Weird Science
Hon dödar Dexter!

2007-11-05  

murraydexDet är samma sak, samma stora suck, med varje nytt avsnitt av Dexter: först förtexterna, frukostkollaget, ledtemat… så oerhört get-in-the-moody! Sen »previously on Dexter«… ah, det här är ju verkligen bra, tänker jag, såå mycket bättre än om seriemakarna försökt fortsätta följa Jeff Lindsays ojämna romanbygge. OK, jag har småsvårt för en del av bihistorierna – hur Debs sargade sorger efter Ice Truck Killer-romansen gör att flirten med barnboksförfattaren dras ut i allt för många tråkscener; och hela den där steal-your-man-catfighten mellan de rivaliserande kvinnliga polischeferna – men lika mycket är tämligen genialt (Dexters knarkar-alibi, upptäckten av fosterpappans relation med den mördade mamman) och framför allt är serien fortfarande riktigt spännande, tack vare Keith Carradines FBI-utredare, alltid med en iskall cliffhanger i den grå kavajärmen.

Så varför, varför, varför, känner jag ett sånt sting av besvikelse varje vecka? Vad är det som gör att jag, upp-peppad efter förtexterna och de första snabba resumé-klippen, pyser ihop med en trött suck ögonblicket senare?

Jo, Jaime Murray. Denna extremt entonigt begränsade brittiska skådespelare, som därmed gör exakt samma roll här som hon gjorde i BBC:s svindlar-dramedy Hustle. I den fungerade hon (ungefär som Margaret Dumont »fungerade« i Bröderna Marx-filmerna), men i Dexter är hon en ständig road-bump: det är inget större fel på hennes rollgestalt (tänk vad exempelvis Toni Collette hade kunnat åstadkomma med samma råmaterial), det är helt och hållet Murray själv som infantiliserar scenerna med sina krystade tonfall, sin teaterengelska och sitt irriterande snäva register av patent-tricks.

Varje gång Dexter träder ur en scen med Lila och fortsätter in i nästa, ofta med ett överlappande resonemang från Lila-scenen, är det som om serien börjar andas igen efter ett tillfälligt hjärtstillestånd.

Lyckligtvis har, hittills, Keith Carradine fått pulsen att rusa upp igen, på Dexter, på oss tittare, på varje avsnitt. Hoppas det håller säsongen ut.

[2007-11-05 12:18]
eff

Haha! Margaret Dumont-jämförelsen är fantastiskt kul.

Själv känner jag nästan ingen spänning vad gäller storyn längre. Att Ritas morsa flyttade in känns som en gudagåva, annars hade det blivit så väldigt gulligt och förutsägbart där. Och visserligen har det alltid kretsat kring Dexter, men sidospåret med Ice-Truck Killer förra säsongen gav serien en tydlig riktning. Nu känns det rätt avslaget på den fronten.

Jag var tokigt peppad och tyckte det var kalas de första 3 avsnitten, men efter det har det falnat lite. På något vis känns det som andra säsongen kommer bli den sista.

[2007-11-05 12:42]
David

Hallå, Bill Murrays dotter är ju het som få! Teaterengelskan är charmig och jag känner mig lite småkär i tösabiten. Kanske är det hormonerna som spelar mig ett spratt, men jag delar inte din uppfattning om hennes tillkortakommanden alls.

Hoppas att hennes farsa bjuder över henne till Sverige nästa gång han tänker köra golfbil full runt Stureplan. :-)

[2007-11-05 12:50]
Andy

David: Nejnej, nu hoppar du i galen tunna – det handlar om dottern till den brittiska skådisen Billy Murray.

[2007-11-05 13:10]
peterpantern

Jag vet att jag är en hopplös masochist när jag väntar på Canal+ svenska sändning av Dexter season 2. Andra serier ser jag gärna i förväg men det har blivit en fix idé att vänta och vänta och vänta…
Min fråga är: när kommer andra säsongen av Dexter att visas på svensk tv?

[2007-11-05 13:39]
David

>David: Nejnej, nu hoppar du i galen tunna – det handlar om dottern till den brittiska skådisen Billy Murray.

