Weird Science
Ge oss ett värdigt slut, Dexter

2013-09-24  

Jag såg seriefinalen av Dexter med en klump i bröstet. Jag kände mig ledsen. Andra var förbannade, såg att Anna Thunman i går kväll sammanfattade det med VAD FAN, DEXTER?! men jag kunde som sagt inte känna mig annat än ledsen, nedstämd. En kväll i moll, och inte den där bitterljuva varianten då man säger hej då till någon man håller av, utan den frustrerade, oförlösta varianten.

Precis som hon är inne på i sitt inlägg har hela säsong åtta känts ovärdig. Visst, det har varit nedförslut redan tidigare, men när det förra året meddelades att årets säsong skulle bli den sista, trodde jag – eller hoppades snarare – på ett värdigt slut.

Vad vi i stället fick kändes som ett hastverk. På lite drygt ett avsnitt hann Dexter få en själslig adoptivmamma i form av Dr Vogel som kom att styra honom som en lealös nickedocka fjärran den kallblodige men samtidigt rättrådige seriemördare vi tagit till våra hjärtan. Att Masuka kom ut som spermadonator och fick en vuxen dotter var väl kanske inte så konstigt i sig, men deras relation lämnades snart helt därhän, och hanteringen av Quinn var ännu värre. Först övertalad att börja axla ansvar och satsa på karriären, bara för att några avsnitt senare få veta att nej, vi befordrar någon annan i stället, och fem minuter senare var allt glömt som om det aldrig hade hänt. Faktum är att nu när jag tänker på det är det nästan manusförfattarnas hantering av Quinn den sista säsongen som gör mig mest ledsen, hans rollfigur har med åren förändrats och vuxit, han hade förtjänat ett bättre eller åtminstone mer intressant öde.

Och det hade väl de alla egentligen. Bortsett från att huvudstoryn med Dr Vogel, hennes son ”hjärnkirurgen” och deras betydelse för Dexters och Debras uppväxt kändes så halvdan och uppenbart intejpad i efterhand, var det stora problemet med den åttonde säsongen att manusförfattarna så tydligt sket i allt och alla bortsett från Dexter och Debra. De fick ligga där och skvalpa som lätt förhöjda statister, ingen utveckling, ingen avslutning.

Okej, men vad skulle hända med Dexter och Debra då? Skulle han dö? Skulle hon dö – och i sådant fall, skulle Dexter vara den som satte kniven i henne? Svaren visade sig vara nej, ja och nja. Någon kniv blev det inte, i stället var det komplikationer efter skottskadan Debra ådrog sig i uppgörelsen med Dr Vogels son som i praktiken ändade hennes liv, även om Dexter var den som stängde av respiratorn, sänkte hennes döda kropp i havet och sedan iscensatte sin egen död för att leva resten av sina olyckliga dar i enskildhet som skäggig timmerman.

Hm, skrivet så där låter det rätt knäppt. Men på något sätt tyckte jag ändå att den biten kändes okej. Bortsett från en sak – hur Dexter hanterade situationen med Harrison och Hannah.

För om det nu gjorts en så stor grej av att Dexter utvecklat verkliga känslor och därmed inte var den perfekta psykopaten, fattar jag inte hur lättvindigt han kunde överlåta sin son i Hannah McKays vård när polisjakten efter henne fortfarande var i full gång, det var bara puss på kinden, hej då, hör av er när ni kommer fram. Visst, Dexter visade ömhet i slutet när han ringde och berättade för Harrison hur mycket han älskade honom när han insåg att han inte skulle kunna återförenas med dem, men när han släppte iväg dem visste han inte det. Jag tyckte det klingade oerhört falskt, ännu ett manusproblem som verkar ha klippts till med häcksax.

Och på tal om manusidioti och Hannah. Om hon nu var så himla efterlyst och allt pekade mot att hon gömde sig hemma hos Debra – varför tyckte ingen som letade efter henne att man ens borde kika in genom fönstren där innan de gav sig till känna? Trots att hela vardagsrummet i strandhuset i princip bestod av glas, strosade Hannah runt där till synes utan ett bekymmer i världen. När privatdetektiver eller US Marshals ringde på dörren var det bara att gå in i sovrummet och gömma sig, och så fort de gått var det fritt fram. Det var dessutom lugnt att promenera ut genom dörren och åka därifrån, för varför skulle någon komma på idén att dröja sig kvar i en bil och stå och spana efter henne, det var ju bara ett par miljoner i hittelön som stod på spel? Argh.

