Weird Science
Ett anständigt förslag

2013-04-29  

Anna-Karin skrev en helt utmärkt text om teve-bristen på damer som vi får se ha det härligt i sängen, där jag håller med om varje ord. Fast samtidigt inte. Jag vill inte se fler sexnjutande tjejer. Inte sexnjutande killar heller för den delen. För om det är något som jag tycker är så urbota trist är det just sexscener.

För nej, det pirrar inte. Det är inte sexigt, hett, spännande eller någonting, vilket jag kanske tyckte som 12-åring men inte på något sätt längre. Det är trrrrrråkigt, inte så sällan avtändande och vidrigt och vem av oss har inte ett trauma-minne när man sitter och kollar teve med föräldrar, pojkväns pappa, ny dejt etc och det tamejtusan alltid ska vara en evighetslång skämmig sexscen så tystnaden blir så där oerhört nål-kan-falla-till-golvet-tyst och man vill krypa under soffan. (»Mamma, Girls är jättebra – ska vi se ett avsnitt« = famous last words innan pinsamhetsdöden inträffar framför Adams miffo-sexpreferenser).

Måste förtydliga: jag är självklart självklart inte emot sex (ser jag någon kalla mig pryd i kommentarerna blir jag sur, för då har man inte fattat vad jag menar) eller att rollgestalterna har sex. Vad ser jag ut som, en republikansk soccer mom som uppmanar till händer på täcket? Nej ligg på för tusan. Jag tänker enbart på de dramatiska kvaliteterna. Är scenen intressant, rolig, eller meningsfull? Eller het? Är det av stor poäng för storyn att vi ser den i dess helhet? Jag kan nästan alltid ryta ett bestämt nej! på de frågorna. Det räcker tamejtusan så bra med en himla kyss KLIPP till en halvtimme efter för att vi ska kunna gå vidare i storyn. Varför måste jag se närbilder på öppna munnar och hand-i-lakan och höfter som jobbar på, pattar till vänster höger och i mitten? Zzzznark.

Sexscener kan vara kul i sig. Ovannämnda text tar ju upp Sex & The City som strålande exempel.  Gulliga killen som inte kan låta bli att skrika »You bitch!! You fucking whore!« till Charlotte, eller den extremt välutrustade killen som Samantha träffar på som får henne att förskräckt återberätta: »It was like a wall of flesh coming right at me!«. Det är kul. Är det inte en sexscen som i sig är ett sköj skämt måste den driva storyn framåt, och då menar jag inte »sexet äger rum« – för det driver ju alltid handlingen framåt, utan just den utdragna scenen.

Ofta tacklar komediserier det här oerhört väl. Nog tusan fattar vi att det liggs i The Office eller Parks and Recreation, men vi behöver inte se det. Blir de här serierna sämre för det? Nej!

Varför inte smälla till med en liten tre i topp Hemska Sexscener Jag Ogillat På Teve:

1. Dexter och Hannah. Kommer ni ihåg Dexter i den första säsongen som var så bra? Han tyckte det var utmärkt att vara ihop med den trasiga Rita, då han slapp ha sex med henne, och blev skraj när hon började känna sig så trygg med honom att hon trots allt var sugen. Detta hade en poäng. Jämför det med det vidriga sexet på båren i senaste säsongen, där giftmördar-Hannah blir så råtänd av bindas i plastfolie och nästan-mördas att de gymnastiskt sexar loss som galningar på en brits så man bara tänker iiisch nekrofili.

2. Brody och Carrie i Homeland. Åååh den där evighetslånga pinsamma i motellrummet i säsong 2 när Saul och de andra agenterna tjuvlyssnade…

3. Michael och Julia i Smash. Otrohetsaffären ni vet. Julia viskar tårfullt »please…stop…« och sedan liggs pinsamt på soffan i repetitionslokalen.

Som slutkläm kan jag meddela att jag nyss hamnat i den mycket prekära situationen att som manusförfattare åkt på att skriva in flera sexscener mellan huvudkaraktärer. Min frustration över detta har hittills icke resulterat i skrivna manus, utan i den här texten i stället. Grattis regissören  – det enda du får av mig att jobba med är:

»De kysser varandra. Klipp till: Allt blir svart.«

[2013-04-29 11:52]
JFK

Är helt enig!

Du sätter verkligen ord på precis det jag känner när det är sexscener i tv-serier, ingen vinner något på det.

Vet att ”sexposition” i Game of Thrones tjatats till döds men om jag får se ett par bröst till i GoT kommer jag fan skrika.

[2013-04-29 13:28]
Erik Lehman

Strike Back är ett praktexempel på löjligt mycket omotiverade sexscener, i en i övrigt fullgod popcorn-TV-serie.

[2013-04-29 14:01]
Joshua_Tree

Instämmer, bortsett från det där med Sex and the city, att det skulle vara kul. Jag har alltid upplevt Sex and the city som pinsamt från att programmet startar tills det är slut, så sexscenerna gör liksom varken till eller från. ;) Men i övrigt, håller med.

[2013-04-29 16:01]
Anna M

Håller bitvis med..vill aldrig mer se Girls p.ga sexscenerna..usch. Sen var senaste säsongen så himla trist och överhypad så nu lägger jag ner den. Är även trött på strippklubbscener..inte en till snälla, rara deckarserier. Gillade den tidigare texten om just detta.