Ooops. Skit samma. Jag klarar mig utan golfbilen :-)

[2007-11-05 14:22]
soffpotät

Att hon funkade i Hustle beror väl tyvärr på att det var en 100% estetisk serie – klart sevärd på grund av sin yta men helt utan djupare poänger än så.

Av Dexter har man vant sig vid mer än bara polerad yta och estetisk attityd, även om den också är ruskigt viktig för serien. Tyvärr tycker jag Dexter börjat tappa sin edge även på det estetiska området och mer börjat efterlikna det superfiltrerade CSI-blasket. Har man fått snålare budgetramar per avsnitt eller bytt art department? Eller har jag blivit gnällig?

Apropå den tidigare kommentardiskussionen om böckerna och serien känns det lite som att serien är på väg att gå i samma trötthets- och repetitionsfälla som Dearly Devoted Dexter. Någon som vågat sig på att läsa Dexter in the Dark ännu?

[2007-11-05 14:44]
Public Equity

F-n jag är så lättpåverkad! Nu kommer jag bara att sitta o få hang-ups på allt ni tagit upp här! Grr.

[2007-11-05 16:25]
Molly

Har hatat den där bruden från första anblicken. Ankläppen. De genomskinliga nattlinnena hon använder som klänning. Vidriga slow-motion-replikerna (nästan lika hemskt som Eyes wide shut-Nicole) på överdriven brittisk överklassengelska.
Fast hon har vackra ögon. Och en och annan insiktsfull tanke vad gäller Dexter.

[2007-11-05 17:51]
eff

Måste för övrigt stämma in på poängen om estetiken. Tänkte skriva samma sak men gjorde det inte. Förra säsongen var ju väldigt skickligt uppbyggd med små visuella trådar som de målade naglarna, den styckade dockan, presentationen av de styckade liken och Dexters förhållande till blod. Inget av det finns ju kvar, då blir det lite väl mycket CSI:Dexter. (Rent färgskalemässigt har nog inte så värst mycket ändrats i år. Men bristen på visuella element som viktiga för storyn gör att det känns rätt blaskigt.)
Man slipper åtminstone det pissgula filtret som gör CSI:Miami i princip helt otittbart (så gör ju Caruso sitt till också).

[2007-11-05 18:00]
Göran

Dexter in dark är väldigt klen. Rent innehållsmässigt påminner den i stora drag om säsong 2 av Dexter.

[2007-11-05 18:32]
Henrik

Jag har bara läst andra boken, och om jag inte suttit på ett plan utan andra förströelser hade jag nog slutat. Verkligt illa skriven.

Fast jag misstänker att de valde bort den för att den nya skurken var lite väl makaber.

[2007-11-05 18:47]
Kjell

vad gäller det estetiska, vad säger ni om sexscenen i gårdagens avsnitt..? Hjälp, säger jag.

[2007-11-06 00:11]
soffpotät

”Hjälp” är vad folk kommer säga på jobbet imorgon när jag säger ”The voices are back. Excellent.” varje gång jag lägger på luren.

Kom på vad jag saknar – rent estetiskt – i Dexter. Visst, blodet, kameravinklarna, matporren, de kubanska pastellfärgerna och lp-skivorna under dexters armar. Men mest all kubansk och puertoricansk mambo, salsa och son som pumpade genom den första säsongen – särskilt de första avsnitten. Långa kameratagningar och svettig musik.

Tack Göran för tipset. Skönt att slippa ytterligare en besvikelse.

[2007-11-06 00:13]
Martin

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Dexter är bra, syrran är bra, men nästan alla andra skådisar är för fan som hämtade från Central Casting. Och när nu allt annat runtom rollbesättningen också ramlar i bitar blir det inte mycket kvar att roas av. Jag är redo att hoppa av skutan.

