Weird Science
Plikten framför allt

2008-11-10  

Ett snabbt tips: i kväll kvart över nio går en kort dokumentär på SVT1 som heter Handläggare P327JUM. Se den! Det är ett femton minuter långt porträtt av handläggaren Johan, som knatar på i sin gråa vardag, och mår ganska bra trots det, eller kanske just därför. Utöver att vara ett fint och poetiskt porträtt av handläggare P327JUM på det stora försäkringsbolaget tycker jag den väcker en hel del frågor om plikt, ambition, vår plats i samhället, och om vilken identitet vi tillskriver oss själva i ett större sammanhang. Filmen ingår i SVT:s Folk i bild-serie, och kan (veckan ut antar jag) även ses på SVT Play, här.

Full transparens: jag känner Johan Bjerkner, som gjort filmen, och hade förmånen att se filmkopian av dokumentären på stor duk för någon månad sedan. Bjerkners gryniga och snömoddiga 16mm-foto kommer såklart inte till sin fulla rätt på SVT Play, men jag tycker det är mycket sevärt ändå. Alla som har en kvart över borde ta sig en titt.

[2008-11-10 19:46]
nisse

”Livet behöver inte alltid vara så kul, det kan vara jävligt sjysst utan att va så kul”

Skön inställning!

[2008-11-10 20:01]
rickard

Tror att alla filmer ligger upp minst 30 dagar iaf. Kan verkligen backa upp rekommendationen, har iofs också sett den på stor duk, men den är verkligen fin. Humoristisk någonstans mellan Tunbjörk och The office, men lite grann med fnisset i halsen pga frågorna kring ”plikt, ambition, vår plats i samhället”…

[2008-11-15 19:51]
Johan N.

Det där med ”livet behöver inte alltid vara så kul” tolkade jag mer som ett försök att övertyga sig själv. Han mässade ju det där som ett mantra flera gånger, ”man behöver inte ha kul för att det vara bra ändå”..