Weird Science
Men hallå hallåa!

2013-10-22  

Den här texten innehåller vad jag faktiskt tycker är en spoiler om senaste avsnittet av Homeland.

Vissa dagar i veckan är det jobbigt att hänga på twitter. Måndagar är värst ty då har Homeland sänts i USA och hela feeden fylls av analyser och tankar om det som just hänt. Spoilers överallt.

Och för mig som hatar spoilers så är det ett helvete att ens kolla feeden en sådan här dag. Jag gör det, men jag skummar bara, så fort jag ser en tweet om Homeland så scrollar jag vidare snabbt som attan. Mitt största och speciella uppdrag på måndagar är alltså att ducka för spoilers om Homeland. Det brukar fungera alldeles utmärkt, och det gjorde det även i går – fram tills det att jag zappade över till SVT för att se avsnittet. Där försvann en hel dags duckande på några sekunder när SVT:s hallåa helt plötsligt började läsa upp twitterreaktioner om det avsnitt jag just nu ska se. Bland annat berättade hallåan något i stil med att »avsnittet innehåller en vändning som orsakat stora reaktioner på twitter«. Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt vad som sades för jag fick en liten blackout, men jag slängde iväg en tweet. Den handlade bland annat om nötter.

Jag är så klart nyfiken på varför SVT väljer att göra så här? Vad är egentligen syftet med att läsa upp reaktioner om ett avsnitt som inte har sänts i kanalen? Det har hänt tidigare och kommer säkerligen ske igen. Jag som sitter där och ska se avsnittet är faktiskt inte ett dugg intresserad av att veta att det kommer en jättevändning, jag vill att det ska komma som en överraskning. Nu satt jag hela avsnittet och väntade på att något stort skulle hända. Jag var förberedd. Det vill jag inte vara.

[2013-10-22 12:07]
Jessica

Lika upprörd jag. Sällan jag ser på SVT, men tänkte att det var ett bättre alternativ nu när avsnitten går dagen efter USA. Men det här är åtminstone andra gången de spoilar på något vis inför avsnittet så jag överväger att se de kommande på annat vis…

[2013-10-22 15:39]
Björn

Spelar in och tack vare det här inlägget så var jag noggrann med att spola förbi presentationen. Tack, Jimmy!

[2013-10-22 17:05]
Johanna

Håller med! Nu satt jag och var cirka övertygad om att Dana skulle bli mördad av sin pojkvän. Dumma dumma hallåa.

[2013-10-22 19:11]
Z

Vad är egentligen hallåornas funktion? Dom syns inte längre i bild, men ändå ska rösterna vara kvar och spoila den ena serien efter den andra. Det är lika mkt överinformation som om man läser på baksidan av en roman. Är SVT så nojiga att ingen ska titta om man inte vet vad avsnittet kommer handla om? ”Kålle och Ada åker på tivoli i dagens avsnitt”. Jaha ja, men då får det vara. Väntar till nästa avsnitt istället.

[2013-10-22 22:32]
Felicia

Som jag minns det sa hon till och med att det var ”de sista tre minuterna” som innehöll den omdiskuterade twisten. Under hela avsnittet satt jag sedan och funderade på vad det kunde vara som skulle hända (Dana mördad av pojkvännen var ett alternativ). När jag sedan såg de tre sista minuterna blev jag smått besviken, eftersom jag hade hunnit bygga upp så fantastiska möjliga vändningar i mitt huvud. SUCK. SVT började med att ta bort hallåornas ansikten. För min del kan de ta bort rösterna också.

[2013-10-24 11:15]
Camilla Hagert, SVT

Hej alla. Vi har fått synpunkter från flera håll om påannonseringen av förra avsnittet av Homeland. Syftet med våra presentationer är förstås att få med sig så många tittare som möjligt in i programmet. Samtidigt är det av yttersta vikt att vi inte förstör upplevelsen och spänningen. Vi förstår att flera av er tycker att vi har gjort just det i det här fallet. Vi tar det till oss och kommer vara extra försiktiga med vad vi säger framöver. Vänliga hälsningar, Camilla Hagert, chef programpresentation på SVT.

[2013-10-24 18:42]
hp

Tur man missade påan. Twisten var fantastisk. Men ungdomarna tråkar ut mig något oerhört. Jag kanske bara börjar bli gammal?

[2013-10-25 17:29]
Z

Tack SVT. Fint att ni läser WS.

[2013-10-26 20:22]
Henrik

Hej!
Som före detta hallåa vill jag fråga: Vad spoilade hon, egentligen? Hon berättade inget om handlingen, bara att det kom en twist – vilket det i princip gör i vartenda avsnitt av Homeland, de sista tre minuterna.
Det enda hon sa var att reaktionerna på twitter var många, ingenting sas om handlingen. Alls. Att det var någon som trodde Dana skulle bli mördad visar ju bara på att ingenting spoilades.
Till er som undrar vad hallåornas funktion är kan jag berätta att det givetvis är att få tittare till programmet, att få dig att titta på någonting som du kanske inte hade tänkt se men nu blev lockad av – och tre personer som jag diskuterat just det här med blev precis det. Endast tack vare hennes påa tittade de på avsnittet och har nu sagt sig vara hooked på Homeland, och inte det minsta spoilade. Det, om något, är väl något ni vana Homeland-tittare tycker är bra? Att fler ser denna fantastiska serie?

[2013-10-27 02:25]
Sofie

Spelade in så missade presentationen. Vilken tur!
Och miss från SVTs håll. Schysst att de tar åt sig kritiken iallafall.

[2013-10-28 18:15]
bug

Att någon pekar ut att det blivit starka reaktioner kan knappast betraktas som en spoiler, i så fall är ju spoilervarningen i början av det här blogginlägget en fet spoiler.

[2013-11-04 20:46]
Erika

Bra att detta uppmärksammas! (Och kul att någon på SVT har läst och svarat!).
Hallåorna gör nämligen exakt samma sak inför ”Bron” också. Redan i eftertexterna till ”Allt för Sverige” (när man inte alls är beredd) så börjar de avslöja alldeles för mycket om vad som ska hända i kvällens avsnitt. Varför? Vi som följer Bron tänker ju ändå kolla, och de som inte redan har börjat följa serien lär väl inte börja med avsnitt 6 bara för att en hallå har sagt något om vad som kommer.
Jag har börjat stänga av ljudet på tv:n innan ”Bron” och ”Homeland”, bara för att vara på den säkra sidan.
Ett förslag till hallåorna: Påminn i stället oss trogna tittare om hur förra avsnittet slutade. Eftersom det ofta är en cliffhanger-liknande avslutning på avsnitten i både ”Bron” och ”Homeland” så räcker det ofta för att locka in oss tittare…

[2013-11-04 23:06]
z

Kul iaf att hallåan drev med sig själv ikväll.

[2013-11-05 07:25]
Jimmy

Z, ja det var roligt.