[2007-11-06 01:47]
Poncho

Måhända är hon inte den skarpaste skådespelerskan men karaktären passar perfekt in i serien. Vad gäller hennes uttal har jag noterat flera engelska skådespelerskor i amerikanska serier som lagt sig an med en minst sagt konstig accent på senare tid (tydligast är väl Lucy i Studio 60) vilket tyder på att problemet egentligen ligger hos de regiserande jänkarna. Hon har hur som helst gett Dexter ett nytt driv i säsong 2 som jag tycker så här i början är bättre än säsong 1.
Jag uppskattar framför allt superhjälteaspekten som växer fram nu, väldigt dubbelsidig och dynamisk utveckling.
Det enda som sticker i ögonen är systern, mina invändningar mot henne är ungefär desamma som dina mot Lila. Så platt, både karaktärs- och skådespelarmässigt.

[2007-11-06 12:06]
Eric Rosén

Den främsta anledningen till att jag har svårt för Lila är att hon ”hotar” Dexters osårbarhet och därmed hans attraktionskraft ur tittarens perspektiv. Alla andra invändningar är också relevanta, för hon är i många avseenden en karikatyr på kvinnan som förlöser mannen men det är just det faktum att hon nedmonterar Dexter som är jobbigast.

Tycker att det senaste avsnittet var himla bra dock, särskilt förskjutningen i motiv – I’m still going to kill you, I just don’t NEED to, o s v.

Sedan är det alltid lättare att bygga upp en karaktär som i säsong ett än att hålla honom levande och intressant som i säsong två. Men jag är fortfarande förtjust.

[2007-11-11 22:10]
Henrik √É–

Har nu sett ikapp upp till ep 3 av nya Dexter och fattar precis vad som menas. Serien dök som en italiensk anfallare så fort hon yttrade sin första dialog! Synd på så rara ärtor för jag – till skillnad från en del andra kommentatorer tydligen – tycker den övergripnade intrigen med FBI och hälften av Dexters kollegor på jakt efter Dexter är rätt snärtig och ett bra sätt att få lite styrsel på säsong 2.

Får försöka snabbspola förbi Jamie Murray i fortsättningen…

[2007-11-12 11:04]
Kjell

Måste ändå medge att jag – trots att Jamie Murray nu tagit plats som en huvudperson – kastar mig över nya avsnitt före allt annat. Och gårdagens episod hade många bra grejer, ”Requiem for a Demonic Dexter”… hans sätt att själv börja styra skeendena igen.

[2007-11-13 09:53]
Bemp

Jävlar vad det ryker om scenerna med Dexter och Doakes.

[2007-11-19 10:08]
Weird Science » √Ç»√¢‚Ǩ¬¶or you will see the monster√Ç«

[…] Visst har jag förväntat mig en rejäl ondskefullhet bakom hennes overkill-accent, men min tidigare lust att blunda bort henne från serien har föranlett en viss känsla av överraskning, ändå, över […]

[2007-11-28 14:03]
Weird Science » Dexters förhållande till mat

[…] känns fortfarande omvälvande: efter att ha varit livrädd för Lila för att hon var en uselt spelad rollgestalt har jag nu blivit livrädd för henne för att jag nästan tror att hon är på […]

[2007-12-09 22:06]
Marcus

Jag är ingen expert, och måhända finns det sanning i de negativa åsikterna om Dexter.. MEN visst är det jävligt inne att säga att något så inne och bra, är dåligt? Då var man först liksom, man har bärgat sina coola åsikter, sen att man ser det ialla fall och tycker att det är skitbra, det säger man inte högt. Skit ner er.

[2007-12-10 00:22]
Eken

Såg The Deaths of Ian Stone nyss och där ser vi Murray spela en sorts demon – på exakt samma sätt som hon agerar i Dexter. Som någon nämnde tidigare; ankläppen, den driver mig till vansinne. In a bad way.

The Deaths of Ian Stone:
http://www.imdb.com/title/tt0810823/

[2007-12-10 01:09]
Kjell

Marcus, vet inte om du råkat missa det, men jag har tokhyllat även denna säsong av Dexter och längtar redan till säsong 3.

Och de flesta som kommenterat här är ju fortfarande hängivna fans. Lite invändningar kan man väl ha även mot sina favoritserier?