Weird Science
Last Days of Conan

2009-02-09  

Conan O’Brien har inte så lång tid kvar nu som värd för NBC:s Late Night. Nästa vecka blir den sista i New York, därefter tar Conan & c:o paus, packar flyttkartongerna och drar västerut, för att sedan återuppstå som The Tonight Show i Los Angeles 1 juni. Ett rejält avbrott alltså, och för fansen är det upplagt för abstinens inför nystarten, som kommer att vara nervös för alla inblandade parter. Kanske är det därför, i kombination med lite NY-separationsångest, som man trycker in så många favoritgäster man bara kan nu på slutet.

Häromveckan fick Conan in en ovanlig comedy trifecta under ett och samma program: Jon Stewart var på sällsynt besök, Mary Lynn Rajskub dök upp (för att promota 24, såklart, men för mig är hennes största bedrift fortfarande hennes standup och de små inhoppen i Mr. Show), och Mike Birbiglia framförde en bit från sin show Sleep Walk With Me. En sann humornörd kunde även se Jon Glaser i en av programmets sketcher – han spelade en riktigt usel Bruce Springsteen-imitatör. Glaser har för övrigt synts från och till på Late Night under ett par veckor nu, möjligen som en extremt subtil hint om att hans Delocated börjar på Adult Swim nu på torsdag, men troligtvis bara för hans tidigare kopplingar till programmet.

Sista veckan förväntas bli rena stjänkavalkaden på Late Night, men exakt vilka gäster som dyker upp är än så länge oklart (utöver typ Jerry Seinfeld, Nathan Lane och Jack White). Diskussionerna om Conans överlevnad i L.A. och hans anpassning till Tonight Show-platsen i teve-tablån fortsätter alltjämt, liksom potentialen hos hans Late Night-efterföljare Jimmy Fallon. Att Fallon hittills visat sig extremt ödmjuk inför uppgiften, samt att hans husband blir The Roots, köper åtminstone lite förtroende hos mig. Utgångspunkten var noll.

[2009-02-09 21:35]
Oskar

Jon Stewart och Conan är säkert riktiga polare, dom två och Colbert gjorde ju den där ”Who made Huckabee?”-grejen under strejken. Förutom Letterman är ju dom tre New Yorks primära talk-show hoster.

Jag har precis upptäckt Mike Birbiglia. Killen är ett geni, Sleep Walk With Me är helt brilliant. Hoppas han har en stark framtid som komiker, han är kanske den bästa stand-upparen just nu.

[2009-02-09 21:42]
Martin

Under intervjun med Stewart kom det dock fram att Conan och Stewart aldrig umgåtts utanför ramarna för deras respektive program.

[2009-02-09 22:03]
Martin J.

Rajskub har gjort Human Giant också!

[2009-02-09 22:51]
eff

Jag hoppas Andy Richter åtminstone har fått frågan om att sitta med under sista veckan. Även om han tackar nej måste han få frågan. (Hoppas han tackar ja.)

[2009-02-09 22:55]
Burgus

Ja.. Richter tillbaks sista veckan, vore en lysande ide.

[2009-02-09 23:02]
Martin

Ja, verkligen!

[2009-02-09 23:10]
Magnus

Följer sista Conan-showerna med lite småvånda, men nu när jag vet att The Roots backar upp Fallon så har man ju två ”nya” shower att längta efter!

[2009-02-10 01:45]
oggy

Men varför kör TV4+ repriser nu igen? Och kommer Weinberg följa med till LA? Verkar ju osannolikt.

[2009-02-10 10:08]
Palmodovar

Jan Gradvall skrev om Conan/Leno för några veckor sedan, http://gradvall.com/artiklar.asp?entry_id=459 ,hur NBC genom att lägga tre pratshower på rad i praktiken dödar fem teveserier.

[2009-02-11 04:29]
JET

Man vet att man är läbbigt mycket talkshownörd när man stör sig på att Gradvall anger fel starttider för programmen. Late Show/Tonight Show börjar av hävd 23.35 och Late Late/Late Night 00.35.

[2009-02-16 17:18]
Bemp

Ett fenomen eftervärlden kommer stå fullständigt handfallen inför; den gränslösa fascinationen för pratshower på TV bland svenska män födda på 60-talet (aldrig någon äldre eller yngre, aldrig någon annan än en man).

[2009-02-16 17:54]
Martin

Hej Bemp! Jag är född 1976! Hejdå!

[2009-02-16 20:45]
eff

80.

[2009-02-17 00:38]
r

Måste erkänna att jag tycker alla talkshowerna är astråkiga. Jag förstår inte fascinationen för dem alls. Humorinslagen är dessutom i 99% av fallen jättetråkiga. Jag kan tänka mig att man gör nån grej av det återkommande, och att man ska bedöma det efter nån sorts speciell skala. Att det handlar om tradition och pondus och repetition, och att det finns nån speciell njutning i att ”kunna” ”sin” favorithost, men ändå.. Av Talkshowerna har jag funnit Conan mest lättsam, och han känns trevligare och lite mer indie på nåt sätt. Men det är ändå lite pest eller kolera. Även där är det samma sak, jag njuter helt enkelt inte av de mallade promitionsuintervjuerna och lama skojinslagen. Nån kanske får skriva en bok om det – hur du lär dig njuta av talkshower. Eller nåt. Detta känns som ett popkulturellt handikapp. Och ja, jag är man och född i mitten av 70-talet.

[2009-04-10 02:01]
Weird Science » Smekmånaden över för Jimmy Fallon

[…] Är det okej att börja kritisera Jimmy Fallon nu? Hans regim på Late Night har pågått lite drygt en månad, och därmed får man nog säga att den goda vilja och det tålamod man gärna ger nya programledare att göra sig hemmastadda är över. Jag har fått hålla mig, det tar ju ofta ett tag innan en show sätter sig, och jag vill helst inte döma ut någon på förhand (de som följer vår twitter-feed vet att jag inte riktigt lyckats). Mina förväntningar var dock inte så höga. […]

[2009-06-04 15:24]
Weird Science » Välkommen till LA, Conan!

[…] var premiären avklarad. Knappt fyra månader efter han lämnade New York och Late Night har nu Conan O’Brien äntligen tagit över NBC-flaggskeppet The […]