Weird Science
Wolverine som grungare på japanska klichéäventyr

2013-07-26  

Inte för att jag tältar utanför Sergel när det ska släppas biljetter till en ny Superman, men jag fnyser inte åt superhjältefilmer. Ser fram emot Thor II som jag ser fram emot julafton. Grät till Superman Returns. Däremot drar jag ofta ihop ögonbrynen till ett slags bekymrad rynkning, inte olik Wolverines, när det blir alldeles för uppenbart att filmstudiorna hostat ur sig ännu en uppföljare av absolut och enbart cyniska skäl.

Som senaste Wolverine The Immortal. Vår hjälte har blivit grungare. Han har långt hår, skägg och shorts. Bor i en grotta. Flyr världen ty världen är som bekant full av känslor (jag hör dig, Wolverine!).

Men av diffusa anledningar befinner han sig tjugo minuter senare i Tokyo. Renrakad och iförd wifebeater som vanligt. Och ytterligare tio minuter senare har en hel arsenal av up-and-coming asiatiska skådisar fått presentera sig så att även den delen av världen också ska kunna bidra till vinstintäkterna för denna usla film (var det Pirates of the Caribbean III vi såg det i senast? eller Fast and the Furious III? Blandar så lätt ihop de där två) och någon minut senare är första svärdfajten i gång. Samurajsvärd. Man kastar faktiskt också in lite harakiri så att vi västlänningar ska få en smak av det äkta Japan också. Rituella bad, »ett möte av gamla traditioner och moderna trender«, högteknologi. Ja, det finns inte en enda liten klyschdel av Nippon som inte levereras under filmens första timme. Just det, yakuza också. Japanska maffian. Fräscht. Jättefräscht. Som att låta en film utspela sig i Rom bland en högljudd familj som lagar pasta, där flickorna har urringningar och männen är hetlevrade kavaljerer och alla gestikulerar vilt med händerna och är med i maffian som styrs av någon tjock gubbe med hes röst… Vänta, den filmen har jag sett.

Hur som helst. Hur bilden av Japan nyanseras i Wolverine The Immortal längre in i filmen vet jag inte eftersom jag lämnar salongen. Det är inte ofta jag gör det men då och då händer det. Någonstans runt en tröttsam svärdfajt ombord och ovanpå ett tåg. Någonstans då en liten asiatisk brud – Yukio – tar upp sitt flera hundra år gamla samurajsvärd och kickfajtas. Läser i en presstext att regissören James Mangold tycker att hennes karaktär är en dödlig kämpe som »är både sexig och som uppstånden ur animevärlden«.

Spare me. Det finns gränsen för hur mycket skit jag tar. Cynism kan jag leva med om den är levererad väl. Klyschor kan man leka med om man har insikt och distans. Nationella karikatyrer är farligare men allra farligast är ett dåligt manus, en ointressant historia, pengadriven regi och pengadrivet skådespeleri. Om inte ens de inblandade bemödat sig med att engagera sig, varför ska jag?

[2013-07-26 14:13]
Jag går | Jazzhands

[…] från Wolverine The Immortal […]

[2013-07-26 16:42]
Anders

Ouch, det kanske blir att hyra den när den kommer ut på Blu-Ray senare. Har också läst recensioner som också påpekar problemet med hur de illustrerar Japan och hur extremt klyschigt det var.

Skönt att höra att du lämnade salongen. Jag lämnade salongen när jag såg Inglorious Basterds och det fick jag mycket skit för av bekanta.

[2013-07-26 17:25]
hp

Frank Miller ftw!

[2013-07-26 18:23]
Lars

Rambo II var väl den som satte ribban för det här med att bosätta sig på allmänt eländig plats och odla skägg, för att sedan bli övertalad till ett sista uppdrag?

[2013-07-27 11:57]
rebkin

Skönt att se ett rejält ställningstagande istället för menlösa ljumma spaltutfyllare.
Men, även om det är lite pinsamt att argumentera för comics-filmer, det tycks som att andra anmälare inte blivit så frånstötta som Caroline.
Tvärtom stryker andra under att det inte är en uppföljare till ‘Origins’-fiaskot.
Utan en osedvanligt självständig story byggd på Claremont/Miller’s klassiska miniserie med samurajer, yakuza, Yukio och Mariko, samt Järven som en slags ronin.
Att sedan comic-världens hantering av ‘exotiska platser’ stinker är förstås inget oväntat, men något vi även ser i all genrefilm.
Om man ser filmen med likartade förväntningar som på den i mina ögon hopplösa Thor eller toktrista Iron Man 3, så förefaller det mig att den tvärtom ska vara relativt sevärd, speciellt med tanke på Jackmans engagemang i huvudrollen. Men visst börjar det bli för mycket comics-filmer och för mycket infantila filmer riktade till vuxna, så en sågning är aldrig fel!

