Weird Science
Rappa, roliga, romcom-besatta Mindy

2013-02-21  

Om Leslie Knope från Parks and Recreation är min snälla bästis som jag gråter ut hos och litar på i vått och torrt är Mindy Lahiri från The Mindy Project min roliga bästis jag går ut och partar med och dagen efter ligger bakfull och kollar på You’ve Got Mail med.

The Mindy Project är en komedi skapad av, delvis skriven av, producerad av och huvudrollsspelad av Mindy Kaling. Inga klockor? Kelly Kapoor då? För även om hon haft lite mindre roller i filmer (40 Year Old Virgin, till exempel) är det som den Ryan– och internetshoppingbesatta kontorskollegan Kelly i amerikanska The Office som Mindy Kaling är mest känd. Mindre känt är det tyvärr att hon även, vid 24 års ålder blev manusförfattare för samma serie, yngst, och enda kvinnan i skrivargänget. Till slut kunde hon skryta med Emmynominering för avsnittet där Jim och Pam gifter sig och hon blev både regissör och exekutiv producent av många avsnitt.

Men alla som fortfarande följer The Office vet att Kelly lämnade serien då hon drog iväg med en doktor. I verkligheten var det som drogs iväg i själva verket en pitch på Kalings alldeles egna serie.

Samma dag som Kalings mamma dog plockades hennes serie upp av Fox (först under titeln It’s Messy, gåshud av fasa, tack för namnbytet). The Mindy Project är en komedi om gynekologen/barnmorskan (samma yrke som Kalings mamma hade) Mindy Lahiri. Besatt av romcoms med lyckliga slut blir hon ständigt besviken av de söta men ruttna rövhål till karlar hon träffar.

Jaja, buuuuu vad klyschigt, säger ni, är hon intresserad av skor och äter glass när hon blir dumpad också…  Jo, men det är faktiskt svinaroligt!

Kaling är så pricksäker, replikerna levereras bara bam-bam-bam och i alla scener hon är med måste man vara på helspänn för att inte missa en enda kvickhet. Därför ser jag nu alla avsnitt som hittills har gått en gång till. Och scenen där en gästande Ed Helms rullar nedför en jättelång trappa, den har jag sett uppåt en fem, sex gånger. Ja här ser ni ett fan of ye olde trapptrillning! När Mindy försöker sitta värdigt i en ärtsäck är det Papphammar på hög nivå och jag skrattar högt.

Jag gillar verkligen att hon dessutom är en kompetent yrkeskvinna och inte en klåpig Bridget Jones rakt igenom (inget ont om Bridget annars!). Hon förlöser barn och läxar upp manliga kollegor som går bakom ryggen på henne på samma beslutsamma sätt. Scenen där hon stolpar upp till de holistiska flum-barnmorskorna (som spelas av de indiefilmskapande bröderna Duplass) och skäller ut dem efter noter är en favvoscen.

Antydan om att det kommer/borde bli något mellan den oförskämde och bittre kollegan Danny (Chris Messina) och Mindy håller spänningen uppe, och vi kan bara hoppas på att de har vett nog att dra ut på det några säsonger (tänker på Julias will they or wont they-resonemang angående New Girl och hur spänningen ofta försvinner ur serien när paret väl fått ihop det). Tills dess har Mindy det nog inte jättetråkigt då bland annat Bill Hader, Seth Rogen, BJ Novak och Ed Helms (Mindys kompisar i verkligheten) spelar hennes olika dejter.

Det är ett par saker jag inte gillar: piloten, pratet om vikt (även när det görs roligt som här), att det trots kul biroller nästan bara är så där fnitterkul i scener med Mindy själv och en scen var direkt hemsk: då Mindy byter ut sin galna härliga knallröda paljettklänning till en svart urringad liten svart bara för att (den ofta lite för taskiga) Danny insisterar på det innan de ska på dubbeldejt. Väldigt Sova med fienden.

Serien har fått blandade reaktioner men mest beröm och de flesta anser liksom jag att The Mindy Project kanske började trevande men att den bara blir bättre.

Kaling har annars fått kritik för att hennes författarstab består av vita män. Ja, för bara för att hon är kvinna av indiskt ursprung så är det tydligen framför allt hon som ska få skit för detta, inte så mycket de vita männen som anställer de andra vita männen, de behöver tydligen inte få uppmaningar om att tänka på mångfald. Jämför med Lena Dunham som också tydligen har större ansvar än alla andra i the biz att ha med karaktärer som inte är vita.

