Weird Science
Project Rädda Realityn

2012-12-05  

Fy vad trista och/eller otittbara många realitytävlingar blivit.  Det är som att de inte litar på att det vi gillar med dem framför allt är att få se deltagarnas kreativitet. Eller så har vi helt olika uppfattning om vad kreativitet innebär, för om det ordet betyder löjligt omöjliga utmaningar och fulklippta collage för att utmåla stackars deltagare som skurkar så… bingo. Men med tanke på att tittarsiffror och recensioner bara blir sämre och sämre för de mest berömda realitytävlingarna kanske det vore värt att se över. Vi tittar på några av de mest kända!


Top Chef

Senaste Top Chef började nyligen, den utspelar sig i Seattle, precis som en av de mest omtyckta säsongerna, och löftet som de gett till uttråkade kritiker är att den här gången ska kockarna få laga mer mat och det ska vara mindre spektakel. Fyra avsnitt har gått hittills, hittills har inget varit för crazy tack och lov. Den senaste, absurda Top Chef Texas var förfärlig. I princip varje utmaning var av typen att med ögonbindel göra beurre blanc på sand och skallerormsskelett, på tema »nykär«, och just det PS ni måste ha handbojor så använd röven till att knipa med kring köksredskapen.

Jag fattar inte hur domarna ens kan göra en seriös bedömning när omständigheterna i 9 fall av 10 gör att ingen kan prestera ordentligt, så det är totalt godtyckligt vem som åker ut.

 

Face Off
Face Off
 (som jag älskar) har precis avslutat sin tredje säsong och har väl, tippar jag, kanske en säsong till på sig (det är klart med en fjärde) innan idéerna börjar tryta, och man som vanligt förlorar mer och mer fokus om vad det handlade om från början. Nämligen fantasi och hantverksskicklighet. Det var lite varning nu i senaste, med lite för många krystat korsklippta deltagarintervjuer för att få deltagarna att verka vara i luven på varandra. Eller när de försöker få till det som att det håller på att gå åt helvete för någon, som Laura i cyborgutmaningen där man gjorde gigantisk song-and-dance av att hennes demonsminkade modell innan visningen gick på toa tänka sig oj oj korsklippt med oroliga blickar, spänningsmusik och Lauras tåriga ansikte.

 

Project Runway
Project Runway
hade i sin förra omgång av Project Runway All Stars miss Piggy som gästdomare. Miss Piggy – en mupp. En mupp!!! Tja, det säger väl ganska mycket om var det här en gång så excellenta formatet tagit vägen. I desperata försök att skapa spänning tar man den lätta vägen – dra ner på tiden de har för att klara utmaningarna. Tidsbegränsningarna har blivit helt absurda i Project Runway. Att paniksy haute couture av billigt syntettyg till en modell, en hund, en överviktig, en brud samt en rullstolsburen och make it work på en dag driver självklart deltagarna till stress, ilskeutbrott och tårar. Därför är det snarare de som är snabba och stresståliga än de som är duktiga på sömmad och bra designers som vinner. Auf weidersehen.

 

America’s Next Top Model
Går överhuvudtaget längre att se på. Jag vet inte ens vad det är för ett program längre, det är som att alla inblandade är vansinniga/höga/desperata efter tittare. Eller alla tre. Det handlar överhuvudtaget inte om att vara modell eller bli bra på bild, (det är på ett sätt rätt skönt, då slipper man tänka att man genom sitt tittande stöder en vidrig industri med utseendefixering och viktfixering och så vidare). Men nu är det mer American Horror Tyra Story än Americas Next Top Model. Ska vi dra några exempel från de senaste säsongerna? Modellerna har fått: ligga och posera i en gigantisk grekisk sallad. Lärt sig rump-puta sexigt men inte slampigt under mottot: »Say nooch to the hootchy tooch.« Fått ett varumärkesord av någon muppig PR-typ som skulle beskriva deras personlighet, de fick etiketter som »lovable«, »angelic« och »unique«. Sedan skulle de ta en bild där tjejerna fick komponera en varmkorv med tillbehör som de skulle äta upp på ett sådant sätt att bilden uttrycker deras varumärke. Åh nej du åt inte din korv speciellt änglalikt så sorry you’re out!

Eller en annan favorit: gången då Tyra gav alla tjejer en mantel och ett superhjältenamn. Grattis säger vi till Annaliese som fick superhjältenamnet »Excite-to-buy« eftersom hennes bilder var så bra för att sälja in saker. Eller Kyle – »Next-Doorsia« för att hon är som granntjejen bredvid. Stan Lee släng dig i väggen!