[2013-07-28 22:46]
Webbutvecklarn

Ter sig lite ironikst att just Wolverine får agera exempel för kritik mot serietidningsfilmer då den väl är baserad på en hyllad serietidning vars första nummer släpptes (enl Wikipedia) för hela 31 år sedan.
Som jag fattat det är den här Japan-Wolverine en klassisk serie som alla nördar länge har drömt om att få se filmatiserad, av det lilla jag läst av serien så är den också packad med aööa klassiska Japanska grejor.

[2013-07-29 21:17]
Caroline

Då kan man ju fråga sig varför den filmas nu då, 31 år senare. Det kan väl inte vara frågan om pengar?

[2013-07-30 00:11]
tomanista

”Då kan man ju fråga sig varför den filmas nu då, 31 år senare.”

Kan vara det dummaste jag läst på länge. Kära WS, höj nivån.

[2013-07-30 05:54]
Mikael Vestman

Det här måste vara något av det mest märkliga som jag har läst. Jag brukar förknippa Weird Science med långa, välskrivna och mångfacetterade texter, vilket det här verkligen inte var. Under gårdagen så såg jag ”The Wolverine” och jag undrar verkligen om vi har sett samma film.

För det första, var får du titeln ”Wolerine the Immortal ifrån”? Ingenstans har jag sett den döpt till det.

Sen förstår jag inte vad du menar med ”filmstudiorna hostat ur sig ännu en uppföljare av absolut och enbart cyniska skäl.”. Om man ser till när den senaste X-Menfilmen kom eller Wolverinefilmen kom så är det bra många år sedan. Om de hade velat tjäna mer pengar så hade de väl smidit medan järnet var varmt och släppt en uppföljare nästkommande år (SOM TYP MED THOR YOLO!!!).

Angående innehållet i filmen, så visst, en del känns tveksamt, men det är direkt hämtat från miniserien som den är baserad på. Och visst, de hade kunnat ändrat på miniserien, men då hade det ju varit ganska meningslöst att använda ett ursprungsmaterial överhuvudtaget. Lika som att jag tycker att det är ganska beige att det inte är några tjejer i ”Bilbo” så är det enligt ursprungsmaterialet. Så antingen kan man hålla sig till ursprungsmaterialet eller hitta på egen skit. Nu valde de att hålla sig till ursprungsmaterialet.

Och angående karaktären Yukio så tycker jag att hon är en av de mest intressanta i filmen. Jag tycker det eftersom han sparkar rumpa och räddar huvudkaraktären otaliga gånger och aldrig någonsin i filmen så är hon lättklädd eller naken. Mer än vad man kan säga om … tja … Thor?

Sen så avslutar du med ”dåligt manus, en ointressant historia, pengadriven regi och pengadrivet skådespeleri.”. Har har du helt enkelt fel. Och du kan inte hävda det med ”Jamen lol det är liksom min ÅSIKT”. Tyvärr, det kan du helt enkelt göra. För ska man titta på filmen objektivt så kan man helt enkelt inte hävda att manuset var dåligt, regin dålig eller skådespeleriet dåligt. Det var inte ett mästerverk på något sätt, en 3/5 skulle jag säga. Men att säga att den är helt igenom rutten på alla plan? Nej, det är helt enkelt inte okej.

Den här ”recensionen” var helt enkelt obegriplig. Jag utgår från att vi inte har sett samma film, helt enkelt.

[2013-07-30 11:43]
tomanista

Låter som recension av trailern.

[2013-07-30 14:26]
Brandsläckaren

Skribenten hävdar att hon kan sina superhjältefilmer och går och ser en ny.

Filmen är som superhjältefilm fylld med fajter och klichéer. Man umgås frikostigt med fysiskens lagar, tid och rum och satsar mindre på karaktärsdjup samt dialog.

Detta upprör skribenten så till den milda grad att hon lämnar biografen, utan att se klart filmen.

Frågan infaller sig om inte skribenten borde begripit vad det var hon gick och tittade på från början?

[2013-07-31 09:11]
Tse

Filmen var ju inte jättebra, det håller jag med. Och det stora problemet var ju skådespelarna. De asiatiska skådisarna var rätt så usla. Och hon britten. Dålig. T.o.m. Hugh verkade trött på att spela Wolvie. Men det som irriterade mig mest var den där björnen. Den jävla björnen. Som är *spoiler* dödshjälp. Jävla snyftig scen.
Men ja, bonusscenen som kommer efter eftertexterna var ju underbar. Värt hela filmen.

[2013-08-04 17:06]
Cyril Tönisberg

Tse; Nu tycker jag inte att vi ska räkna in björnen till skådisarna. Snarare CGI.

(P.S. Ironi.)