Weird Science
Smekmånaden över för Jimmy Fallon

2009-04-10  

Är det okej att börja kritisera Jimmy Fallon nu? Hans regim på Late Night har pågått lite drygt en månad, och därmed får man nog säga att den goda vilja och det tålamod man gärna ger nya programledare att göra sig hemmastadda är över. Jag har fått hålla mig, det tar ju ofta ett tag innan en show sätter sig, och jag vill helst inte döma ut någon på förhand (de som följer vår twitter-feed vet att jag inte riktigt lyckats). Mina förväntningar var dock inte så höga.

Det bästa med Late Night är de två saker jag på förhand anat skulle vara trumfkorten: husbandet och författarstaben. Bandet, The Roots, är precis så bra som man hoppats på, och sammanhanget ger dem dessutom möjlighet att visa sin musikaliska bredd (vilken kanske inte var självklart för alla tittare). De får såklart inte lika mycket utrymme som de är vana vid, och Black Thought ser ofta ganska uttråkad ut där han står vid micken och inte får så mycket att göra, men de överlever säkert.

Vad gäller författarna har Fallons producenter gjort ett bra jobb och dammsugit upp flera av de mest lovande unga komikerna just nu, och bland annat flugit in LA-folk som AD Miles (headwriter), Morgan Murphy och Anthony Jeselnik (som fick äran att vara Late Nights första ståuppare, lite incestuöst kan tyckas – och att han jobbar för Fallon påpekades aldrig). Mindre uppmärksammat är att de anlitat Michael Blieden att göra filmade inslag, vilket kan visa sig vara ett genidrag. Blieden regisserade Comedians of Comedy för ett par år sedan, och har sedan dess jobbat mycket med Zach Galifianakis – det är Blieden som ligger bakom Zachs Kanye West-video, samt piloten till Zachs och AD Miles projekt Speed Freaks, som tyvärr aldrig blev av men som såg fantastiskt ut. Kolla Bliedens varierade CV här.

Det sämsta med Late Night är, tyvärr, Fallon själv. Hans »pojkaktiga charm«, som någon tidigt i hans karriär måste ha tutat i honom att han har, blir en standardursäkt när han tappar bort repliker, inte kan läsa cue cards, börjar garva och pajar sketcher – han flinar lite, en vink till kameran och publiken, som att »Visst har vi kul? Visst gillar ni mig ändå?«. Det blir en catch-all när han gör bort sig eller inte orkar driva på olika segment. Det är bisarrt att se gäster som showbrottaren John Cena ställa upp till 100 procent på en fånig sketch samtidigt som programledaren själv aldrig tycks ge järnet (å andra sidan är wrestlingfolk proffs på att hålla masken under de mest knäppa omständigheter). Vad sägs om att hänge sig för en gångs skull, Jimmy?

Men bless him, han gör väl vad han kan, och han har massor av tevemässig fejkenergi när han som en tönt rusar omkring bland publiken och high-fivar folk när programmet är slut. Problemet är helt enkelt att han inte räcker till. Faktum är att det känns helt ofattbart att han överlevt så här länge i showbiz som han håller på och drullar sig. Vem tycker sånt här oproffsigt beteende är kul? Förutom Lorne Michaels då? Det värsta är att han bara marginellt bättrat sig sedan premiären.

Bonusgnäll: otroligt töntigt är också påhittet att låta gästande musikartister omges av små läktare med folk från publiken, som ska stå och fejkdigga under uppträdandet. Extra fånigt häromkvällen då Glasvegas spelade, och ett helt koppel av ironiska ynglingar stod på läktarna och överdrivet gestikulerade bara för att producenterna (antagligen) sagt till dem att rocka loss. Det kändes lika konstruerat och sökt som det alltid har gjort.

