Weird Science
I stället för Kristallen i kväll: unik New York-dokumentär på SVT

2008-09-08  

Årets hittills bästa svenska film har ett underbart namn: Maggie vaknar på balkongen.

Och inte bara det: Dokumentärfilmarna Ester Martin Bergsmark och Mark Hammarberg har genom högst impressionistiska bilder – skakiga och jävliga dv-bilder helt enkelt – och skicklig klippning, välgjord dramaturgi (signerad Lukas Moodysson) samt ett drömskt ljudspår av den finske kompositören Es (som borde ligga på det lilla skivbolaget Häpna!) skapat ett väldigt vackert porträtt av en kvinnas isolering. För första gången i svensk film har jag sett det som i andra sammanhang skulle ha kallats för en invandrarhistoria – jag hatar det ordet – lyftas ur siffror, nuffror och statistik; lyftas ur det så enkelt dramatiserade mötet mellan utsatt individ och okänslig statsapparat – och bara bli ett vackert porträtt om en mycket ensam och mycket utsatt människa.

Men – och det här kommer säkert att glädja dem som tycker att jag är en moralist – jag reagerade redan i min recension av Maggie vaknar på balkongen mot att regissörerna, de båda vita killarna, aldrig klev in i filmen och deklarerade sina intentioner. Vilka är de? Varför ville de berätta Maggies historia? Vad innebär det när de kliver in i Maggies väldigt speciella tillvaro? Det är uppenbart att de själva vill bryta ner gränsen mellan skapande subjekt och filmat objekt: de ger Maggie en kamera och skriver klart och tydligt att hon varit med och gjort filmen. Fast så lätt kommer de faktiskt inte undan i min bok: varför, om detta är så viktigt, tar de inte själva samma kliv in i filmen?

Nej, jag är inte säker på att detta nödvändigtvis skulle ge en bättre film – etik och estetik går inte alltid hand i hand. Men för den som är intresserad av den här problematiken visar SVT i kväll (22.40 kanal 1) Linda Hattendorfs dokumentärfilm Mirikitanis katter från 2006.

Läser man programpresentationen handlar filmen om Jimmy Mirikitani, en äldre hemlös man som bor på gatan i New York och målar katter (den som har läst Haruki Murakamis bok Kafka på stranden, där väldigt speciella katter, andra världskriget och en äldre man med dåligt minne och oanade talanger figurerar, kan förstås inte sluta tänka på den). Jimmy föddes i Hiroshima, men hans hemstad förintades medan han satt internerad i ett amerikanskt läger för japaner.

Men hela dokumentärfilmen, ja hela förutsättningen för kunna att göra den här filmen, är att filmaren Linda Hattendorf, som sett Jimmy jobba på sin gata på nedre Manhattan i flera års tid, efter 11 september låter honom flytta in i sin etta. Linda putsar upp honom, hjälper honom att leta efter personbevis och anhöriga, söka målarkurser och bearbeta det trauma som blir inflammerat efter terrorattacken. Någonstans på vägen inser hon att det kan bli en film och involverar sig fullständigt i hans liv.

Poängen är att hur spännande Jimmy Mirikitanis livsöde än är, och hur fint Linda Hattendorf än klipper in arkvibilder, så är det den minutiösa redovisningen av det väldigt ojämna parets utbyte och förhållande som gör Mirikitanis katter till en bra film.

[2008-09-09 14:21]
Jan Gradvall

Word. ”Maggie vaknar på balkongen” är verkligen årets bästa svenska film och topp 5 även på den internationella listan. Fast den besvärande tystnaden här i kommenatortråden tyder på att tyvärr ingen har sett den. Borde den inte släppas på DVD snart?

[2008-09-09 17:22]
Jonas

Hynek: Väldigt intressant det här med om etiska och estetiska ideal kolliderar. Jag tror filmen hade riskerat att förlora mycket av sin fina gränslandskänsla om filmarna hade redovisat sin position tydligare. En av filmens styrkor tycker jag var hur gränsen mellan Maggies kamera och ”den andra kameran” ibland suddades ut. Vem tyckte att träden var så fina till exempel?

Håller hsh med om att det är årets bästa film hittills (om man bara räknar de som redan fått biopremiär då). I kommande #4 av FLM finns det iaf en intervju med Maggie där hon pratar om filmen som självporträtt och om relationen till filmarna.

Jan: Vet att den är på gång både på DVD och TV. Och dessutom – på vår lilla FLM: Festival ska vi visa Svälj, en sevärd tidigare film av samma regissörer, där Maggie också är med (och går på husvisning).

[2008-09-09 17:42]
Kjell

Maggie kommer på SVT!

[2008-09-09 18:38]
UDP

Jag har inte sett filmen. Däremot har jag sett Maggie och pratat med Maggie ett antal gånger och hon är verkligen ett original.

[2008-09-10 13:26]
Hynek

Jag sumpade att kolla efter releasedatum på dvdn eftersom jag hängde upp texten på Katterna. Kom på det efteråt och kan meddela att det är den första oktober som gäller. Tror att Svälj inkluderas på vad som ser ut att vara en 2-discutgåva. Och det är ju utmärkt om den visas på SVT. Fler måste se den.
Jonas: Instämmer till fullo, tror definitivt att den hade förlorat magin. Men jag ville likväl väcka tanken.