Weird Science
Kidnappad och hjärnskakad av 24 igen

2009-01-13  

Jag fann som bekant en del nöje i 24:s featurefilmslånga, Blood Diamond-plagierande prologspecial i november, men när säsong 7 startade på riktigt i söndags var det som om serien kom hem från en lång, påtvingad och obekväm resa i tomma intet.

Nu var tajmingen, tempot och tonen tillbaka. Allt det som huvudförfattaren Howard Gordon fick kämpa i uppförsbacke med i det otympliga och otillräckliga långfilmsavsnittet flöt nu på som aldrig förr. Möjligen var detta rentav det bästa premiärdubbelavsnittet jag sett av 24 under sju säsonger. Inte minst i det smått geniala sättet att markera ett politiskt paradigmskifte via en rad osentimentala förändringar (CTU är upplöst, Bauer är i senatsförhör, hela det amerikanska folket måste få veta allt om, och ta ställning till, de oetiska metoderna), samtidigt som hela detta skeende direkt utmanas av de gamla, Bush-amerikanska CTU-mörkerkrafterna: by-the-book-FBI har ju inte en chans mot de nya, snabba, hi-tech-smidiga terroristerna utan måste ständigt, och motvilligt, ge förnyade blanka kort till inlånade Bauer – som är den ende som kan nå faktiska, fysiska resultat, minut för minut, medan FBI fortfarande står och väntar på domstolsbeslut och allsköns klareringar.

Även den nya presidentstoryn, och hur terroristploten genast vävdes rakt in i den, var suggestiv på det där oemotståndliga 24-sättet. Här fanns ju återigen den där sortens kära scener som helt saknades i prologspecialen: scenerna där sekunderna kryper lite saktare, de nedtonade samtalen, vankandet och väntandet; folk som gör sig i ordning för möten, reser sig upp ur stolar, går in i och ut ur rum för att ta storyn ett steg till medan Bauer i nästa klipp förbereder sig – alltjämt i kostym och ljusblå skjorta – för en ny våldsspiral.

Men det började ändå med en stor suck. Hur hann Latham mecka ihop »modulen« (årets upplaga av¬†»the override«) på bara runt fem minuter? Han låg kidnappad på bilgolvet klockan 8:02. Exakt klockan 8:10 sitter han vid en avancerad datorpark i ett rum, petar klart med en skruvmejsel i »modulen«, och säger »it’s done«. Om vi snålar allt vi kan och ger terroristgänget blott tre minuter för att forsla Latham i bilen till datorrummet ombord på en båt, så får han ändå alltså inte mer än fem minuter för att – blodig, ångestfylld, förvirrad, förmodligen hjärnskakad – ihop den superavancerade »modulen« som kan koppla upp gänget mot hela USA:s kritiska infrastruktur.

Ett så misstänkt tidslogik-brott så tidigt i första avsnittet, blott tio minuter efter det att Kiefers voiceover försäkrat oss om att allt händer »in real time«, var mer än jag egentligen ville svälja.

Men så, plötsligt, är det jag som är Latham, och 24 som kört rakt in i mig med sina svartblänkande terrorbilar, gett mig hjärnskakning. Och, fan, jag behöver inte ens fem minuter för att få ihop en supermodul av total fascination för den här serieupptakten. Inklusive diverse kreativa workarounds runt de logiska frågetecknen (terroristerna hade naturligtvis modulen klar på förhand och behövde bara Latham för att trimma in den!).

Och vilken slutscen! Vilken clash of the titans, vilka blickar! En stumt förtvivlad, en sargat iskall… men anade man inte ett tvivel i Tonys ögonvrå vid två, tre tillfällen? Mitt tips är att de är kompisar igen när det bär av till Afrika.

[2009-01-13 02:46]
Mattias

Tror och hoppas att Tonys bittra uppgivenhet som vi fått följa delar av i tidigare säsonger, när han gått mer och mer framåtlutad och sett altmer stressad ut kommer att kulminera med onödiga mord samt övervåld i denna säsong!

[2009-01-13 04:41]
Magnus

Jag är likväl exalterad och gläder mig över fortsättningen redan imorgon (idag)!

[2009-01-13 14:12]
johan s

Jag hade sett fram emot säsong 7 utav bara tusan, men lessnade rejält när Jack såg tjock och trött ut i Redemption-prequel:n. Har inte vågat läsa Kjells inlägg ovan, utan hoppas på en betydligt tightare ”riktig” säsong nu.

[2009-01-13 14:18]
Kjell

Och jag som verkligen ansträngde mig för att skriva en så spoilerfri text som möjligt…

[2009-01-13 20:50]
Jake

Jag älskar när man får ta på sig de typiska 24-glasögonen och genast bli misstänksam mot allt och alla. Det första som slog mig var att det möjligen är någonting mellan presidentsonens ex-flickvän och den unge, snygge secret service-killen som skvallrade på den manlige first ladyn (tyckte mig höra att han kallades ”first gentlemen”, vilket var lite intressant).
Hans blick när presidentmannen, om jag nu får försvenska det lite, grabbade tag i tjejen såg ut att vara mer än bara oro att presidentmannen höll på att spåra ur. Något skumt är det med honom.
I vilket fall lämnade inte premiäravsnitten den fadda eftersmaken av ett kilo bomull i munnen, vilket Redemption gjorde.

[2009-01-13 20:54]
Oberg

Tightare tyckte jag verkligen att det var nu. När jag såg redemption tänkte jag ”jaha, 24 brukar kanske inte vara bättre än såhär, ok men inte exceptionellt”. Nu är jag helt fast igen och förbannar min tidigare hädelse. De uppenbara överdrifterna och hålen i manuset känns lite som ett kännetecken för 24; det är bara det att tempot är så högt och historien så svindlande att man efter ett tag helt enkelt inte bryr sig.

[2009-01-13 21:21]
Kjell

Jake: exakt, man betar av samtliga nya ansikten som presumtiva psykoterrorister. Hann t o m tänka att presidentmannen skulle slänga tjejen över balkongkanten, eller själv hivas över av den unge säkerhetssnubben… som ju också har klara mole-tendenser… Den enda jag inte misstänkte för nåt fuffens var väl Janeane Garofalo, men det var kanske bara för att jag inte hann!

[2009-01-15 19:27]
Clabbe

Har sett avsnitt 1-4 nu. Lysande!

Och som vanligt kan man roa sig med att räkna alla gånger Jack väser ”Dammit!”, typ: ”Dammit, Chlo√É«, I need that feed now!”.

Anledningen att han inte säger ”fuck”, vilket vore det naturliga, är förstås censuren som Fox lyder under, men som till exempel kabelkanalen HBO slipper.

[2009-01-18 01:42]
Martin

Kanske inte den smartaste idén att köra på personen som ska laga en superavancerad apparat med bil. Två gånger. Men det kanske bara är jag?

[2009-01-19 19:04]
Nis

Lite sent på här, men kan man hoppa över s06 och gå rakt från s05 till s07? Det skulle ju onekligen spara en del tid, och säsong 6 verkar ju inte ha varit så bra.

[2009-01-19 19:31]
Kjell

en bra idé, Nils! Jag föreslår att du LÄSER ikapp S6 (och du behöver inte ta det episod för episod, på tv.com, Television Without Pity eller liknande, det räcker lätt på Wikipedia), samt kollar specialen från i höstas. Sen är du set to go.