[2009-04-10 03:27]
Burgus

Det verkar som att Dollhouse inte kommer få en säsong två. Nu börjar det kännas helt meningslöst att följa serier via internet. Kanske ska man bara slå på tv4, cirka 4 år efter serien har startat. Så man slipper bli besviken. Självklart är jag irriterad, känns som det där jävla landet aldrig tittar på rätt saker. Har man ens kommit över att människor inte tittade på Arrested Development! Nej.. Dollhouse borde få växa med tiden. Trist

[2009-04-10 11:10]
San

Rescue Me har äntlingen börjat!

[2009-04-10 11:47]
Philip

Bra text Martin! Har hittills misslyckats med att se ett enda avsnitt, väntar mest på Conans comeback. Men nu blev jag nyfiken på att se om det är så katastrofalt som det verkar.

[2009-04-10 11:49]
Martin

Det är som sagt en mixed bag, ingen total katastrof.

[2009-04-10 16:50]
Magnus

Han är fortfarande bättre än Conan var hela första året, så jag kommer åtminstone ge honom den tiden.

[2009-04-10 23:05]
Johansson

Precis som Magnus säger, så fick Conan rätt mycket kritik och var ofta rätt usel första säsongen, så låt Fallon hållas. Han kommer bli bättre.

[2009-04-11 00:43]
Martin

Håller i princip med er, och mitt dåliga tålamod med allt nytt – serier, talkshows, etc – är väl känt. Självklart håller jag ut med Fallon ytterligare ett tag.

Med detta sagt: resonemanget haltar något. När Conan körde igång Late Night 1993 var han komplett okänd för den stora massan. Han hade ingen som helst tidigare teve-erfarenhet (hans CV inkluderade producent- och författarcredits på Simpsons och SNL, men framför kameran var han helt grön), och det tog därmed ganska lång tid innan han fann sig i formatet (och ett bra tag innan publiken tog till sig honom). Såhär i efterhand ter det sig helt bisarrt (men roligt!) att låta en så oprövad förmåga ta över en så prestigefylld institution, men som vi vet gick det ju bra ändå, till slut.

Fallon å sin sida hade innan sin Late Night-debut i mars varit castmember på SNL mellan 1998 och 2004, och deltagit i ca tio långfilmer mellan 2000 och 2009. Även om han inte klev rakt in i Late Night som världens största stjärna är han åtminstone ett igenkännbart ansikte för många tittare. Formatet är nytt för honom, men i showbiz-arenan är han mer eller mindre ett fullblodsproffs. Jag tycker inte det syns i hans fumliga agerande, men there it is.

[2009-04-12 15:20]
Fredrik

Ja, det är dåligt, han är en katastrof rätt igenom men ge honom ett år så kommer han att naila det. Hur bra var conan första säsongen?

[2009-04-12 22:35]
Per

Som sagt, bra text! Har bara sett snippets hittills. Gillar Fallon, utan att riktigt kunna peka på nåt speciellt minnesvärt han gjort.

[2009-04-14 11:10]
Martin

Digga kvällens gäster:

”Tuesday, April 14
Tom Brokaw, Tim Heidecker & Eric Wareheim
Akon”

Brokaw, Heidecker & Wareheim – låter som en advokatbyrå.

[2009-04-17 14:48]
Dag

Jag har alltid betraktat Fallon med viss skepsis ända sen SNL-tiden. Jag klarar inte riktigt av hans ovana att alltid ”break face” och skratta sig igenom sketcherna, det blir ju kul när ett proffs gör det en eller två gånger men att bygga en karriär på det… Nja. Tracy Morgan hotade honom till livet på grund av detta (medveten överdrivelse): http://www.nypost.com/seven/09172007/gossip/pagesix/saturday_night_friction.htm

[2009-04-17 20:00]
Kjell

Även Bill Maher har det där maneret att break face-skratta åt sin egna grejer, och det är riktigt pinsamt att jämföra hans Real Time-skits med 20 år gamla grejer – och inse att han kört samma trick ända sen dess.