Weird Science
Blodiga klichéer i The Following

2013-01-28  


Regler för att skapa en lyckad thriller:

1: Före detta FBI-agenter som jagar mördare är alltid oerhört trasiga personer.

2: På FBI litar man aldrig på sagda agent, trots att denne mycket väl bevisat sin kompetens.

3: Det är jättejättesuspekt att vara beläst.

 

Ursäkta min kanske inte speciellt fyndiga parafras på Scream-reglerna. Jag ville bara börja med en liten hommage till denna filmserie eftersom det är skaparen Kevin Williamsson som ligger bakom vinterns kanske mest emotsedda serie, seriemördarthrillern The Following. Williamsson har sagt att han faktiskt fick idén till en FBI-agent som jagar en professor/seriemördare samtidigt som han jobbade med Scream – för 15 år sedan.

Premissen är här att mördaren bakom lås och bom har via internet lyckats få ett stort antal enormt hängivna och uppoffrande lärjungar. Vi har nu x antal seriemördare, som ser till att Carrolls djävulska okända plan följs, de har infiltrerat alla möjliga sammanhang och kan vara vem som helst och var som helst.

Kevin Bacon spelar Ryan Hardy, en som sagt inte speciellt originellt tecknad före detta FBI-agent. Vi fattar snabbt att han är plågad. Skäggstubb. Vodka i vattenflaskan. Frågar hur mördares ex-fruar mår på skumt sätt. Han har säkert magsår också, hinner man tänka, innan det avslöjas att han har pacemaker – av en orsak som givetvis också har med hans plågade själsliv att göra. Och med hans nemesis, läskiga litteraturprofessor-blir-seriemördare Joe Carroll, som med sug i blick och blod i sinne spelas av James Purefoy. Ingen skugga över dessa skådespelarinsatser.

The Following har en stor cast där alla ser påfallande bra ut. Anledningen till de många karaktärerna är självklart att i god slasher-anda kommer flera av dem dö, samt att minst en vi hunnit få en relation till, kommer visa sig vara en av Carrolls lärjungar. (Williamsson har sagt att han älskar 24, så den twisten lär upprepas flera gånger. Jag gillar det!)

Man hittar både stort och smått som är välkänt från Scream  – bestialiska knivmord på unga studenter, trick med bandspelare, vänner-som-visar-sig-vara-mördare, den inbillade tryggheten i studenthem med mera.

Men i stället för att som i Scream blinketiblinka till och öppet leka med klichéer är The Following på blodigt (!) allvar. Ingen comic relief från knasbollar med skräckteorier här inte. I stället levereras gravallvarligt strunt om att ögonen är själens spegel och därför hugger Carroll ut ögon med ispik.

Tyvärr blir det fruktansvärt larvigt när Carrolls MO ska förklaras genom hans litterära preferenser, han älskade gotisk romantik, framför allt Edgar Allan Poe. Speciellt Poes litteratur ska ligga bakom hela hans mördarfilosofi, vilket i The Following förklaras ungefär så här: »Poe tyckte att konst var skönhet bla bla bla och inget är så vackert än en död kvinna…«

Andra referenser till Carrolls karaktär är Seven-mördaren och självklart Hannibal Lecter. Kallblodiga, kultiverade och framför allt intellektuella mördare. Typiskt psykopater att gilla kultur…

Premissen för The Following är annars inte så tokig. Att en seriemördare lyckas med att skapa en kult omkring sig är det minst konstiga med hela idén. Vad tusan, pastor Helge Fossmo så väl som Charles Manson blev dränkta i giftermålsanbud, världen är galen och de mest osannolika knäppgökar och sadistiska mördare har tokiga fans.

Vi tycks heller inte tröttna på seriemördare. De gamla Criminal Minds och Dexter är mer populära än någonsin, vi kan se fram emot den nya serier som Hannibal och Bates Motel (en prequel till Psycho).