Lilla multitaskande underbarnet Kaling har också skrivit en bästsäljande biografi och har en charmig blogg om sig själv, The Concerns of Mindy. Här berättar hon om sin kärlek till kristallkronor (»buying one is like looking for a dope necklace for your ceiling« ) och hon försvarar sitt köp av soffkuddar som tillsammans stavar ordet L.O.V.E: »Yeah, it spells love. Yeah, I’m a fan of love. You want to give me shit for publicizing my love of love. Fine, go ahead, mean fascist.«

Kaling berättar i bloggen apropå att skriva manus för The Office att det är ett litet helvete att skriva för en annan förlaga: »there’s legions of smug Anglophilic acquaintances and reviewers who couldn’t possiby stand to live in a world where anyone might deign to remake their beloved British show.«
(Aargh! Träffad! Innan jag blev blixtkär i US-versionen förstås.)

Är inte det avväpnande så säg! Kalin erkänner därefter utan omsvep att hon var tvungen att se brittiska The Office textad, för hon förstod inte 30 procent av språket.

Jag hade velat påstå att jag har en girl crush på Mindy Kaling om det inte hade varit för att hon sagt:

»I hate it when people say »girl crush«.  No one’s gonna think you’re a lesbian if you just say crush.«

[2013-02-21 10:09]
D

Gillade de första avsnitten så hade rätt höga förhoppningar på denna men tycker tyvärr den sjunkit som en sten.

[2013-02-21 10:49]
mxm

jag håller med D – väldigt bra till en början, men dumpade nångång efter Thanksgiving-avsnittet.

[2013-02-21 12:54]
Richard

Jag kan iofs hålla med om att serien på senare tid inte hållit samma klass som i början. men jämfört med samtliga andra komediserier på de större kanalerna är denna utan tvekan bäst.

Jag gillar framförallt hur medveten Mindy/skribentstaben verkar vara över sticomramarna. Kanske jag överanalyserar, men jag tycker/anar mig se ytterligare en dimension i berättandet där.

Och älskar Messinas rollfigur. En utmärkt pinsamhetsspegel för alla oss Springsteenmän.

Enda bristen enligt mig är den brittiska kollegan, som hittills inte givit många skratt.

[2013-02-21 13:45]
Ida

Haha vad fint att själv våga identifiera sig som Springsteen-man! Tycker du inte att Danny (Messina) är lite VÄL elak ibland? Han säger liksom saker om Mindys vikt på ett rätt vidrigt sätt…men i och för sig, pepparkakshuset förlåter mycket. Älskar Mindys kommentar till honom när hon ligger och är ledsen: ”Om vi båda är singlar om fem år…kan vi inte lova varandra…att vi dödar varandra då?!”

Det är sånt som jag tycker är så bra med serien, att den tar romcomklyschorna och driver med dem!

[2013-02-21 14:04]
D

@Richard: Skulle denna vara bättre än Parks & Rec? Tssss….

[2013-02-21 14:27]
mxm

eller bättre än Happy Endings? skulle inte tro det va. bättre än New Girl, däremot…

[2013-02-21 14:39]
Kjell

Lade ner Mindy efter 2 avsnitt, dock inget jätteaktivt beslut, gillade det rätt mycket men sen föll serien bort… Nu vill jag främst kolla trappscenen! Har ju en viss fetisch för trappgenanshumor:

http://www.weirdscience.se/?cat=95

[2013-02-21 15:41]
Ida

D och mxm: Jag tycker Parks and rec är bättre, men Happy Endings är sämre…

Kjell: Åh!! Trappgenanshumor är bäst! Jag letade som tusan efter trappscenen, men på You Tube fanns den icke. Det är i Thanksgivingavsnittet i alla fall, avsnitt 6. Det är roligt, Ed Helms går liksom sexigt och ler fint och så är det ett så brutalt låååååångt fall nedför trappan!

[2013-02-22 11:34]
linus

älskar mindy kaling och the mindy project. tycker den bara har blivit bättre. älskade avsnitten med kalings in real lie bff/of and on boyfriend tillika the office-partner bj novak. tyckte de var bra exempel på hur smart serien leker med kalings egna erfarenheter.
bäst är ju dock interaktionen med chris messinas danny. tycker de har grymt intressant kemi. han är verkligen ett arsle ibland, men det är lite skolgårdscrush över det beteendet vilket jag diggar. danny är ju dock den enda karaktären förutom mindy som är komplex. bifigurerna har inte riktigt hittat sina roller. men det gör inte så mkt.