[2013-04-29 16:39]
Marre

Den absolut mest onödiga sexscenen är väl den i början av ”Himlen är oskyldigt blå”. En helt onödig sexscen som förvandlar en småtrevlig familjefilm, perfekt för juldagen e dyl, till något som man absolut inte skulle vilja titta på i sällskap med ens barn eller föräldrar.

[2013-04-29 17:49]
Ebbe

Så sant, så sant! Vad vet serieskaparna/tv-bestämmarna som vi inte vet eller kan känna igen? Vem uppskattar dem?

[2013-04-29 18:43]
sven

Är det nu så mycket sex i media jämfört med våldet i media? Det är mer klagomål om en minut sex i tv än 1000 minuter våld.Varför är det så?

[2013-04-29 21:28]
r

Jag tycker de sexscener som är onödiga är de som inte väcker någon känsla alls, de som inte berättar något alls, utan är inplockade rent mekaniskt för att det ingår i utfyllnadsformeln. Typ panoreringar över nakna kvinnokroppar på strippklubbar som ofta förekommer i serier. Eller 80-talsdoftande ”djuriska” sexscener i mot- eller månljus, sex som mest påminner om schamporeklam. Rent mekaniska scener som varken berättar om åtrå eller om någon av karaktärerna eller är viktiga för handlingen.
Sexscenerna i Girls tycker jag inte uppfyller de kriterierna på onödig sex, secet i Girls är i regel relevant i den mening att det skapar tankar och känslor , och berättar något om karaktärerna.

[2013-04-30 13:37]
r

Vad får dig att tycka sex och våld kan ställas mot varandra och jämföras rakt av på det där sättet? Jag skulle säga att våldet ofta är en naturlig del av själva handlingen , medan sexet sällan är det.

[2013-04-30 15:43]
sven

Våld våld våld jag blir trött.

[2013-04-30 20:58]
pst

Anledningen till att jag inte har sett på ”Girls” är de otrevliga sexscenerna som jag såg i de två första avsnitten.
Som asexuell vill jag slippa se människor ha sex med varandra.
Jag bryr mig inte om hur ”naturligt” det är.

[2013-05-01 03:30]
SweepThe Leg

ÄR DU PRYD ELLER!?…:)

Roger Ebert(RIP):
”En dålig film är alltid för lång och en bra film är alltid för kort”(något sånt, orkar ej googla EXAKT)
Applicera det på sexscener oxo IDA…
Förresten Roger Ebert(RIP) var ett *geni*, så applicera det närhelst du får tillfälle.

[2013-05-03 13:06]
Maria

Den där scenen i Homeland = nej, bara nej.

[2013-05-09 23:26]
matte

Är det tillåtet att tycka att du ändå är en smula pryd trots din direkta gardering? :)

”Jag tänker enbart på de dramatiska kvaliteterna. Är scenen intressant, rolig, eller meningsfull? Eller het? Är det av stor poäng för storyn att vi ser den i dess helhet? Jag kan nästan alltid ryta ett bestämt nej! på de frågorna. Det räcker tamejtusan så bra med en himla kyss KLIPP till en halvtimme efter för att vi ska kunna gå vidare i storyn.”

Du nämner tidigare att du inte har något emot att rollgestalterna har sex, men då ska det alltså inte synas? Men det som stör mig mest är att alla de frågor du ”nästan alltid” kan ryta nej till lika lätt och ledigt kan ställas då ordet sex bytts ut mot våld. Om man stör sig på det förra så mycket att man bloggar ett helt inlägg om det, men inte tillräckligt på det senare för att ens dra någon enstaka parallell (trots att du som sagt la upp bollen genom att ha krav på sexscener som exakt lika lätt kan tillämpas på våldsscener), så pekar det på en potentiell prydhet som rentav får FCC’s soldater att gorma ”kamrat!”

[2013-05-09 23:46]
matte

Eller prydhet och prydhet: du kanske helt enkelt inte gillar att se sex skildrat överlag? Jag gör det, men tycker också att de verkligen hör hemma i den sortens serie. Men lite mer brokig skala karaktärer får gärna kasta kläderna; måste ju finnas andra än torskar och horor man kan slänga på en sexscen. Fast nu fick ju iofs Jon Snow äntligen svinga sitt… tidigare edbundna svärd OCH visa att han minsann ”knows something”, samtidigt som kvinnans njutning står i fokus. Para det med böghånglet i sängen och jag skulle tippa på bra mycket mer liberala och fantasifulla
lovemaking-sessioner i Westeros framöver. Vi lär ju alla titta!
Vissa av oss med the tissues at hand…

[2013-05-09 23:46]
matte

…bara ett skämt :)

[2013-05-10 12:57]
J

Våldscener är väl oftast lika oberättigat som sexscener för handlingen egentligen, men inte dramaturgiskt då syftet är att vi ska tycka att ”det händer nåt”. TV-serier är ju oftast väldigt dialogbaserade och då kan det behövas lite bröst eller blod för att tittarna ska vakna till, är väl tanken. Skillnaden är att våldscener inte blir lika pinsamma som sexscener, i synnerhet sådana som verkar ha syftet att vara upphetsande, vilket händer typ hela tiden! Vem ser på Hemlock grove eller Game of thrones för att bli kåt? Då får man väl kolla på porr istället. En ”porrig” scen som inte vill ta slut i ett tv-drama är som en dialogscen som inte vill ta slut i en porrfilm. Dvs. bara störande och kontraproduktivt.