The Following må vara klyschig. Men om man inte tröttnat på genren så är den faktiskt väldigt spännande, och jag kommer definitivt att följa den! Jag måste tyvärr erkänna att jag under natten efter tittning drömde fasansfulla mardrömmar om att bli jagad av knivmördare… så varning utfärdas härmed för räddhågsna.

[2013-01-28 13:49]
JET

När jag hörde om upplägget tyckte jag det lät hopplöst och idiotiskt. Jag har inte ändrat åsikt efter att ha läst ovanstående – snarare tvärtom.

[2013-01-28 13:55]
Gustaf

Jag tyckte det var kul med alla klichéer, och jag tyckte det var läbbigt i de läbbiga delarna. Skådisarna är bra och Edgar Allen Poe-grejen är hilarz. Ser fram emot andra avsnittet.

[2013-01-28 14:45]
Kjell

Det ÄR idiotiskt. Som en infantil US-remake på ”Lewis”, komplett med pseudo-litterära referenser. Men… tråkigt har man ju inte. Skådespelarna gör det mesta av allt. Och spänningsscenerna är fyndigt regisserade. Men vad kan det bli av detta i längden? En ”The 4400″ eller ”Alcatraz” med nya och åter nya seriemördare som ska fångas in? Eller får den tvärtom en long-arc (som iofs ”Alcatraz” också hade)?

[2013-01-28 17:38]
San

Har bara sett klipp, fick känslan av att det skulle likna 24.

[2013-01-28 20:37]
Anna-Karin

Det finaste är väl att Carroll själv metakommenterar det. ”you are my haunted protagonist…”. Känns som att Carroll är den roligaste och intressantaste såklart, och liksom hånar alla för att de tror att han är hooked på Poe. Tror jag, men jag har haft fel förr.

[2013-01-29 11:02]
AlanWilder

Jag tyckte att The Following mest bestod av klichéer staplade på varandra med försök till berättigande via metakommentering, känns inte som om Williamson har rört sig en millimeter sen 1996. Trött filmat och ljussatt, och dessutom ingick flera ganska massiva trovärdighetsdippar. Inte ens skådisarna (förutom Kevin Bacon, stabil) höll måttet.

[2013-01-29 19:02]
Gustaf

Hehe, andra avsnittet var exakt likadant som det första. Najs.

[2013-01-29 19:33]
Anna M

Låter ju intressant på något sätt..ska bli intressant att se om Hannibal överlever Bryan Fuller-förbannelsen och får mer än en säsong..Mockingbird Lane gick inte alls. Lite synd, för en del kvasi-gotiskt skoj hade den kunnat bjuda på.

[2013-01-30 00:56]
Kjell

Ååh, gillar skiten ändå! Episod 2 var lite bättre. Killen i masken i spegeln i ryggen… där hoppade jag till. Gillar det mesta i serien, inklusive allt det usla.

[2013-01-31 22:08]
Ida

Tack Kjell för varningen om mask-killen – jag förberedde mig genom att blunda, puh.

Ep 2 hade mycket färre klyschor, Kevin Bacon var bara så himla fin och det var inte alls tjat om hur trasig han var.Carroll hade mer sängkammarblick än någonsin. Triangeldramat med skurkarna är lovande och Emma är så söt och läskig.

Lite trams också. Men som sagt, jag tycker det är himla spännande och längtar till nästa avsnitt trots allt!

[2013-02-01 21:50]
Linda

Med risk för att verka bisarr – jag har ju flikat in denna undran i några trådar nu men jag tänker göra det igen eftersom jag inte har uppfattat något svar – NÄR ska någon av er skriva en krönika om Les Revenants, Gengångare? Alltså, gåshudsfesten i avsnitt efter avsnitt! Sorgen i mig när jag tänker på att det bara finns ett avsnitt kvar av denna första, i mitt tycke mästerliga, säsong!

[2013-02-07 13:04]
Olle

Linda, du kan ju glädjas åt att det blir en till säsong i alla fall! Fast inte förrän om ett år.

[2013-02-08 19:59]
Linda

Olle, det är jag förkrossande medveten om. :-) Vad tycker Du? Vi har sparat sista avsnittet tills nu…!