Weird Science
Catch-frasernas ofrivilliga komik

2007-08-24  

Catch-fraser är något man förknippar med sitcoms, och något jag avskyr. Catch-fraser är komediseriens simplaste trick, inte bara när det handlar om produktioner av lägre kvalitet (Galenskaparnas »Hejdå, macken«) utan även när det förekommer i kvalitets-sitcoms (som Neil Patrick Harris »legen…wait for it…dary!« i How I Met Your Mother). Ricky Gervais »’avin a laff?« i senaste Extras-säsongen säger egentligen allt som behöver sägas om fenomenet.
Men jag har upptäckt att jag är märkligt svag för ofrivilliga catch-fraser i dramaserier; när skådespelare som spelar seriöst allvarsamma roller upprepar väldigt specifika saker, ofta namn – typ Jack Bauers mantra »Grudenko« i senaste serien, eller »Marwan« i säsong 4. Då svävar jag lätt iväg i tankar om hur Kiefer Sutherland läst de där namnen i manus hundratals gånger, och sagt dem hundra gånger till (eller nån annan av alla catch-fraser som jag bland annat gått igenom här och här), och hur det är något i detta som får mig att både skratta och sucka. För när vissa fraser går igen, genom hela serier och säsonger, så börjar de ibland bryta illusionen. Som om fantasispelet bakom kulisserna ställer sig framför skådespelaren varje gång den där frasen yttras.
Nu har Bill Paxton fått en lika jobbig, lika ofrivilligt superkomisk, catch-fras i Big Love. Vilket blir ännu roligare, och än mer störande, eftersom Big Love är en så mycket bättre, viktigare och vuxnare serie än 24.
Nu vet jag faktiskt inte om detta bara är en personlig hang-up, men är det nån som förstår vilka två ord jag pratar om? Och som också känner att det händer nåt konstigt med en, och med en dramaserie, när den här typen av nonsensnamn upprepas för mycket?

[2007-08-24 14:49]
Patrik

Nu kan jag inte komma på någon lämplig tvåordskombination men Bills rollfigurs ordval verkligen svämmar över av upprepningar. Han talar som nån som inte har ett eget språk som nån som måste tänka efter för att få ut något ur munnen över huvud taget. Men jag vet att du har rätt ddet är nåt han säger hela tiden. Ge mej tid.

[2007-08-24 15:22]
Kjell

det är enklare än du tror, och det där med "namn" är centralt… och givetvis är bildvalet en ledtråd också!

[2007-08-24 15:38]
Bk

haha, jag fattar… "WEBER GAMING"! Som så mkt annat i Bills mun har WEBER GAMING blivit ett jävla mantra han upprepar för att fokusera på en sak i taget, för att inte tappa greppet om tillvaron.

[2007-08-24 23:21]
Martin J.

I senaste eppan SVOR BIll Henricksen. Han drog till med "COTTONPICKIN’" som förstärkande kraftuttryck (där andra skulle sagt "fuckin"). Skulle kunnat vara en catchphrase in a lesser sitcom. Från 50-talet alltså.

[2007-08-25 18:10]
Gardener

Namnen som nämns åtskilliga gånger i 24 har jag inte direkt retat mig på, de måste ju ändå användas för att man ska veta vem de pratar om. Det som däremot får hela mig att rysa av kalla kårar är när de i 24 säger "make no mistake". Tror det skett minst en gång i varenda jävla avsnitt sen början. Kan de inte hitta på åtminstone en variation på det, nån gång?

[2007-08-26 13:09]
eff

Orelaterat: Hoppas du inte missat att nya säsongen av The IT Crowd börjat. Bitvist smärtsamt roligt första avsnitt.

[2007-08-26 14:17]
Kjell

eff: Håller med, även om jag gillade IT Crowds förstasäsong så var detta en positiv överraskning. Kul också att Saxondale S2 samtidigt startade så starkt.

[2007-08-26 14:18]
Kjell

Och givetvis var det "Weber Gaming" jag syftade på…

[2007-08-26 20:38]
Jimmy

Kjell: Har du kollat in Flight of the Concords eller Californication? Om så, vad tycker du? mvh /Jimmy

[2007-08-26 20:52]
Kjell

Flight of the Conchords är underbar, inte minst på tal om catch-fraser… "Britt? Prisent." Californication ser fantastisk ut i 720p, vilken vidunderligt snygg intro-scen i piloten! Det är dock dessvärre så långt jag kommit – kontollerat att HD-filen var OK… Ska snart kolla ikapp.

[2007-09-08 16:38]
Daniel

24 har ju haft rätt stora problem att hitta på varianter till "send it to my pda" och "set up a perimeter" också.