Weird Science
Andy Richters bortglömda sitcom-klassiker nu på TV4!

2009-12-10  

Alla som följde Conan O’Brien från det att hans Late Night först dök upp på svensk satellitteve minns Andy Richter med värme och saknad. Conan själv blev sig aldrig riktigt lik efter det att hans sidekick – talkshow-historiens vassaste – slutade. Sista kvällen hos Conan grät folk öppet i publiken. Men Andy var naturligtvis tvungen att gå vidare, efter att ha ägnat sju år av sin karriär åt att sitta lutad mot Conan längst ut på dennes soffkant (vilket i och för sig renderade honom ett antal Emmy-nomineringar, inte minst för sitt manusskrivande för showen).

Andys avhopp skedde just som tevebolagen, i Seinfelds kölvatten, skapade en ny våg av sitcoms med ledande stjärnans namn i titeln. Och endast en av dessa kom att höja sig över mängden.

Andy Richter Controls the Universe.

Den inte bara höjde sig, den sköt rätt upp i tevehimlen. Serien gick i en och en halv säsong, 2002-2003, och var en av de mest passionerat intelligenta sitcoms som gjorts. Inte minst förebådade den Bryan Fullers visuella experiment i Dead Like Me och Wonderfalls, i och med en helt extrem uppfinningsrikedom i allt från ljussättning till datorgrafik.

För att inte tala om kostymeringen.

Jag glömmer aldrig, i ett av de första avsnitten, hur Andy Richters rollgestalt (som försöker lyfta sig ur sitt tjänstemannaliv genom att författa noveller; serien går ut på att hans storyskrivarhjärna hela tiden formulerar om verkligheten) målar upp sig själv som en mycket, mycket godhjärtad människa. Detta i kontrast till hur han i verkligheten är rent förjävlig mot en nyanställd illustratör, som för ett gemensamt projekt flyttat in i hans arbetsrum. Andys berättarröst säger att »här sitter jag med en massa hundvalpar, det finns inget som visar en mans godhet som att man får se honom kela med jättemånga små hundar«, varpå vi får en femsekundersscen med Andy sittande hemma i sängen med massor av svansviftande valpar.

Några minuter senare, när Andys elakhet gentemot illustratören trappats upp, plockas skämtet upp igen. Denna gång i en tre sekunder kort sekvens helt utan kommentar: Andy kommer in på jobbet i en hundvalpskostym (kärleksfullt avbildad här ovan av Magnus). Ja, ni läste rätt. Han bär en kostym med jättemånga fickor över hela kroppen, och i varje ficka sitter eller hänger en sprittande liten hundvalp.

Det är så roligt att man tappar luften, hakan, andan, målföret… jag vet inte riktigt vad »koncepterna« är, men man tappar dem också. Man tappar hela sitt medvetna jag inför Andy Richter i hundvalpskostym och blir via ett ögontårat gapskratt ett med hela det Andy-kontrollerade universum.

Minns även en typisk Andy-oneliner från samma avsnitt. Han försöker få illustratören sparkad från jobbet genom att nattetid skissa om hans arbeten. Konfronterad av chefen om detta, och tillfrågad om han gjort det med flit, svarar han: »Nej, jag hade en blyertspenna i handen när jag råkade gå förbi skissen i mina bananskalsskor.«

Hundvalpskostym och bananskalsskor… Man får väl ha viss förståelse för att Fox lade ner serien.

Andy Richter Controls the Universe var full av sådana episoder, chockerande små lekfullheter som ändå aldrig bröt storyns stringens – och det gjorde serien till en kärv kritikerfavorit utan tittare.

Serien fick en andra chans, en välförtjänt möjlighet att avancera från kult- till klassikerstatus,¬†när den släpptes i en omsorgsfullt sammanställd dvd-box i våras – och med början i natt får den en senkommen tablåtid i svensk teve också! Första avsnittet sänds på TV4 klockan 02.50.

FOTNOT: Jag publicerade en annan version av denna text i anslutning till dvd-release-nyheten, och låter kommentarerna från den ligga kvar här nedan.

[2009-01-16 15:24]
Henke

Det låter ju helt galet bra. Litar på dig när det gäller humor och har du rätt är det här awesomeness på väldigt hög nivå. Tack för tipset!

[2009-01-16 16:05]
Jocke

Något att sätta tänderna i innan jag ser Arrested Development igen alltså?

[2009-01-16 19:35]
Magnus H

Om de nu bara kunde boxa Cracking Up-avsnitten också… men det vore väl en nåd att stilla bedja alltför mycket om.

[2009-01-16 21:16]
S

Låter onekligen mycket sevärt! Boxen kommer bara som region 1, antar jag?

[2009-01-17 22:40]
eff

Det är ett grymt tips, jag klämde alla avsnitt under kort tid efter ett tidigare tips från Kjell (eller Degrell, minnet är dimmigt denna kväll) och älskade eller gillade varenda sekund.

[2009-01-18 01:44]
Johan

Så förhoppningsvis blir det lite lättare att hitta även i digitalt format framöver? Lysande! Har sökt med ljus och lykta men uppenbarligen inte haft tillgång till de rätta kanalerna.

