Weird Science
Verkligheten anropar Eva Kärfve

2008-10-06  

Efter Fördärvet-eländet har SVT faktiskt skärpt till sin journalistik kring adhd.

Först den underbara dokumentären Mitt huvud är en torktumlare(länken går tyvärr bara till ett studiosamtal kring filmen) och nu ytterligare något av det starkaste jag sett på svensk teve om vuxendiagnostisering och medicinering, ett fem minuter kort men oändligt belysande inslag från lokala SVT-nyhetsprogrammet Tvärsnytt, som alla vilsna och irrationella diagnos- och medicinskeptiker borde se.Adhd uppmärksammas koncentrerat(trist namn på en unikt skarpskriven NPF-blogg; storfavorit bland mina RSS-feeds) formulerar den perfekta frågeställningen till kalla hjärtan:

Vad säger du, Eva Kärfve, om den här tjejen i inslaget från Tvärsnytt? Är hon ett exempel på hur bra det också kan vara för en del människor att få sin problematik förklarad och också till viss del avhjälpt?

Eller är hennes diagnos bara onödig och tecken på en kultursjuka enligt ditt sätt att vilja bokstavsdefiniera? Kanske kan det vara bra för dig att få lite hjälp med bilder från den konkreta verkligheten så slipper du fantisera för mycket, eller hur?

Det skulle också vara mycket bra om du hade vänligheten att klargöra exakt vilka som inte ska få den hjälpen och varför. Tycker du att den här tjejen i inslaget är värd den hjälp hon fick av diagnos, medicinering och den sammanvägda slutsats vi kan dra av resultaten? Att bara klaga är enkelt, kan du komma med något som är konkret och bättre så gör gärna det, men gör det nu.

TV-Inslaget berättar om diagnosen adhd och konsekvenserna av diagnostik i det här fallet. Uppföljande inslag tar också upp lite runt konsekvenserna av att diagnosen dröjde så länge och varför. Kanske något att lära sig inför framtiden, alla ni som redan kan allt och vet allt om vad som är bäst för alla andra medmänniskor?

Någon skrev tidigare att just missunnsamheten är den värsta kultursjukdomen av dem alla. Alla vi andra kanske kan fundera på om det verkligen finns en kultursjukdom värre än missunnsamheten som inte unnar medmänniskorna ett bättre liv och en bättre hälsa, så att Eva i lugn och ro får svara på frågan hon just fick och slipper känna sig stressad av den frågan också.

Se inslaget på SVT Play! Och ett bra eftersnack här.

[2008-10-07 07:15]
Julia

Tack för tipset.

(Jag tror att jag hade klarat mig utan den pålagda musiken i inslaget, dock. Men det där är en av mina käpphästar.)

[2008-10-07 07:42]
Kjell

Absolut, men detta är ett inslag ur Örebrodistriktets lokala nyhetsprogram. Det är ändå underbart att de kan få ur sig ett sånt jobb som SVT:s fasta redaktioner på riksplanet inte klarar av. ”Mitt huvud är en torktumlare” var ju f.ö. en inköpt dokumentär, varför den bara låg uppe på SVT Play i sju dagar.

[2008-10-07 09:23]
ellen

Uppdrag granskning satte åt Narcocon och scientologerna nu i veckan också. Bra initiativ. Tycker jag, lekman på området.

[2008-10-07 10:11]
Kjell

ja, och de hade en bra vinkling på aningslösheten hos svenska kommuner. En skattefinansierad prenumeration på KMR:s propagandablad! Man ryser.

[2008-10-07 10:22]
Julia

Jag gillade torktumlaren – även om jag ironiskt nog gjorde fyra saker samtidigt som jag såg den.

[2008-10-13 17:09]
JM

Menar Kärfve att sådana sjukdomar inte alls finns – att ingen har dem?

[2008-10-19 14:20]
p-o

Bra att någon gillar det vi gör.
Är själv klar med första avsnittet adhd historik, fick skiva den ensam eftersom Eva Kärfve nobbade att engagera sig i skrivandet av ahdh historiken tillsammans med mig. Kanske är det lättare att kritisera något man inte vet roten till, vad vet jag.

Har Kjell något trevligt namnförslag till våran enkla budgetblogg måntro?

[2008-12-09 19:44]
LM

Har inte sett torktumlaren, men har jobbat mycket med barn och ungdomar som har fått just diagnosen ADHD. Jag vet inte hur mycket ni andra vet om just psykologi och beteenden, men jag har en relativt bred kunskap inom detta ämne och har en filkand i psykologi. Jag kan nog ifrågasätta mycket av de diagnoser som psykologer sätter, hur ska de med den lilla informationen som de får kunna avgöra vad som är bäst för patienten. För vem är diagnosen bra för??? Tittar man på familje situationen hos ADHD barn har jag ännu inte sett en enda funktionell sådan. Känns som att det mer handlar om brist på gränssättning, förståelse att varje barn är unikt samt kärlek. Jag har själv en lillebror som om han varit bran idag säkerligen fått alla bokstavskombinationer som går att få. Men han fick istället vara besvärlig och sedan mogna si sin takt. Frågan är om han hade varit den harmoniska människan hanär idag om han fårr en diagnos att gömma sig bakom och inte stå till svars för allt han gjorde. Han hade säkerligen inte fått en chefstjänst om han som barn diagnostiserats med ADHD eller liknande. Nej, jag anser att om man ska säga hur verkligheten ser ut måste man ha mer på fötterna. Dessutom tror jag att det är lättare att reda ut sina tankar utan att vara hög på en massa medicin. Jag är helt på samma linje som Eva Kärfve!!!

[2008-12-09 20:23]
Kjell

En psykolog kan inte sätta adhd-diagnos. Då är något groteskt fel i rutinerna.

Du har tyvärr fel raktigenom. Människor som får diagnoser klarar sig väldigt mycket bättre än dem som inte får.

Det där med att ”reda ut sina tankar” gör mig bara ledsen och uppgiven. Du behöver upplysning, förslagsvis om hur långt den vetenskapliga kunskaperna nått om adhd de senaste tio åren. En av världens främsta neuropsykiatriska forskare, Russell A Barkley, kan berätta för dig här: (Och hoppa inte över detta nu, det är ett både underhållande och djupt upplysande föredrag för icke-uppdaterade!)

http://video.google.com/videoplay?docid=7445761825538896657&hl=sv

[2009-02-24 18:05]
Mitt huvud är en torktumlare. Filmvisning på kafékvällen. « Attention Norrbottens BLOGG

[…] man vill veta lite mer om vad andra tyckt som sett programmet kan man söka på tex Google: En av alla bloggare om dokumentären: “Wierd Sciense” Tags: ADHD, annika sundbaum-melin, filmkväll, luleå, mitt huvud är en torktumlare, npf-kafé, […]

[2009-12-13 23:40]
p-o

Tack för uppmärksamheten. Kan meddela att vi lyckats flytta byta namn och url. Vi har dessutom lyckats sammanställa ett genuint utbildningsbidrag som kan vara till stor nytta för flera av kritikerna, då deras åsiktsyttringar förefaller vara av den typen som går att komma tillrätta med genom utbildning.

http://adhd-npf.com/fakta-om-adhd-och-add/vad-ar-add-och-adhd-fakta-video/
Fakta Vid eom om ADHD och ADD, till fromma för de klentrognas skara som ifrågasätter barnens mänskliga rättigheter.