Weird Science
Händelserik vecka i den amerikanska teveindustrin

2013-05-12  

Det har varit en händelserik vecka i den amerikanska teveindustrin och jag känner att jag måste skriva av mig lite.

Den tråkigaste nyheten är givetvis att Southland inte får någon fortsättning. TNT har i veckan beställt nya serier så det har verkligen känts som att Southland kommit längre ifrån en förlängning för varje dag så när beskedet om nedläggning kom i fredags så var det ganska väntat. Det pratas om att det kanske kan bli en tv-film för att få något avslut – men jag tycker att Coopers »suicide-by-cop« är ett bra avslut. Låt det vara så.

networksidan har det inte varit så dramatiskt den här säsongen. Många favoriter som till exempel Fringe, The Office och 30 Rock var ju planerade nedläggningar och de senaste dagarna har inte bjudit på många överraskningar – men några sticker ut. Nedrustningen av världens populäraste tevefranchise fortsätter – förra året var det CSI Miami som sa hejdå, i år var det dags för CSI NY. Moderskeppet i Las Vegas kommer dock tillbaka nästa år.

Matthew Perrys Go On fick bara en säsong och jag önskar att Perry nu slutar att irra runt i halvtaskiga sitcoms och i stället satsar på drama – han är en utmärkt dramaskådis. För visst önskar man att Go On inte hade plockats upp till serie överhuvudtaget? Jag hade så gärna sett mer av rivaliteten mellan Kresteva och Florrick i senaste säsongen av The Good Wife.

Som sagt, det har inte varit så många överraskningar. Det enda jag går och hoppas på är att Hannibal blir förnyad, men det beskedet kan dröja ett tag då NBC nog vill se hur den klarar sig nu när övriga serier tar säsongsuppehåll.

Det har ju också varit många upplockningar av piloter den här veckan då det är dags för upfronts i New York nästa vecka, en tid då vi blir pumpade med alldeles för långa och avslöjande trailers på nya serier. Här är några dramaserier som jag ser fram emot att få se mer av:

JJ Abrams är som vanligt het i pilotsäsongen. Han är inblandad i två projekt. Almost Human som plockats upp av Fox är skriven av JH Wyman (Fringe). Den kretsar kring poliser som paras ihop med androider för att upprätthålla lagen i ett framtida Los Angeles. Minka Kelly, Michael Ealy, Karl Urban och Lili Taylor medverkar. Abrams producerar också Believe som plockats upp av NBC. Piloten är skriven och regisserad av Alfonso Cuaron och handlar om en ung flicka som begåvats med övernaturliga krafter.

ABC har plockat upp S.H.I.E.L.D. Den behöver väl inte någon närmare beskrivning. Hoppas verkligen att detta blir den där sevärda superhjälteserie manväntat på.

Chicago Fire, som jag fastnat för, får en spinoff redan till nästa säsong. Den heter Chicago PD och den kommer vi att få se mer av redan i veckan då den presenteras i veckans avsnitt av Chicago Fire. En backdoor pilot.

Fox:s Gang Related är jag mycket nyfiken på. Den handlar om en stigande stjärna ( Ramon Rodriguez)  i en specialstyrka som får till uppgift att ta ner de tre största gängen i Los Angeles. Terry O’Quinn och RZA medverkar. Skriven av Chris Morgan (Fast Five).

CBS överraskade rejält i helgen då man passade på Shawn Ryans Beverly Hills Cop. Den piloten har i försnacket nästan varit en säker upplockning. Den kommer att erbjudas till andra kanaler här under våren och sommaren.

Leif GW Persson har ännu inte fått något samtal om hur det går med Backstrom-piloten som ligger hos CBS. Det är ju helt klart positvt för Evert Bäckström att Axel Foley försvann från kanalen. Besked de närmaste dagarna.

Om man vill ha koll på alla nedlagda och förnyade serier så hittar man en mustig lista på Anna Thunmans tv-blogg. Kolla in alla nya serier i det här fullspäckade bildgalleriet. De allra senaste nyheterna hittar man alltid hos Deadline.com. Jag återkommer i veckan när vi fått lite trailers och andra nyheter från upfrontsen i New York.

[2013-05-13 22:04]
jibber-jabber

Många intressanta piloter, men hur ska de kunna mäta sig med 24: Live Another Day?

[2013-05-16 07:10]
Calle

Bara en kommentar hittills?
Hittar ingen hit längre?

Tycker inte att någon av de nya serier det pratas om verkar intressant. Trophy wife vill jag gärna se piloten av men det är ju mest för skådisarna.
Hoppas nu att USA plockar upp Happy endings.

[2013-05-22 16:23]
s

”Bara en kommentar hittills?
Hittar ingen hit längre?”

SVAR: Ingen av de nya serierna som nämns i den här posten verkade dessvärre värst intressanta.

WS har tyvärr schabblat bort sitt varumärke genom att överge bloggen. Det kan ingen (visserligen sann) invändning i stil med ”ni ska inte förvänta er nåt av nåt som är gratis era gnällpottor!” förändra. Inte ett ord om Mad men eller nån av de ”stora” serierna längre. Väldigt sporadiskt och spretigt det som dyker upp. Dags att sluta hoppas på aktivitet igen här tror jag. WS är väl i princip övergett.
Älskade dock bloggen under storhetstiden, typ runt 2006-2010.. Den var en samlingspunkt för tv-nördar under många år, och fick också nån sorts folkbildande roll och stor spridning i sverige. R.I.P !!

[2013-05-22 17:33]
Thomas Renhult

Tack för tips, Jimmy! Alltid intressant att upptäcka nya serier! Vet du när Gang Related börjar? Jag har inte hittat något info på nätet.

[2013-05-22 18:47]
Jimmy

Thomas, midseason, så i början av 2014!

[2013-05-22 21:25]
Thomas Renhult

Ok! Då får jag hålla mig till tåls.