Weird Science
Äntligen nån som skiter i 24

2007-02-27  

Visst, helst skulle det ju ha varit Jack. Den mest existentiella frågan folk ställt sig de senaste åren har varit när just Jack – och inte Buchanan eller nån annan på CTU – går på toaletten. En av de allra första bloggposterna här på Weirdscience handlade om det, och frågan har upprepats så mycket att det blivit en löjlig kliché som serieskaparna vid ett flertal tillfällen, lika ointresserat som irriterat, viftat bort med att Jack »antagligen gör som alla andra, går på toaletten i reklampauserna«.
Så, visst, när någon nu, igår kväll, för första gången i 24-historien faktiskt kunde ses sitta och bajsa inne på CTU:s men’s room så borde det, i synnerhet för maximal PR-effekt, ha varit Jack. Och Fox borde på Lost-manér ha tragglat trailers i veckor i förväg: »Every season has a certain episode that everybody’s talking about… this is that episode!«
Samt, så att säga, pyst ut till pressen att just detta avsnitt innehåller den värsta rackarrökarbomben i seriens historia.
Men jag är jävligt nöjd ändå, även om det bara blev mysmjäkige Morris som fick dra, eller droppa, det stora lasset. Huvudsaken är att det nu faktiskt bajsats i 24. Så man kan ge kritikerna svar på tal när de mossar ur sig sitt middle-of-the-road-mantra »men när går de och äter då, va, haha, när går de på toaletten«.
Åkej, jag ska inte låtsas som om sekvensen var entydig. Morris hade whiskyflaskan där bak i brallan, och det kan ha varit därför han fortfarande hade högerhanden bakom ryggen när han han med vänstern låste upp för Chloe. Men eftersom toalettlocket var uppfällt (synligt i en bråkdels sekund) väljer jag att tro att han just dragit upp brallorna efter att ha skitit tevehistoria.
Även ur rent dramatiskt synpunkt var det – utan att nån spoiler ska undslippa mig – ett storartat avsnitt. Det är den där tiden på säsongen när musiken börjar ta plats i centrum igen, och det leks med filmhistoriska grepp på ett förtjusande sätt. The Biscuit-assistenten Reeds promenad genom korridorerna med en ni-som-sett-vet-vad i fickorna var ett litet mästerverk: man hörde småpratet runtomkring honom, allt var objektivt sett fullständigt odramatiskt – bara Reed visste vad som var i görningen, och han var svettigt tyngd av stundens allvar när en subjektiv handkamera plötsligt trängde sig fram rakt under hakan på honom, och fortsatte gå i takt på en meters avstånd, samtidigt som den impressionistiska musiken trängde ut alla miljöljud i ytterdelen av ljudbilden – som i något av de hjärnskrynkligaste drömpartierna i originalet av The Manchurian Candidate, eller som en supersubjektivt hjärtbultande scen i Coppolas The Conversation.

[2007-02-28 12:14]
Greger

Män kan förvisso sitta ned även om de endast urinerar.

[2007-02-28 12:22]
Kjell

Ja, vilket även uppmuntras, måste jag då tillägga! Endast barbarer står upp. Men de många möjligheterna till ordlekar, rubriksättning osv blev mig här övermäktig.

[2007-03-01 12:20]
JET

Pyttsan. Jag har skitit i 24 i snart fyra år.

[2007-03-05 17:34]
Andreas

"Kjell Häglund skiter stående" hade annars varit ett givet scoop för Resumé.