Weird Science
It was a dark and stormy night…

2013-01-31  

Snobben (seriehunden) skrev en gång en bok: »Part 1: It was a dark and stormy night. Suddenly, a shot rang out! A door slammed. The maid screamed. Suddenly, a pirate ship appeared on the horizon! While millions of people were starving, the king lived in luxury. Meanwhile, on a small farm in Kansas, a boy was growing up.«

Lite grann samma tänk verkar New York-förortsförfattar-kompisarna Jonathan Tropper och David Schickler ha haft när de skrev manuset till Banshee som man kan se på HBO Nordic. Mästertjuv nysläppt från kåken jagas av ryska gangsters, tar en död sheriffs identitet i en liten håla i amish-trakter som styrs av en man som är ondskan själv, Kai Proctor som spelas briljant av Ulrich Thomsen. I ena avsnittet ligger Kai Proctor bakom de piller som säljs på en ravefest, nästa avsnitt ligger Kai Proctor bakom martial arts-matcher på det lokala kasinot… Man kommer onekligen att tänka på Bergeracs svärfar som ju dök upp överallt, vad helst Bergerac utredde. Men Bergeracs svärfar, Charlie Hungerford, skulle dock aldrig kunna skära av någons finger och slänga det till hunden och sedan lugnt fortsätta äta. Som tittare kommer man önska att han någon gång åker dit för sina brott och sin grymhet, men samtidigt vet man att han aldrig kommer att göra det. För jag säger som Kai Proctor själv, att han är Banshee. Han menar dock staden medan jag menar teveserien.

Antony Starr har huvudrollen som sheriffen Lucas Hood (som alltså egentligen är mästertjuv, nysläppt från fängelset och egentligen heter något annat). Han är högst osympatisk, situationer som skulle kunna lösas med att man bara arresterar skurken löser Hood genom att gå fram och mörbulta honom och kanske bryta av några fingrar och sen mörbulta honom lite till.
Nej, jag har svårt att heja på en sån kille. Scenerna när han vaknar på golvet efter en mardröm varpå han måste ut och springa snabbt kan nog också bli högst irriterande om de ska fortgå. Jag undrar om det vore bättre om man gillade honom… han skulle ju kunna vara som agent Cooper i Twin Peaks som ju också kom ny till en stad med märkliga människor. Men sen tänkte jag på sheriff Jack Carter i Eureka… Nej, Hood är nog rätt bra som han är ändå. Lite som en humorlös Wolverine, om man vill.

De här associationerna till andra teveserier dyker upp titt som tätt. Vi har tidigare kunnat läsa att bland annat Wiseguy dök upp i Kjells huvud när han såg Banshee. Själv får  jag huvudet fullt av förutom nämnda Twin Peaks och Eureka alla möjliga serier från Hulken och Falcon Crest till Murder One och Crime Story. Att se Banshee känns faktiskt nästan lite nostalgiskt.

Det är lätt att räkna upp exempel på hur dåligt Banshee är. Fånig handling, osannolika situationer, schabloner och märkliga karaktärer, överdrivet våld, blodiga närbilder och omotiverade sexscener… Men å andra sidan är det samtidigt väldigt snyggt, välskrivet och märkligt fängslande. Ser man True Blood känner man igen sig (Alan Ball finns bland producenterna), och att det är så välskrivet gör att jag faktiskt köper allt det dåliga, precis som jag en gång i tiden köpte allt osannolikt som hände i varenda gammal fredagsdeckare. Kort sagt: Jag älskar’t!

[2013-01-31 10:21]
Matsimum

Det som irriterar mest är hur illa Lucas anammar sin nya identitet. Jag hade väntat mig att han skulle ta ta det försiktigt, inte sticka ut, kanske läsa på lite vad som ingår i sheriffyrket. Sen att någon polis blir mistänksam och börjar nysta i Lukas Hoods förflutna.

Som han ångat på i de första tre avsnitten borde han redan varit avslöjad.

[2013-01-31 11:00]
Nekromanen

Mycket som man inte kan med, men som man snabbt glömmer bort när man bjuds på sådant härligt ultravåld. Gillar även skurken Kai Proctor.

[2013-01-31 15:18]
Z

Det man tar med sig från den här texten är ju trots allt hur genial Snobben är.

[2013-02-01 14:05]
Lars E

Banshee är en härlig kioskdeckare i tv-format. En tv-version av Manhattan-serien, om någon kommer ihåg de smaskiga pocketdeckarna med den röda bannern längst upp på omslaget.