Att det låg en hel del stress bakom den sista säsongen erkände också serieskaparna i en intervju med Entertainment Weekly som publicerades i går, de hade ett par månader mindre än vanligt att förbereda sig på eftersom Showtime ville att säsong åtta skulle sändas på sommaren och inte på hösten som varit brukligt tidigare.

Dexters tittarsiffror har ökat över tid, och den gångna säsongen har haft seriens högsta tittarsiffror i USA. Finalen i söndags inbringade kanalen Showtimes högsta tittarsiffra någonsin. I vanliga fall skulle jag säga att det var ett djärvt och modigt beslut att lägga ner trots att serien står på sin topp i popularitet.

Men i det här fallet – kan de inte hämta hem Dexter från timmerstugan, klippa skägget och ställa saker och ting till rätta?

[2013-09-24 23:22]
Markus

Japp… Håller verkligen med manusslarv, en ovärdig säsong och allmänt nedförslut.

[2013-09-25 00:44]
Thomas Renhult

Jag verkar vara den ende som tycker att sista avsnittet var fantastisk och som fortfarande, över ett dygn efter att jag såg det, fortfarande är berörd.

[2013-09-25 09:07]
Björn

Jag tyckte att jag såg en uppvaknande glimt i Dexters ögon sista millisekunden men efter att ha läst intervjuer med skaparna så inståg jag att jag måste ha misstagit mig. Synd.

[2013-09-25 10:16]
Daniel

Det går ju att se scenen framför sig, hur Dexter ser en man i det karga timmermanssamhället (jag föreställer mig att de är i Alaska) som flera gånger misshandlar sin hustru (kanske Dexters förman, som har sin bostad på arbetsområdet), hur han först envist tittar bort, skärmar av, men till sist inte klarar det längre, och vips har vi den gamla Dexter tillbaka, fortfarande i USA men i en miljö och med förutsättningar diametralt motsatta Miamis.

[2013-09-25 12:04]
Mattias

Till och med Pontus Wernbloom twittrade ut sin besvikelse.

[2013-09-25 16:40]
Fabbe

Det var ett fruktansvärt dåligt slut. Hela säsongen var en enda lång såpa. Jag har en kompis som fick in mig på serien i början och han hade tröttnat efter 6 säsonger. När jag då sammanfattade dom två sista säsongerna för honom bara gapskrattade han. Jag förstår inte hur man kunde låta det spåra ur så fruktansvärt, det liknar nästan urspårningen i Alias och Heroes. Nej det här var extremt ovärdigt. För mig slutade serien efter att Trinity fimpade Rita, där var Dexter slut, ser resten som kom som en enda lång usel parantes man pliktskyldigt tittade på i hopp om att den skulle hitta tillbaka.

[2013-09-26 12:58]
s

Är jag den enda som reagerat starkt över den usla skådespelaren som spelade Debs chef på detektivkontoret? Bisarr stilbrytning i det överspelet, nån sorts Luke Perry-skådespel med kisande ögon och poserande huvet-på-sned.. Hade passat bättre i nån noir-pastich eller Lynch-rulle.

[2013-09-26 19:45]
Dennis

Visualisering av Dexter-avsnittens imdb-ranking http://graphtv.kevinformatics.com/tt0773262

[2013-09-27 07:57]
Fabbe

S, du känner inte igen honom? Det var ju han som spelade Indiana Jones i den påkostade serien från 90 talet.

[2013-09-27 09:58]
s

Jag såg inte Indiana Jones-serien, men att han var med där gör inte hans manierade, rent av bisarra överspel bättre.

[2013-09-27 15:07]
Fabbe

Nej verkligen inte, jag avskydde honom redan då och han har knappast blivit bättre, håller med om att han faller i samma kategori som Brandon och Dylan, små kroniskt kisande snubbar som försöker se svåra ut.

[2013-10-02 21:14]
Bemp

Äsch, med tanke på det förströdda intresse jag visat de senaste säsongerna tyckte jag finalen höll. Många rätt starka scener. Värdigt. Mer irriterande med karaktärernas vingliga färd fram till upplösningen dock.

[2013-10-08 08:32]
Jocke/Boningen

Jag gillade S1, det var en skön skröna om en extremt känslodriven mördare som hade en grov vanföreställning om att han inte kunde känna några känslor, resten har vart nån slags trams jag slötittade på men i de där avsnittet när Dex börjar prata med Batista om att sätta sin unge på kristet dagis fick jag nog och stängde av mitt i avsnittet.