[2009-01-21 01:24]
Micke

Jag gillade faktiskt den ännu mer kortlivade (6 avsnitt, tror jag) deckarkomedin ”Andy Barker, PI” också. Värd att leta upp.

[2009-01-23 03:59]
Cost

Har sett om alla avsnitt av …Controls the Universe flera gånger, och det blir bara bättre för varje gång. Serien är så kort att man hinner med alla avsnitt på en kväll (utan att överdriva, om man är hängiven.)

Minns att Paramount (eller något) hade en omröstning på sin sida om vad som bör släppas på dvd, och jag röstade såklart på …CtU. Härligt att de äntligen kom till skott med släppet!

[2009-12-10 13:29]
Jessica

Vad är det med Fox och att starta lysande sitcoms för att genast lägga ner dem just när man blivit hooked?

Jag kräver omräkning!

mvh
Jessica

”It’s a Shemale”

[2009-12-10 16:19]
Joel

Serien är lika legendarisk som den här artikeln.

[2009-12-10 18:03]
r

En fråga: finns det text på dvdn? Engelsk text duger bra för mig. Behöver text.

[2009-12-10 19:01]
Brad Dourif

Haha, ursäkta off-topic, men jag läste just en fantastisk text om House, av TV-kritikern David Fiendberg (vars top 30 of teh decade är riktigt rolig att följa): ”Though ”House” has had 119 episodes, through the great majority of them, it has had only one plot: In a cold open, somebody looks sick. The healthy person next to them, played by an instantly recognizable guest/character actor comes and looks at them. It was a false alarm. The healthy, but recognizable person turns away and instantly either collapses or begins to spew some bodily fluid from an orifice through which that fluid should not be gushing (or something equally gross). Ew! Cue Massive Attack’s ”Teardrop.” Over at Princeton Plainsboro Hospital, Dr. House is saying something sarcastic. One of his underlings mentions the situation from the cold open. House isn’t interested. Then he hears that the spewing bodily fluid is a wildly different color from the color the bodily fluid is supposed to be (or something equally gross). He makes a diagnosis. The patient gets worse. His underlings make a diagnosis that House disagrees with. The patient gets worse. House mocks his underlings and makes a new diagnosis. It works! For two minutes. Then the gushing begins again, only worse. House leaves and discusses the week’s B-story with Dr. Wilson, having seemingly given up hope. Halfway through the conversation, House stops, realizes that the theme of the B-story was directly related to the medicine of the A-story. He rushes off and diagnoses a disease that no human being in America has contracted since the start of the Industrial Revolution. The patient is cured and vows to live a better life. House says something sarcastic, but we know he’s really just protecting his own wounded psyche. Roll credits.”
http://www.hitfix.com/blogs/2008-12-6-the-fien-print/posts/tv-s-best-of-the-decade-no-26-house

[2009-12-11 13:06]
Daniel

Visst är ”Andy Richter Controls the Universe” en kul serie som förtjänade ett bättre öde och visst är det frestande att beskriva den som helt genial just för att det är frustrerande att den är så förbisedd. Sanningen, som jag ser det, är ändå att den är flera nivåer under sant briljanta komediserier som t.ex. ”It’s Always Sunny In Philadephia”, ”Arrested Development” eller ”Seinfeld”.

[2009-12-12 00:19]
Cheeezy

Håller med föregående talare. ”Arrested Development” slaktar Andy Richter alla dagar i veckan. Glöm inte boart att denna pajas även spelat mot systrarna Olsen!!!

”Hundvalpskostym och bananskalsskor… Man får väl ha viss förståelse för att Fox lade ner serien.” Varför ska man ha förståelse för det? Fox är sällan något att hålla i handen när det gäller nyskapande, oavsett form, och speciellt när det handlar om komedier.

[2009-12-12 04:46]
Brad Dourif

”Fox är sällan något att hålla i handen när det gäller nyskapande, oavsett form, och speciellt när det handlar om komedier.” Dom gav Arrested Development 3 säsonger, har plockat upp Joss Whedons (Firefly, Dollhouse) och Judd Apatows (Undeclared, Freaks and Geeks) grejer, och lät Andy Richter köra ett par säsonger. Visst, dom kanske inte är bäst på att hitta målgrupper till sina projekt, men dom är inte fega för det. :) Vill du klaga på feghet/bakåtsträvande tycker jag nog NBC (a.k.a. teh Jay Leno channel) eller CBS (a.k.a. CSI:CBS) är mer lovliga syndabockar.

[2009-12-12 09:55]
Philip

Fox gav oss också Simpsons, och de har hållit på i 20 år. Fox var ju verkligen nyskapande under de första åren: Simpsons, Married… With Children och Tracey Ullman Show. Och, inte att förglömma, Arsenio Hall Show.

[2009-12-12 23:43]
Fred

Rolig men möjligen lite för välkammad serie. Ungefär en division under Arrested Development, tycker jag.

[2009-12-15 04:19]
Jeff

Fattar inte grejen, jag har kollat på ett par enstaka avsnitt men tyckte bara det var högst medelmåttigt på alla sätt och vis. Väldigt billiga standard-skämt utan nån särskild tajming eller känsla.