diolger. Nej, pang på bara med konstant osynkade dialoger (varför hade exakt varje sabla scen alltid en tysk och svensk i samspel) och nidfrisyrer hämtade från lökiga och dåligt genomtänkta 80-tals parodier.

Mångt mycket värre är det i så fall med Beck-filmerna som envisas med att smyga in en osynkad supertysk ungefär en gång i halvtimmen. Tuggade mig igenom fyra, fem ”B-filmer” innan jag fattade den konspiratoriska galoppen. Då kände jag mig alvarligt talat, och två fingrar på biblen, oerhört utnyttjad och kränkt.

[2009-09-23 06:44]
noob

Det där med geografiska hopp verkar ganska vanligt. Kommer ihåg R Hoberts ”Spring för livet” där Lena Endre skuggar en man tvärs igenom halva Malmö. I Persbrandtfisaskot ”Gangster” stapplade en blödande man genom en bra bit av Stockholm. I ”Hannah med H” alternerar man scener med Malmö och vid ett tillfälle något shoppingcenter som fanns i Trollhättan. Salman Rushdie klagade i dagspressen på jaktsekvenserna i ”Slumdog Millionaire” där unga protagonisterna hade löpt genom halva Mumbai (eller vart det nu utspelade sig). Men vad gör man inte för lite sjyssta locations som ökar en plats framtida turism? Är det en samproduktion med turistbyråerna?

[2009-09-23 08:50]
Jonas

Oj vad skraj jag blev när jag läste rubriken ovan!

Men sedan lugnade jag ner mig när jag fick läsa resten, ”huvudet på spiken” som man brukar säga.

Jag reagerade också på Inger ”vi kanske kan få fram DNA ur den här!” Nilssons (karaktärs?) genuina uselhet i första filmen, den andra hoppade jag över.

[2009-09-23 09:34]
Ubbe

Apropå geografi.
Har ni sett senaste Stieg Larsson filmen?
Där svänger de upp för avenyn för att sedan komma körandes över en bro i rosenlund. Blir inte lätt att följa heller.

[2009-09-23 09:43]
Per

Lysande text! Blev faktiskt sugen på att se haveriet…

[2009-09-23 09:58]
Martin

Detta måste ses!

[2009-09-23 10:33]
RvS

Ja, något så uselt som Kommissarien och… har jag aldrig sett. Måste vara den sämsta produktionen på en 30-40 år.

[2009-09-23 12:32]
Kapten Svea

herregud vad dålig den verkar vara (till skillnad från ditt inlägg) – det är Marie Jungstedt-deckaren n est pas?

[2009-09-23 13:15]
linus

Eftersom jag har vägrat att se skiten undrar jag bara en sak. Är det gamla tv-4 dramat Talismanen bättre eller sämre?

[2009-09-23 13:41]
Ponne

Lite kul är också de underliga ”typiskt svenska detaljerna”. Som att alla springer runt i folkdräkt och blomsterkrans på midsommar, och plockar blommor i solnedgången. Och bäst av allt, i kommissariens, i övrigt sterila kontor, hänger ett stolt porträtt av Carl den 16e Gustaf!

[2009-09-24 11:23]
RvS

Talismanen är mycket bättre!

[2009-09-29 23:41]
Jakob

Mycket bra analys, Stefan! Jag har nämligen också insett den överhängande faran att gemene man baserar sitt låga betyg på de dubbade rösterna, när det ju i själva verket är det minst dåliga med hela produktionen! Karaktärernas ologiska beteende, alla orealistiska händelser samt det vansinniga icke-överensstämmandet med verkligheten är det riktigt usla. Och, vad värre är, dessutom oftast helt onödigt; kunde inte den gode kommissarien bli nedslagen av boven på en rastplats eller annan undanskymd plats istället för på nämnda färja?

[2009-10-04 01:25]
Marre

Hur står det sig ”Lackalänga”?

[2009-10-18 19:47]
Helen

jag jobbar i en videobutik. eländet har alltså dvd-premiär 21/10!!! började titta på den idag utan att veta något, fy fan vilken skit!