Weird Science
En sorglig jävla schlager

2013-02-17  

Svordomen är en fattig jävla ursäkt för den som har svårt att med tillräckligt språkligt eftertryck få fram sin poäng. Fråga mig, jag hamnar där fan själv ibland. Men inte bland barn, för satan. Inte bland barn. Därför blir jag så in i helvete jävla förbannad när det ena familjeunderhållningsprogrammet efter det andra tycks ha ransonerat bort svordomsfiltret ur sina regler. Jag kan fan förstå att den enstaka elitidrottaren uppumpad på adrenalin efter sin bedrift har svårt att tämja sig i den efterföljande intervjun. Men i TV4:s Gladiatorerna sker svärandet regelmässigt och påhejat av programledare efter varenda jävla gren – det har gått så långt att min unge leker att hon är kommentatorn Wikegård när programmet återskapas. Han är den enda som inte svär.

(Men för fan, slappna av. Stäng av teven då för helvete.) Det är tamejfan tillräckligt svårt att förklara världen för små individer som snart blir stora. (Mamma, varför röker den gubben? Det var ju dåligt för lungorna sa du? Mamma, varför knarkar Wild Kids-Ola? Vad är knark? Var kommer knark ifrån? Hur ser knark ut? Hur syns det att man knarkar? Hur visste polisen att Ola hade knarkat? Vad är ett urinprov? Var ligger Colombia? Varför är det fattigt där?).

De frågorna tar jag förihelvete själv. Men som licensbetalare, japp där kom det, licensbetalare, kräver jag att SVT tar sitt ansvar och applicerar samma tänkande som jag antar finns när man gör barnprogram, nyhetssändningar, program för pensionärer eller vad som jävla helst. Jag kräver att de använder samma kvalitetskrav på familjeunderhållningen för satan.

I årets allra första Melodifestivalprogram, bland ballonger och glittrigt intro och familjer som sitter andäktigt bänkade, var det andra ordet som hördes »fan«. Ord nr 2. Programledaren Gina Dirawi sjöng det, för helvete. Jag ställer mig frågan om det kanske hade kunnat undvikas – eller snarare, vad tillför – för fan –  svordomarna för de familjer som tittar? Jag menar att de inte tillför ett satans dugg. Jag menar att de är i vägen för roligare, mer precisa, mer genomtänkta manus som den jävel hade kunnat komma på om han eller hon hade försökt lite till istället för att ta till enklast möjliga lösning. Men är inte det lite ungdomligt, fräscht, härligt laid back och uppnosigt att gå omkring inför en miljonpublik och svära? I så fall är gårdagskvällens finalister, silverrävarna Ravaillacz, helt på rätt väg. För fan.

[2013-02-17 18:20]
Dennis

Och i andra ringhörnan, Stephen Fry

[2013-02-17 18:57]
jullan

Segern till Stephen Fry på knockout i första ronden.

[2013-02-17 19:17]
Molly

Och jag som avskyr kanal skittv3, 5 och fanohansmormor för att dom numera konsekvent blippar! bort svordomar, inte för dom måste utan för att det är mainstreamcoolt. Tala om backlash.
Men visst, fattar det svåra för småbarnsföräldrar. Lite.

[2013-02-17 19:51]
Jonas

Fry sitter ju bara och tycker, han har ju inte heller några källor. Han har säkert rätt hög andel smarta kompisar, så att det låter ointelligent att svära märker nog inte han.

[2013-02-17 20:59]
hp

Det finns inga proffs i Sverige. Finns naturligtvis inga skäl att svära som värd i en gala riktad till främst familjer. Då kan man syssla med något annat.

Har inte BBC en oskriven tumregel att man inte svär före klockan 21 00 i tv?

[2013-02-17 21:16]
D

Barn överlever säkert några svordomar på tv. Finns säkert mer skadliga saker de lär sig av att se på Melodifestivalen i så fall…

[2013-02-17 21:25]
Vegard

Varför är vissa ord sämre än andra?

Precis som Fry säger så ligger inte laddning i ordet. Det är fullt möjligt att uttrycka sig klumpigt, slarvigt och otydligt utan svordomar och att svära som en borstbindare men ändå trollbinda med fantastiska formuleringar och ett rikt språk.

Det känns som protesten här är mer riktad mot svordomar när de används som ersättning för att uttrycka sig lite tydligare, lite mer. Men den frustrationen tror jag inte vi får bukt med genom att ta bort svordomar.

Känns det inte lite 1950 att klaga på dagens ungdom och svordomar i media?

[2013-02-17 21:27]
Johannes B

Christina är förstås ironisk. Väl?

[2013-02-17 22:02]
hinken

Jag hade nog tippat på att Wikegård var den som svor mest i Gladiatorerna.

[2013-02-18 04:09]
JET

Inga ord är förihelvete onda av sig själv. Sammanhang är det enda som spelar någon roll.

Då är det fan mycket värre med allmänt slapp språkhantering där man sitter i tv och säger ”dra alla över en kant”, blandar ihop ”sin” med ”hennes”, läser innantill och uttalar ”de” som det stavas (så att det blir homonymt med ”det”) eller – allravärst – är Erik Haag och säger ”s’är”, ”s’att” ”liksom” och ”dårå” som ungefär vart femte ord.

[2013-02-18 08:57]
Peno

Även utan svordomar är melodifestivalen träck.

[2013-02-18 13:20]
Andreas

Håller med. Svt bör väl kunna hålla manus fritt från svordomar när de utformar sina familjeunderhållningsprogram. Om någon av artisterna i all upphetsning slänger ur sig en svordom må vara hänt men att det i övrigt hårt manusstyrda programmet använder sig av dem är illa.Har inga som helst problem med svordomar i tv riktat till vuxen publik. Även om jag tycker att det är ganska fattigt att ständigt använda svordomar som förstärkningord eller för att uttrycka sina känslor.

[2013-02-18 13:22]
Andreas

För övrigt misstänker jag att melodifestivalen gör så för att just verka ungdomliga och avslappnade. Om det lyckas är ju upp till var och en, det funkar dock inte på mig.

[2013-02-18 18:38]
Micke

”Det börjar verka kärlek, banne mig” borde vara så mycket svordom som är tillåtet i Melodifestivalen.

Som USA-bo tycker jag dock det är ganska uppfriskande att se ”familjeserier” som ”Solsidan” helt ogenerat använda ord som bara skulle tillåtas i HBO i här, men å andra sidan tycker jag det kunde vara på sin plats att kanske veta när det är lämpligt och inte.

I detta fallet var det dock rätt symptomatiskt – att en så banal och dum låt har ett svärdord som del i titeln visar väl bara hur fantasilös hela grejen var.

[2013-02-18 21:01]
Z

Jösses vilken pseudofråga. Svordomar är FANtastiskt. Berikar livet. Fry for the win.

[2013-02-20 09:36]
Christina

Åh underbara Stephen Fry! Tack för den länken, Dennis.

[2013-02-25 18:55]
Björn

Äh, trams. Traditionella svenska svordomar har tappat all sin laddning i takt med sekulariseringen. Varför ska vi rygga tillbaka när någon nämner djävulen och hans hemvist när vi vet att han inte finns på riktigt? Det är väl ungefär lika illa som att skrika ”Darth Vader” eller ”Gargamel” nu för tiden?