Weird Science
57 streaming services and nothing on

2013-05-28  

Kommen några veckor in i livet som tvåbarnsföräldrar fann jag och min hustru oss sittande utmattade framför teven en kväll. Ingen av serierna vi följer tillsammans hade några färska avsnitt och vi var därför villrådiga tills min hustru frågade: »Vad hände med vårt tittande på Modern Family egentligen?« Sagt och gjort, vi gick in på svenska Netflix – ah, Modern Family fanns, fantastiskt. Fast vänta nu, bara säsong ett och två, och det var någonstans i början av säsong tre vi tappade tråden. Men ingen fara, här finns resurser! Vi tog fram iPaden med amerikanskt DNS inställt, redo att streama Netflix därifrån till AppleTV:n, i USA-utbudet skulle väl ändå även säsong tre finnas.

Men amerikanska Netflix hade inte Modern Family överhuvudtaget. Återvändsgränd.

TV4 Play? Modern Family visas ju på TV4 i Sverige? Nej. Filmnet då, de ägs ju också av TV4-gruppen? Nope. Viaplay då, även om det inte finns någon ägarlogik i det, någon tjänst borde väl ha säsong tre av Modern family tillgänglig för streaming?

Nej.

Hulu? De har ju avtal med ABC där Modern Family sänds, där borde det väl finnas? Sagt och gjort, in i Hulu-appen på den amerikanska iPaden och mycket riktigt, Modern Family puffades för på framskjuten plats, vi klickade oss in och möttes av… den pågående säsong fyra och inget annat.

Här tog bajsblöje-, kräk- och amningsutmattningen ut sitt pris. För första gången i mitt teveliv hörde jag mig själv säga »Äh, vi hoppar över säsong tre och går direkt på fyran.«

Det här är så klart bara en petitess (och ett bevis på hur lågt föräldraskap kan få oss att sjunka) men det är även ett exempel på hur omständligt teve- och filmlivet blivit i dessa tider av oändligt antal streamingtjänster. Finns det jag vill se på Netflix, Viaplay, Filmnet, HBO Nordic, Comoyo eller ingenstans? Hur många tjänster måste jag abonnera på? Och vilka tilläggstjänster behövs, som en DNS-tjänst för att komma åt amerikanska eller brittiska tjänster och utbud? Och även om serien jag söker finns, har de rätt säsong?

För medelkonsumenten är det kanske inte ett jätteproblem, den som bara vill ha ett alternativ till halvengagerat zappslötittande sitter säkert mer än nöjd i tevesoffan med ett abonnemang på vilken som helst av de här tjänsterna. Siffran från tidigare i våras att medelabonnenten i USA ägnar 90 minuter per dag åt Netflix – en siffra ingen av landets otaliga kabelkanaler når – pekar onekligen i den riktningen.

Men den som inom lagens råmärken vill kunna få allt på ett bräde, både gammalt och nytt, kosta vad det kosta vill – hur i hela fridens namn ska hen bära sig åt?

Den som har ett bra svar, delge gärna. Själv börjar jag känna mig rätt uppgiven inför det slukhål av rättighetsavtal och visningsfönster som det nya teve- och filmlandskapet medfört.

[2013-05-28 13:39]
Henrik

Nyheten om att Netflix förlorade ett par tusen titlar för att filmbolagen ville distribuera dessa själva tyder väl bara på att det kommer att bli ännu värre, innan det eventuellt kan bli bättre.

[2013-05-28 14:25]
Helena S.

Inget bra svar, delar din upplevelse med flertalet serier. I höstas fanns t.ex. Weeds S07 inte att uppbringa någonstans. Säsong 1-5 fanns på Viaplay (tror jag) och säsong 8 på Filmnet. Säsong 6 hade jag på DVD. Men S07 fanns inte att uppbringa för pengar någonstans. Och sedan gnäller bolagen om att få betaaalt; de vill ju tydligen inte sälja!

[2013-05-28 15:46]
Nu även på Weird Science | Daniel Åberg – Författande, bokbransch, teknik och småbarnsliv

[…] debut som en del av kollektivet Weird Science, med tillhörande illustration av min nuna och allt! Min första text handlar om den oöverskådlighet och ickeexisterande logik som för en lekman präglar […]

[2013-05-28 22:30]
Daniel

Henrik: Om bolagen verkligen börjar med egna tjänster är de ute på oerhört svag is. Jag tror att de lurar sig själva storligen om de tror att de kan få publiken att hitta fram till dem. Okej att man hittar fram till en tv-kanals playtjänst, men ett i publikens ögon anonymt filmbolags eller produktionsbolags – aldrig. Skivbolagen gjorde ju det misstaget för tio år sedan. Det gick ju sisådär…

Helena S: Jag tror nog att de vill sälja, men de har en övertro på sin egen produkts förträfflighet och gör det i regel onödigt svårt för sig själva att anpassa sig till en digital verklighet, vilket i slutänden straffar både dem själva och oss mottagare.