[2013-02-22 17:58]
Z

Lustigt att det bara finns en endaste person i världen som gillar Happy Endings.

Mindre lustigt att den personen ska basunera ut det vid varje möjligt tillfälle.

[2013-02-22 18:34]
Richard

@D&mxm: Yepp, jämför du med nuvarande säsonger av rätt repetitiva Parks&rec. och den av ABC svårt misshandla HE så får mitt Chris Pratt/Elisha Cuthbert substitut bli Ike Barinholtz.

@Ida: Jag får erkänna mitt tillkortakommande och säga att jag tagit Dannys elakheter som jargong. Samtidigt tycker jag att Messinas karaktär kläs av ganska duktgt emellanåt. De skämten kanske hade blivit mindre skoj om han inte då och då varit ett arsle och ”full off himself”. Då tycker jag nog tidigare nämnda brittiska kollega eller för den delen new age konkurrenten är mer osmakligt manschauvinistiska.

[2013-02-22 19:44]
mxm

Z: ber om ursäkt för tjat, försöker bara sprida evangeliet bäst jag kan. det är verkligen en helt fantastisk serie – kanske vore bäst om jag förklarade det hela en gång för alla i en gästblogg istället för att gå på som en senil gubbe i varje tråd? Kjell, vad sägs? du har mitt nummer.

[2013-02-22 19:58]
Calle

Happy endings är en mycket mycket bättre serie. Löjligt att ens jämföra denna med den eller New girl. För övrigt är det lite tjatigt med två herrars kivande om dessa två serier. Jag tycker man kan konstatera att det kommit väldigt få nya komedier de sista åren som känns som att de kommer hålla länge.
Mindy lär ryka.
Sett till hur den gått i USA så är det överraskande att den ens får en full säsong. Jag gav upp efter några avsnitt.

[2013-02-22 21:33]
Kjell

Calle: Vilka är de TVÅ herrarna?

[2013-02-23 09:56]
Kjell

mxm: Gästbloggning om Happy Endings, javisst. Ös på och mejla text till mig.

[2013-02-23 23:47]
Calle

@kjell
Jag har glömt deras alias just nu men de lyckas få in en rad om detta i var och vartnannat inlägg. Men det är ju mer underhållande än de som i all evighet tjatar om IASIP.

[2013-02-24 09:42]
Kjell

Calle, jag tänkte att du syftade på mxm och mig… och ville bara påpeka att jag, för min del, lagt ner detta fejdande sedan en tid. Det finns gränser för hur mycket man orkar upprepa sig… :)

[2013-02-25 23:46]
Calle

Kjell
Jo jag har noterat att DU har lämnat ringen.
Men det är klart att det behövs lite ”friendly banter” i kommentarsfälten. Lättar upp. Men ni får hitta ett nytt tema bara.

[2013-02-26 12:32]
Molly

OT: Inget om Oscars och McFarlane?

[2013-02-28 13:45]
Calle

Det här inlägget är en vecka gammalt idag. Trist att det är så glest numera. Är detta vad vi kan vänta oss även framgent,

[2013-03-01 08:57]
Kjell

Calle: Det verkar inte bättre än att vi behöver hämta andan ibland. Personligen är jag jätteglad att vi mellan dessa små pauser fortfarande har så mycket lust och passion att vi inte behöver börja krysta och anstränga oss för att hålla tempo. DET, om något, vore döden för WS. För övrigt har jag precis betalat in 1700 kr i årsavgift till Loopia så vi planerar inte att försvinna. Och, please, glöm inte detta: jag betalar ur egen ficka för att vi ska kunna skriva grejer här. Inte en spänn får vi in. Kan ju vara värt att ha i bakhuvudet när man vill uttrycka besvikelse över inläggsfrekvensen. (Vad jag INTE betalar dessa 1700 spänn för är att ta emot kommentarer om att 75% av allt vi skriver är ”skräp” – om nu signaturen David är osäker på varför hans kommentarer inte publicerats.)

[2013-03-01 22:43]
Calle

Kjell
Missförstå mig rätt. WS står i en särklass i sin genre i landet. Jag har följt er i säkert tio år ( när det väl bara var du och din brorsa som skrev). Men med det varumärke ni byggt upp genom inte minst dina artiklar ( och citat) i dagspress hade man ju hoppats att detta skulle bli mer än en hobby.

