Weird Science
Döden är bara början

2012-11-09  

//Varning! Denna text innehåller spoilers!//

 

Uppmärksamma läsare kan ha noterat att jag tidigare frågat efter skildringar av proaktiv kvinnlig sexualitet i Weirdscience. Jag har önskat mig bort från sagans kyska oskulder och längtat efter berättelser om kvinnligt begär, rungade orgasmer och sex där kvinnliga subjekt får ta plats. Till och med min älskling Buffy får inte sexa loss utan att pojkvännen går och blir en ondskefull massmördarpsykopat. Det finns liksom inget hopp för det feminina knullet, har jag känt. Och som salt på såren – i varenda serie – lastgamla dudebros som får ligga i varje scen. Men nu tror jag att jag äntligen hittat lösningen. Den lilla transformation som varje manusförfattare behöver för att kunna låta sina hjältinnor begära, erövra och komma. Att jag inte sett det förut? Självklart spelar det in på en välbekant berättelse, där de dåliga flickorna, de som super, röker och slänger käft är de som får ligga (om de straffas för det sen) men med en liten fantastisk twist som gör att vi kan skippa den där sista parantesen: Gör din hjältinna till vampyr. Det är genialiskt!

Vi kan alla vårt vampyrmythos, vampyren som vår mörka spegelbild, våra allra djupaste perversioner och den egoistiska lustan personifierad, jada jada. Men den rollen har i ca 99% av fallen fått gestaltas av män, eller av någon birollsinnehavarinna i röd satinklänning, som dödas av i början av filmen. Att göra flicksnärtan i huvudrollen till en av dem gör att du kan skippa allt moralslafs som vi tyvärr fortfarande dras med, den om att kåta flickor är slinkor. Det är svårt att som i skräckfilmerna bli dödad för att man har sex, om man redan är död.

 

Elena i The Vampire diaries har i tre säsonger varit människa. Hon har dragits till både badboyvampyren Damon och Angel-kopian Stephen. För att vara i Twilights gyllene tidevarv har hon ändå låtits vara mer än en dam i nöd, även om det mest har berott på de båda odöda brödernas obändbara kärlek till henne, som fått dem att göra som hon säger. Men nu… I öppningsavsnittet i fjärde säsongen händer det. Jag hoppas genom hela avsnittet att manusförfattarna ska våga. Att de inte ska låta Bonnie rädda henne. För så fort som Elena slickar i sig blodet förändras serien, fan, kanske hela vamp-romgenren om jag ska vara dramatisk. För till skillnad från när Bella Swan blir vampifierad och inte har några som helst problem med det, är Elena inte en übervampyr från start. Hon brottas med sina intensifierade känslor, sin blodlust och sitt intensiva begär att få sätta tänderna i lena små pojkhalsar. Och vem skulle inte jubla när hon med superspeed lyfter upp sin pojkvän och i det närmaste kastar honom mot ett träd för att hon måste få knulla NU. Alltså, nu får inte manusförfattarna sjabbla till det. Inte låta Elenas vampyrism tas bort på magiskt vis, eller rygga för den berättelse som nu läggs upp för att berättas – den om det kvinnliga monstret. Som jag väntat.

(Ska sägas att jag hittills bara sett de två första avsnitten i Vampire diaries säsong 4, och att de redan kan ha slarvat bort min nya drömserie innan den ens fått börja. Jag vet inte ens om jag vågar titta vidare.)

[2012-11-09 21:48]
John Andersson

skildringar av proaktiv kvinnlig sexualitet?

Jag skulle rekommendera dig att kolla upp den kanadensiska serien ”Lost Girl”. Lågbudgetserie med Buffy-komplex? Visst! Men också en blivande kultserie med trogen fan-base. Fånig emellanåt? Jajamen! Men hänger man med några avsnitt inser man att serien vet vad den är utan att skämmas för sig.

http://www.youtube.com/watch?v=pdi5OvD2PAc

[2012-11-09 22:39]
Anna-Karin

Jag har faktiskt sett halva första säsongen, och även skrivit om den här på WS tror jag. Sen tappade jag den, fast jag gillade den ganska mycket. Kanske borde ge den en ny chans.

[2012-11-10 09:18]
Andreas

Låter likt avsnittet i Smallville när Lana blir vampyr , slutar vara präktig och istället tar det hon vill ha.

Fast sedan blir hon räddad förstås…

[2012-11-10 17:33]
Nathalie

Jo men Buffy hade ju Spike hon utnyttjade ganska fint i det övergivna huset samt på övriga ställen.

[2012-11-10 20:38]
Blalinjen

Ja, Buffy hade ganska mycket sex sen. Angel-grejen var ju en blinkning till hur amerikanska TV-tjejers sexdebut brukade skildras (avstår/blir på smällen/blir dumpad)

[2012-11-12 09:53]
Anna-Karin

Dock att Buffy även tycker att det hon gör med Spike är något ”sjukt” inte bara för att hon utnyttjar honom, utan för att hon skäms för deras kinkysex. Alltså faller hon i min kategori – kvins som vill ligga, men straffas för det. =)

[2012-11-13 14:14]
D

Har Kjell slutat skriva här? Inget ont om andra skribenter på sidan men man undrar ju var han tagit vägen.

[2012-11-13 18:35]
Ebbe

Chloe i Don’t Trust the B—- in Apartment 23 tar vad hon vill ha. Sen bygger iofs hela serien på hennes totala avsaknad av moral så det kanske inte räknas…

Mindy i The Mindy Project känns som en bra kandidat till en god förebild. Inte helt klart vart det lutar ännu, men som kvinnlig huvudkaraktär känns hon rätt unik.

[2012-11-17 15:08]
Z

Inte bara Kjell som slutat skriva tydligen.

Och vad hände med kortlekstävlingen…

[2012-11-19 08:24]
Kjell

Kortlekstävlingen är avgjord! Ursäkta dröjsmålet. Ska lägga in resultatet – och göra skrivcomeback – i veckan.

[2012-11-19 19:05]
Maria

Jag älskar fjärde säsongen av Vampire Diaries hittills. Och vilken resa VD har gjort, från småfånig guilty please-tv till att vara den mest underhållande bland serierna jag har följt den här hösten.

Jag kan såklart inte uttrycka min entusiasm på något längre sätt utan att spoila vilt, men jag kan i alla fall säga hurra för att Elena har äntligen blivit intressant! Dessutom tycker jag att serien för första gången verkligen har blivit tvungen att hantera döden, på allvar. För hittills har det ju dött folk och monster åt höger och vänster men det har egentligen aldrig fått någon större betydelse (bland annat för att vissa har återuppstått 700 gånger) men nu är det som att den erkänner att jo, ibland är döden faktiskt DÖDEN. Typ.