[2013-05-28 22:48]
jibber-jabber

43 minuter som ny skribent på weirdscience!
För att svara på din fråga: Ingen lösning finns.
Tjänsterna är kassa och givetvis kommer de bli sämre på grund av tv-bolagens självdestruktiva girighet. Det skulle aldrig falla mig in att betala pengar för något som går att få tag på gratis, i bättre kvalitet, med kortare väntetid och tom med bättre metainformation på annat håll. Tv-bolagen borde skamset skriva detta på sin svarta tavla, hundratals gånger om:
”Alla framgångsrika betaltjänster för nedladdning av filer har varit premiumtjänster.”

[2013-05-29 08:34]
E-mannen

Var ju bara tvungen att kolla upp det och jo, säsong 3 finns på bukten i flera olika torrents, med upp mot 100 seeders.

Olagligt? Ja.
Moraliskt förkastligt? Högst tveksamt.

[2013-05-29 13:17]
Johanna

Jag är rätt säker på att en tjänst som jag kunde hälla in alla mina prenumerationer i – typ Plex, fast att jag också skulle kunna navigera HBO osv, och all min webb-teve, SVT Play osv – vore en killer app.

Lite på samma sätt som Flipboard har gjort mina text- och bild-flöden överskådliga.

[2013-05-29 13:19]
mmmkay

Lite tidigt att vara uppgiven. Att tjänsterna överhuvudtaget finns och trots allt erbjuder så pass mycket är en bra början. Visst, i en perfekt värld skulle vi ha en betaltjänst med en kvalitetssäkrad och laglig motsvarighet till Pirate Bays utbud; men världen går inte från komplett uppfuckad till perfekt över en natt.

[2013-05-29 13:44]
Johanna

Ooooooch det var en halv tanke nedskriven…

Skulle säga att man ju ändå känner att den appen kommer att utvecklas av användare, inte andra intressenter.

Och då har man vips uppfunnit något vi kanske skulle kunna kalla ”teven”, som innehåller olika ”kanaler”, även om innehållet på de flesta av dessa ”kanaler” i motsats till ångtevens antingen inte visas i lineär tablå eller har en lineär tablå som främst är att betrakta som en marknadsföringsyta för innehållet.

[2013-05-29 14:21]
Daniel

Fick till sist vetskap om att säsong tre faktiskt finns att tillgå på ett ställe – den kan köpas på amerikanska iTunes, som ju alltid haft bra distribution av serier från ABC, fattar inte varför jag inte kollade där från början. Men det understryker på något sätt problematiken tycker jag, att det än så länge är en så oöverskådlig marknad att man i sin trötthet glömmer att kolla något av ställena, och självklart är det då just där det finns…

Kommentarstanken från Johanna om ett sorts Plex där alla streaming- och nedladdningstjänster går att hälla in tror jag vi kommer att få se även från de kommersiella aktörerna, många har ju exempelvis spekulerat i att det är något sådant som är Apples vision för deras tv-tjänst när den väl slutar vara en hobby och blir något riktigt. Och Microsoft satsar ju tydligt i den riktningen med sin nya konsol Xbox One, även om de fokuserade för mycket under produktpresentationen på att den skulle komma att fungera även som en alternativ digital-tv-box där tv-kanaler flödas in och sänds ut på traditionellt sätt

Det viktigaste för en sådan här lösning är dock att den är globalt sökbar, det hjälper inte att jag har en låda där det finns appar för tjänster som Netflix, Hulu, Amazon Prime, Viaplay, iTunes och allt vad de heter, om inte lådan via ett gemensamt sök klarar av att leta igenom samtliga tjänsters bibliotek och presentera för mig vart jag kan hitta det jag vill se. I dag är det tyvärr inte så.

[2013-05-30 23:30]
Leinad

Ja, någon har tänkt på det här förut.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_video_streaming_aggregators

[2013-05-31 17:25]
Webbutvecklarn

Har tänkt tanken att man borde bygga en indexerings-sida som tydligt visar vilka filmer och säsonger som finns i vilken tjänst.
Men verkar inte som att ens alla stora streamingtjänster erbjuder något sätt för utvecklare att komma åt deras titlar.
Går att göra en fullösning för att komma åt datat ändå men det har jag inte riktigt orken till. Hoppas någon annan har det :)

[2013-05-31 17:27]
Webbutvecklarn

Oj, missade posten rätt ovanför mig :/

[2013-06-03 20:45]
Daniel

Oj, hade missat att det inkommit nya kommentarer! Ledsen för det, jag är ju ny här, måste skaffa mig rutiner…

Men hur som helst – visst finns det indexeringssidor, men alla jag har hittat bygger helt på den amerikanska marknaden och bryr sig inte om hur utbuden ser ut på övriga håll. Jag testade att söka på Supernatural på de sajter som listas på Wikipediasidan som Leinad (intressant namn baklänges…) länkade till, och alla anger att Supernatural säsong 1-7 finns på Netflix, vilket är helt sant om man bor i USA, men inte om man enbart har tillgång till det svenska utbudet, där serien inte finns alls. I min drömvärld finns en sådan här tjänst som har koll på vilka serier och filmer som finns på de här tjänsterna i olika regioner.

För drömma kan man väl…?