Weird Science
Fans och finansiering – Veronica Mars blir film

2013-03-15  

Gick upp igår morse, slängde mig på datorn, knapprade in den här Kickstartersidan, såg resultatet, förstod vad det betydde. Satte på Dandy Warhols »We used to be friends« och ja… okej, jag grät en skvätt. Då menar jag glädjetårar.

Kryptiskt? Inte för oss hysteriska fans som igår började få meddelande på Twitter om en ny kampanj med syfte: hjälp oss att finansiera en film av teveserien Veronica Mars.

Spola tillbaka ett antal år. Jag har efter att ha sett klart Buffy the Vampire Slayers sista säsong en fasansfull abstinens. Jag sitter därför och googlar allt Joss Whedon-relaterat, och hittar någonstans en intervju där han nämner en serie, Veronica Mars, och lämnar omdömet: ”Best. Show. Ever.« Joss ord är min lag.

Ni vet när man får kämpa för att komma in i en serie? Man säger till sig själv »ja men det tar ju ofta tre avsnitt innan man kommer in i det«. För mig tog det tre minuter att komma in i det. Kristen Bells fenomenala voice over om staden Neptune, de som har pengar – och de som inte har pengar. Total förälskelse direkt!

Men efter två säsonger av bland det absolut smartaste och roligaste jag sett på teve var säsong tre delvis en stor besvikelse. Att den slutade pang bom mitt i var ännu mer så. Hur går det med världens bästa pappa? FBI-praktikplatsen?  Och framför allt, hur ska det gå med LoganLoganLOGAN?!

Det gjordes en misslyckad liten film som var en blandning av trailer och pilot för en säsong 4, då Veronica är ny agent på FBI. Den var så ointressant att jag inte ens kunde uppbåda energi för att bli ledsen då den inte blev av. Det var snart sex år sedan seriens sista riktiga avsnitt sändes.

Men tydligen har seriens skapare, Rob Thomas, under tiden försökt att få göra en Veronica Mars-film. Ingen ville finansiera den. Så han blir tipsad av en kompis om Kickstarter – ett sätt att be folk att donera pengar till ett projekt. Man sätter upp ett mål – i VM:s fall 2 miljoner dollar, och man har en tidsfrist: 30 dagar.

För att motivera folk att ge pengar kan man få vissa saker, vilket i detta fall inte är kattskit. 500 dollar: Kristen Bell spelar in ett telefonsvararmeddelande till dig. 5 000? De hyr en bio i din stad och har en privat visning av filmen för 50 av dina vänner. Beroende på vad man ger kan man få vara statist eller namnge en karaktär. Men ger man tio dollar får man också ett pris!

De viktigaste skådisarna, Ryan Hansen (Dick), Jason Dohring (Logan), Enrico Colantoni (Keith Mars) och självklart Veronica själv, Kristen Bell, har gått och lattjat ihop en absolut charmerande kampanjfilm som faktiskt måste ses. Rob Thomas och Kristen Bell har skrivit personliga brev. Sa jag ordet charmerande? Får jag säga det igen? För de har skrivit så charmerande brev att om jag hade läst detta om typ Guys with kids hade jag velat ge pengar (kanske inte ändå). Så sattes Kickstarterkampanjen i gång i förrgår. 30 dagar alltså, för att få ihop 2 miljoner dollar.

Det målet nåddes efter elva timmar.

Det var den tickande mätarens budskap om 2, 5 miljoner dollar igår morse som fick mig att gråta den där skvätten. Det var inte bara för att det betyder att filmen blir av, utan för att det känns så himla fint att vi är så många små VM-geeks därute som längtat så mycket och tillsammans kommer få det här hända…ursäkta om jag låter som en religiös dåre.

Jag avslutar med att sammanfatta mina känslor för det här just nu genom att citera ur Kristen Bells brev på Kickstarter-sidan: »I am currently the happiest blonde in a hamster ball the world has ever seen« .

Alla ni andra Mars-bars och och Marsmallows därute – vi kommer väl jobba tillsammans för att filmen ska gå upp i Sverige, eller hur?

[2013-03-15 11:17]
SweepTheLeg

Började kolla igenom VM för några veckor sedan *IGEN*.
Är just nu på s02e09 ”My mother the fiend”
Helt fenomenal serie.
Vad hände med Jason Dohring?
Perfekt som Logan.
Kan ju inte bara vara ”snäll”, så jag slänger in att Amanda Seyfried i en tidig roll väcker en hel del drifter, även om hon i vissa kameravinklar ser ut som en C.H.U.D.
Lite seriösare:
Ska fansen behöva donera $ till miljardföretaget WB(?) för att få filmen gjord?
Låter aningen suspekt, för en icke insatt person.
Detta kan väl ändå inte vara ”kickstarters” filosofi?

[2013-03-15 13:42]
Enligt Ellen

Ja, du vet ju hur besatt jag är av detta. Kan liksom inte sluta tänka på det. Det kommer hända, det kommer bli av och LoganLoganLOGAN!!

De bara får inte sjabbla bort det här nu. De måste tillbaka till känslan i s1 och 2 och jag kommer bombhota Rob om det inte blir ett lyckligt slut med LoVe till sist.

Jag kan verkligen inte hantera den här nyheten på ett vettigt sätt.

[2013-03-15 21:34]
Calle

Rob har ju själv konstaterat att nu gäller det verkligen att dom inte gör fansen besvikna. Världens marshmallows är ju just nu larvigt peppade.
Men det kommer ju bli grymt grymt bra!

[2013-03-15 21:36]
Calle

@Sweeptheleg
Läs på VM-sidan på Kickstarter så får du svaren. Ingen har velat satsa på filmen. WB kommer stå för marknadsföring och distribution.

[2013-03-22 10:15]
Olle

så enormt peppad. jag var med i kampanjen som fördes när SVT visade Veronica Mars, där vi bl.a. skickade förstoringsglas till SVT (tror vi kom upp i typ hundra förstoringsglas?!) för att få dem att visa säsong 2 snabbare.

så det är självklart att jag kommer medverka i en kampanj för att få VM på bio i sverige. men det ser rätt dystert ut med tanke på RATOS köp av SF…