Weird Science
För kort om Breaking Bad i The Writers’ Room

2013-07-31  

Årets höjdpunkt i tevevärlden är utan tvekan avslutningen av Breaking Bad som drar i gång i USA nästa söndag. Jag var inte riktigt med från början och tokpartyknarkade de två första säsongerna en sommar, men sedan var jag fast. Att serien bara får fem säsonger känns tråkigt samtidigt som det är skönt att succén inte fått Vince Gilligan eller AMC att dra ut på den i oändlighet.

Och visst är det så att vi ska vara glada att överhuvudtaget ha fått vara med på den här resan med Walt, Jesse, Hank, Skyler och alla andra i fem år, för det var ju nära att serien inte ens blev av. Showrunnern och skaparen Vince Gilligan har tidigare berättat att han först pitchat idén till FX, HBO, TNT och Showtime utan att någon vågat nappat, men till slut så bestämde sig AMC, som precis var i startgroparna med Mad Men, för att ge den en chans. Denna och många andra fina anekdoter får man i The Writers’ Room, som hade premiär på Sundance Channel i måndags. Jim Rash, Oscarvinnande manusförfattare och skådespelare har i första avsnittet bjudit in Breaking Bads manusförfattare och Bryan Cranston för att bland annat samtala om hur serien föddes och om jobbet i manusrummet.

Det är en väldigt avslappnad och glad stämning under de 23 korta minuter som avsnittet sträcker sig. Jim Rash, som ju har egna erfarenheter från branschen ställer intressanta och smarta frågor. Det stora problemet är just att 23 minuter är för kort, speciellt när de bjudit in åtta personer runt bordet, alla kommer inte riktigt till tals. Jag hade velat haft minst en timme och verkligen fått djupare samtal om den kreativa processen som pågått i ett av de mest briljanta manusrummen i teves historia. Det ska dock sägas att jag gillade det första avsnittet, trots det korta formatet. I de kommande avsnitten har Jim Rash bjudit in manusförfattare från Dexter, Game of Thrones, American Horror Story, Parks and Recreation och New Girl.

[2013-07-31 15:16]
Björn

Måste jag kolla på. Tack för tipset!

[2013-07-31 16:37]
SweepTheLeg

Nja, för något mer djupgående kan man gå på exkursion på youtube, alla comic-cons osv.
Detta var en OK distraktion, med några bra anekdoter.
Men till stora delar håller jag med dig, eftersom Jim Rash på de få minuterna lyckades bygga upp en bra stämning och *därför* hade jag oxo önskat att programmet var längre.

[2013-07-31 17:34]
Hans

Det mest intressanta var nog att samtliga författare var med, så man fick en liten aning om hur dynamiken i rummet kan se ut. Mest uppenbart var hur Vince Gilligan inte var den som pratade mest, vilket förmodligen speglar hur det ser ut i verkligheten. Tydligen är det här avsnittet det enda där ett helt writer´s room är med.

Jim Rash var kanon, men formatet ligger helt klart i vägen för några djupare insikter, men man tar vad man får.

[2013-07-31 18:03]
SweepTheLeg

@Hans
Exakt! Jim Rash var mkt bra. Jag gillade även
att ”pop-up”-rutorna var på alerten.
Jag kände till ”heavens gate” innan, men att de förklarar sånt tar iaf inte JAG som ”on the nose”, utan frågar mig bara varför inte FLER program gör så?(det är ett SÅ enkelt/billigt grepp?). Och när någon pratar så får man namnet VARJE gång. Men det kan vara för att jag har dåligt ansiktsminne att jag uppskattar det extra mkt?….Jag kanske har samma sjukdom som hon i ”Hannibal”?….:)

[2013-07-31 18:50]
Lars

Ungefär som ”Inside Comedy” då. Intressanta gäster, kunnig programledare. Och så bara typ 23 minuter.

[2013-07-31 20:44]
SweepTheLeg

@lars
Du borde börja börja lyssna på ”alt-comedy” med b.la Scott Aukermann och PAUL F TOMPKINS.
”Comedy bang bang”…Helt suveränt!…..Bazinga!!!!????!!!!
”Alt-comedy” är något för oss som som tröttnat på ”Sheldon”
Googla på ”earwolf” och sen lyssna på allt med PAUL F TOMPKINS.
Hur! har ni INTE upptäckt PAUL F TOMPKINS än?

[2013-07-31 21:38]
SweepTheLeg

Jag skojar INTE, ni borde lyssna på Maria Bamford, Tig Notaro, Andy Daly, John Hodgman och andra.
Det trodde ni aldrig att ”Sweep the leg” skulle vara den som tipsade er?….:)

[2013-07-31 22:28]
Fredde

Jag förstår inte hur man kan tipsa om podcasts och Paul F Tompkins utan att nämna the Pod F Tompkast, det bästa av båda världarna.

[2013-07-31 22:55]
SweepTheLeg

Eller hur.

[2013-08-01 09:14]
SweepTheLeg

@Fredde
Du kan även kolla in ”Speakeasy med PFT” på Youtube.
I den intervju-serien är han nog ganska ”straight”, men på ”alt-comedy” scenen är han en all-star utan dess like…..”Call me Mr Marshal”

[2013-08-01 11:21]
SweepTheLeg

Nu väntar vi bara på att Kjell, ska säga *till* oss alla vad som roligt…..han VET..:)…”Någon som tror sig veta något *absolut* om konst, förstår sig inte på konst överhuvudtaget”…..

[2013-08-06 16:51]
Robin

Det finns en kanonbra flera timmar lång intervju med Vince Gilligan på emmytvlegends.org,

http://emmytvlegends.org/interviews/people/vince-gilligan

Finns mycket bra där överlag, om man gillar längre intervjuer som går på djupet.

[2013-08-08 07:15]
Jimmy

Tack för tips, Robin!