[2013-03-02 14:19]
Kjell

Calle, stort tack för att du varit oss trogna så länge! Visst hade vi kunnat kommersialisera oss, men vanlig annonsering hade inte gjort någon större skillnad för ett dussin skribenter att dela på… Det är också därför vi valt att stay independent. ”Uppköp” av större intressenter hade aldrig funkat med tanke på vår ”specialist”-inriktning.

MEN jag kan berätta att saker händer bakom kulisserna. Avknoppning på gång. WS kommer att fortsätta åt två olika håll – dels som relanserad sajt, dels i en ny, ska vi säga, ”tjänst”. Förhoppningsvis någon gång under detta år.

[2013-03-03 03:42]
SweepTheLeg

Ida nämner i artikeln att programmet fått till största delen beröm.
Givet att vi alla kanske läser lite selektivt, men detta är väl ändå inte sant?
Serien är väl ganska sågad överlag?
Iaf på AV-club(Hej Kjell:))
”Happy Endings” och ”New Girl” är överlägsna denna serien…det sprutar skämt och populärkulturella referenser, och åtminstone ”New Girl” har tid med det känslomässiga oxo, om det anses viktigt i en serie som går ut på att få folk att skratta.
Men ibland tror jag ni glömmer att ha roligt när ni konsumerar eran populärkultur.
Så för guds skull försök er inte på ”Archer”, det är väldigt, väldigt smala referenser, blandat med ”man gets hit in the groin with ball”(Tack Simpsons).
Det är roligt pga att personen får en boll i skrevet…..
Senaste avsnittet av Archer var t.ex om ett skämt förändrades beroende på ett bindestreck(hyphenating)…2 sekunder senare: ”Man gets hit in the groin with a ball”.
Det är roligt pga att personen får en boll i skrevet.
Nej, försök er inte på detta, men om ni känner er manade är ni välkomna till AVC och nörda loss.

Nu har jag varit en ”douche”, så jag rekommenderar er alla att kolla upp Paul F Tompkins som en present.
You´re welcome:
https://www.youtube.com/watch?v=fhvzHcrMiT0

[2013-03-03 03:53]
SweepTheLeg

Kolla även upp Paul F Tompkins i ”Comedy Bang Bang” podcast.
Med Scott Aukerman(Mr Show).
Paul F Tompkins som Garry Marshal(Gillian jacobs på ett hörn) är bland det roligaste jag hört.
http://www.earwolf.com/show/comedy-bang-bang/?page=4
Börja med avsnitt 180, hoppa sen till avsnitt 199.
Hoppa sen hur ni vill,men alla avsnitt med Paul F Tompkins rekommenderas starkt.

[2013-03-03 08:07]
SweepTheLeg

@Kjell
Jag tog mig tid att läsa ditt och Calles meningsutbyte lite noggrannare, och har fått en helt ny respekt för dig.
Jag är definitivt en av dom som ”klagat” på inläggsfrekvensen här.
Du får rätta mig om jag har fel, men nog borde kvoten mellan antalet sidvisningar och kommentarer vara ganska låg här?
Min egen kvot när jag skriver något insiktsfullt/med när jag skriver något korkat är för låg, men vill gärna att det ska vara normen på något sätt, eftersom de flesta som läser säkert inte klarar av den höga standard som du antagligen vill ha på sidan.
Men *betalar* ni för detta så är jag bara ännu en skitstövel på internäätet, och då behöver du ej lyssna på mig det minsta.
Men jag får ju oxo anta att fler än D,mxm, Molly,Calle och Z t.ex klickar in på sidan?

[2013-03-03 10:48]
R

Jag blir väldigt nyfiken på WS som ”tjänst” måste jag erkänna.
Har absolut ingen aning om vad det skulle kunna vara!

[2013-03-03 12:51]
Z

Kjell/Ida:

Apropå snubbelhumor så är ju scenen i New Girl där Zooey ska vara modell på en bilmässa och fastnar med klacken i den roterande scenen ganska fantastisk. Sådan värdighet.

[2013-03-03 13:19]
SweepTheLeg

@Z
Det är oxo roligt när man får fotboll i skrevet:
http://www.youtube.com/watch?v=egsdx_CUYfg

[2013-03-05 18:05]
Richard

Well, haters gonna hate. Men nu är Mindy klar för en ny säsong. Tack för det.

http://www.tv.com/news/fox-renews-four-the-following-new-girl-the-mindy-project-and-raising-hope-136242732350/