Weird Science
Rast från tråkiga tjejerna

2007-11-19  

Juno är Thank You for Smoking-regissören Jason Reitmans nya komedi – om en sextonårig tjej som, efter ha blivit med barn, beslutar sig för att ta kontroll över situationen genom att hitta ett perfekt föräldrapar åt »the thing«. Perfekta föräldrar hittas: Jennifer Garner och Jason Bateman i tjusig villaförort med pastellfärgade tröjor och välmatchat porslin, men förstås så händer det ganska mycket på sex månader som man inte hade kunnat förutse.

I svallvågorna av Frat Pack-filmerna har det hörts mycket klagomål (ofta berättigade) på de passiva, tråkiga tjejerna i amerikansk smartkomedi, och i samma vända kommer uttalanden från filmbolagsbossar att man ska sluta göra film med kvinnliga huvudroller eftersom ingen är intresserad. För dig som börjat tappa hoppet om att få se schyssta brudar på film: botemedlet heter Juno. Det finns många roliga killar i filmen, varken Michael Ceras försynta babydaddy och Jason Bateman gör bort sig, tvärtom, men de bleknar bredvid Ellen Pages titelroll. Trailern gör henne (eller filmen för den delen) på inget sätt rättvisa: Där framstår hon mest som den vanliga bekymrade tonårstjejen i den vanliga bekymrade indiefilmen, men det är inte riktigt sant. Juno är nämligen helt obekymrad och dessutom hysteriskt rolig. Och bara så vi vet vad vi pratar om handlar inget av skämten om att hon ramlar omkull eller försöker vara snygg – inte konstigt attde flesta i hennes omgivning (inklusive adoptionspappor som är alldeles för gamla) blir förälskade i henne. Brudbonus: ska jag välja en runner up i rolighet så blir det utan tvekan Allison Janneys fantastiska deadpan-plastmamma: »Jaså du är ultraljudstekniker? Själv är jag nageltekniker.« Hurra för manusföfattare som fattat att mammor inte behöver vara tråktanter!

Juno går upp på bio i USA till jul, kommer väl till Sverige så sakteliga efter det, men kan ses redan nu på filmfestivalen (det finns fortfarande biljetter kvar till visningen imorgon). Missa inte!

[2007-11-19 17:49]
Kjell

Låter toppen – men jag måste flika in att Thank You for Smoking var förra årets mest överskattade ”kritikerfilm”. Fan vad jag hatade den. Trubbig, platt, entonig, slog in öppna dörrar… etc etc. HEMSK film, groteskt underlägsen alla förebilder inkl. Wag the Dog.

[2007-11-19 21:16]
Teresa

Själv hade jag väldigt låga förväntningar på Thank You for Smoking och blev glatt överraskad, men du behöver nog inte oroa dig – Juno är inte särskilt lik den varken i ton eller innehåll.

[2007-11-19 22:21]
Martin

Har inte sett den än, och är naturligtvis hyfsat intresserad med anledning av den på pappret väldigt starka ensemblen (även om jag inte var så jätteförtjust i TYFS – dock inte hatisk som Kjell). Men det vore intressant att veta huruvida filmen tar upp det som årets andra graviditetskomedi Knocked Up inte vågade ta i med tång, dvs abort. Trailern och allt förhandsmaterial till Juno vill åtminstone förmedla att abort aldrig ens är en issue, att adoption är det enda alternativet till att behålla barnet, osv.

[2007-11-19 22:36]
Matt

Har sett filmen och den innehåller en scen där Juno går till en abortklinik, hon sitter till och med i väntrummet, men ändrar sig. Så den är väl i alla fall lite mer hands-on i abortfrågan än ”Knocked up”.

[2007-11-19 22:45]
Kjell

finns dock ingen bättre abortfilm än Alexander Paynes första.

[2007-11-20 02:48]
Henrik

Är det bara jag som tycker det är jobbigt med 16-åringar som pratar som om de vore välutbildade och världsvana manusförfattare?

[2007-11-20 04:23]
m

”uttalanden från filmbolagsbossar att man ska sluta göra film med kvinnliga huvudroller eftersom ingen är intresserad”

Detta undrar jag över. Berätta mer.

[2007-11-20 09:37]
Emma

M: Läs mer exempelvis här:

http://www.deadlinehollywooddaily.com/
warners-robinoff-gets-in-catfight-with-girls/

[2007-11-20 09:38]
Emma

Det där gick ju så där. Här är länken igen:

http://www.deadlinehollywooddaily.com/warners-robinoff-gets-in-catfight-with-girls/

[2007-11-20 10:59]
Thomas E

Tur för tjejerna då att the sci fi channel finns. Såg just första avsnittet av Battlestar Galacticas fjärde säsong, Razor, fullknökat med starka kvinnliga karaktärer.

[2007-11-20 11:46]
Teresa

Ja, hurra för Battlestar Galactica! Detta går iofs i linje med trenden de senaste åren med bättre och större kvinnoroller på teve, not so much på stora duken.

[2007-11-21 19:06]
Christoffer

extravisning den 24:e, om nån missat

[2008-02-09 12:32]
Weird Science » Det sociala arvet frodas på Upper East Side

[…] gillade (som sagt) Juno eftersom det handlade om en tuff tjej som stod i centrum och inte tog någon skit; men teve […]

[2009-01-19 02:01]
Weird Science » Toni Collette mestadels njutbar som svårt kluven mamma

[…] stora överraskningen med United States of Tara är hur normalt alla beter sig. Jag har, som√Ǭ†tidigare nämnts, en soft spot för Juno, men ingen kan förneka att det är en film som slår knut på sig själv […]