En sista kommentar om realitytävlingar i allmänhet. Det finns en vederstygglighet, som producenter panikslaget börjat slänga in för att piffa upp långkörare. Det är det här otyget med att publiken ska få lägga sig i. I Face Offs final fick tittare vara med och bestämma vem som vann i en livesänd final. Samma sak i Australias Next Top Model. Jag vill inte att kackiga nobodys (som jag själv) ska få avgöra vilka som vinner. Det är det som vi har extrautmaningen »fan favorite« till! Men det är inte bara kring finalister som det får tyckas till om. Senaste ANTM är skräckexempel, där otäcka fratboys runt om i landet via sociala medier tilläts tala om för modellerna att de var fula eller kassa. Eller i Project Runway Australia där det i längst ned i rutan hela tiden rullar olika undersökningar som pågår live under programmets gång, så man knappt ser vad som händer i rutan för att vi måste läsa tittares åsikter kring vem de anser vara den mest tävlingsinriktade deltagaren eller annat meningslöst. Det är som att alla producenter fått spel och bara: »interaktiviteeeeeet, det gillar väl alla?! 360 graders perspektivet va va va?!«

Nej. Gå tillbaka till hur formaten var från början. Skippa den värsta tokstolligheten, interaktiviteten, orättvisa grupputmaningar och hetsen med kortare och kortare tid. Annars kan de här en gång så roliga programmen lika gärna läggas ner och flytta till en snäll familj på landet.

[2012-12-06 07:26]
jibber-jabber

Hade missat top chef-premmen. Och omfg, avsnitt 2. Detta är en mild spoiler, men Stefan Richter blir iaf en medtävlande. Detta har potential att bli en fantastisk säsong.

[2012-12-06 10:43]
Nekromanen

Face Off 4 kör igång nu i mitten av januari! Gällandes Project Runway så tycker jag inte den tappat i kvalitet. Jag gillar den fortfarande, även om vissa avsnitt/säsonger såklart är sämre än andra. Dock tyckte jag att den senaste var en av de bättre. Hell’s Kitchen ska vi däremot inte prata om, snacka om trött koncept!

[2012-12-06 12:06]
Molly

Hell’s Kitchen ja, omöjligt att se på. Trash-tv rakt igenom.

[2012-12-06 14:32]
Enligt Ellen

Det är därför jag älskar The Amazing Race! Vanliga människor men med samma koncept hela tiden. Ja, visst det är lite upplagt för att män ska vinna med alla styrkeuppdrag, men det är inte nya grepp eller idéer utan samma beprövade och älskade koncept hela tiden.

Och där de faktiskt låter deltagarna köra sitt eget race (!) utan att lägga sig i, vilket gör att det blir olika säsonger beroende på vilka deltagarna är. Som nu i den senaste där de samarbetar och är så himla trevliga mot varandra, jämfört med andra säsonger där det har varit blodvittring från start. Reality at it’s best!

[2012-12-06 15:17]
KG

Gillar MasterChef Australia. Amerikanska versionen är dock riktigt dålig.

[2012-12-06 17:24]
Ida

Jibber-Jabber: Ja välkommen tillbaka mansgris-Stefan! Carlas utbrott på honom när han han kallade henne ”honey”, heja henne! Och Stefan muttrar något om att det var därför han lämnade Europa, kvinnorna var så uppkäftiga…den här säsongen är redan så mycket bättre än den rysliga förra.

Nekromanen: Jag tycker PR är ojämnt, det har varit vissa bottennapp som fick mig vilja sluta kolla (alltid utmåla en kvinna per säsong som bitch, eller den gången de skulle designa barnkläder åt Heidis linje, med skrikdockorna…ryyys…) men värst tycker jag att det blivit med att de får kortare tid på sig – kanske framför allt till slutkollektionerna, de skiljer sig ju knappt från de som de gör på 5 timmar…gillar PR All Stars som går nu dock. Joanna Coles är ljuvlig.

KG: Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om min kärlek till Masterchef Australia! Och ett inlägg om mitt hat till de psykopatiskt elaka domarna i Masterchef US. Usch! Otittbart.

[2012-12-06 21:29]
KG

Ida: Skönt att jag inte är ensam.

[2012-12-06 23:06]
SweepTheLeg

”I´m not here to make friends, I´ll throw you ALL under the bus”
[lovar att skriva nåt konstruktivt en annan gång]

[2012-12-09 03:42]
SweepTheLeg

Vad är detta för nån hemsida?
Jag får alltid känslan av att folk sitter och tjuvläser, men inte skriver kommentarer.
Kanske sitter det massa ängsliga djävla övervintrade låtsashipsters från 90-talet som inte vill skriva nåt om de inte kan ha en tillbakalutad avmätt ironisk distans.
Eller så sitter det vanliga TV/film-nördar som mig och läser.
Inget skulle göra mig gladare än om detta forumet kom igång lite.
Kvaliteten på texterna här förtjänar det.
Nu får man ju för helvete *provocera* fram svar från folk här.
Amen!

[2012-12-09 08:29]
Nekromanen

Se det som att du provocerat fram ett tack från min sida då iaf! Ida, jag hade helt och hållet missat premiären av Project Runway All Stars, så tack. Verkar vara en grym säsong!

[2012-12-10 12:25]
Johannes

Vad tycker WS om svenska Ink Masters egentligen?

[2012-12-14 10:48]
Julia

Jag gillade att Face Off inte tryckte till exempel på Lauras fibromyalgi – eventuellt nämndes det innan, men jag minns bara att det sas i förbifarten i finalavsnittet. Inga Special Episodes with all the feels.

[2012-12-15 17:46]
Anna M

Top Model har tappat allt sista säsongerna..stackars tjejer som fick agera i scener ur Tyras kackiga bok. Excite-to-buy..ja hjälp.
Svenska Project Runway slutade med den vinnare jag trodde på redan i episod ett..Noll spänning tyvärr. Tror inte den kommer tillbaks.