Weird Science
24-betweens

2005-12-16  

Eftersom delar av familjen kollat 24 på TV4 hände det att jag gjorde återbesök i fjärdesäsongen och – eftersom jag redan kunde intrigen – skaffade mig sidoprojekt att roa mig med. Det var kul att mer i detalj kunna konstatera Jack Bauers obefintliga matvanor. Ej heller går han på toaletten – eller passar han på att bajsa ner sig när han blir torterad?
Faktum är att den enda karaktären som över huvud taget krubbat under någon av de fyra säsongerna hittills varit ex-presidenthustru Palmer i säsong 3, eller om det var i tvåan, då hon käkade konstant från små fat. Pajer, kakor och whatnot. Och så ideliga halvglas med vin till.
Jag kan svälja att man inte sover under ett helt krisdygn, men för att kunna prestera fysiskt och psykiskt är ju rejält med vätska och föda ett måste. Men, okej, om inte annat så förklarar detta de uteblivna toabesöken. (Sherry bör emellertid ha urinerat väldeliga.)
Sen var den svenska textremsan en riktigt sorglig bekantskap. Jag vill nog ha min 24-lingo oöversatt – »how are you holding up«, »close in on the perimeter«, »within the hour«. Allra värst svensktolkat var ett av fjärdesäsongens två stora nyckelord, »override« (det andra var egennamnet »Marwan«) som helt slappt fick heta »maskinvara« hos TV4. Inte för att jag vet hur man skulle ha översatt det, men av själva ordet hör man ju att det är en hårdvara som skriver över, eller manövrerar ut, den gamla koden. Det enda som översättningen »maskinvara« manövrerade ut var den sexiga magin i »override«.
Men allra roligast var att under avslappnade former hinna fundera över kufiska detaljer man missade i spänningen förra gången. Som att skurkföretaget hette McLennan-Forster. Det är ju låtskrivarparet i den obskyrt legendariska australiska popgruppen The Go-Betweens! Någon av serieskaparna har en ganska avancerad skivsamling därhemma. Vilket gör mig än mer peppad inför säsong 5.

[2005-12-16 16:29]
Nicklas

Samtidigt så finns det ju en massa minutrar när Jack inte är i bild. Vem vet vad han gör under den tiden: han kanske till och med skåpsuper. För övrigt ser jag också fram emot säsong fem på grund av de bakom. Sedan hoppas jag lite på att Jack får sova lite under dygnet — men det kommer säkert inte att hända.

[2005-12-16 20:20]
Elin

Men visst drack väl Kiefer vatten i alla fall? Det tror jag bestämt.

[2005-12-16 20:58]
Stefan

Men nog är det märkligt hur snabbt de alltid kunde ta sig överallt. Är inte LA en ganska stor stad? När de avslutat ett uppdrag i ena scenen så kom de gåendes på CTU i nästa. De åkte faktiskt inte alltid helikopter.

[2005-12-16 21:36]
Elin

L.A. är en bilstad framförallt och ofta en ganska smidig sådan, och det syns med besked i serien. Hur ofta sitter de inte i bil och pratar mobiltelefon. Jag har inbillat mig att seriemakarna räknat minuter ganska noggrant när det gäller bilfärderna i L.A.

[2005-12-23 10:08]
Gösta

Eftersom serien i orginal har lagt in även reklampauserna i realtiden (dvs under en paus på sex minuter hinner det passera sex minuter även på CTU) så sker det ibland förflyttningar som vi missar, eftersom tv4 av någon outgrundlig anledning har lagt in sina reklampauser på andra ställen än där det är klippt för reklam. Trist, eftersom det förtar realtidskänslan.

[2005-12-26 10:42]
Elin

Är det så alltså? När ligger reklamavbrotten i USA då? Men, med tanke på att klockan går några extra minuter just i reklamavbrotten har jag tagit för givet att reklamavbrotten är fasta. Är det fritt för Sverige att ändra i tidsskyltarna, i så fall?

[2009-01-13 11:47]
Weird Science » Kidnappad och hjärnskakad av 24 igen

[…] det började ändå med en stor suck. Hur hann Latham mecka ihop√Ǭ†»modulen«√Ǭ†(årets upplaga av√Ǭ†»the override«) på bara runt fem minuter? Han låg kidnappad på bilgolvet klockan 8:02. Exakt klockan 8:10 […]

[2010-02-07 12:08]
Weird Science » Inför 24-Sverigepremiären (2): Catchfrasens meta-återkomst

[…] catch-fras-fest; varje säsong rymmer en handfull nya in-absurdum-upprepade fraser och namn (»the override«, »xenox canister«, »Marwan«, »the CIP device«…) jämte dem som ständigt återkommit […]