Weird Science
Sitcomlistan 22/10-26/10: New Girl huvudet högre än allt annat

2012-10-29  

Bortsett från New Girl och Don’t Trust The B**** In Apartment 23 var den här veckan rätt jämntjock, så ta inte den inbördes ordningen så allvarligt.

New Girl
(Fox, S02E05, ↑)

Schmidt köper en kaka till Nick, och utifrån det väver New Girl en liten story som inte bara är väldigt rolig, utan också riktigt rörande, på ett känslomässigt handikappat sätt. En lite ofokuserad utekväll med modellerna blir minnesvärd med en enkel vändning, och total tilltro till Zooey Deschanels förmåga som fysisk komiker.

New Girl gör ju det här bättre än alla andra just nu. Det är inte en unik eller banbrytande serie, den hittar bara en, två, tre extra nivåer i utförandet.

Det är värt att poängtera att New Girl inte har charmen som främsta egenskap. Det här är inte en mysig sitcom med emfas på myset. New Girl är skitrolig. Mycket tack vare den centrala trion skådespelare, förstås, men manusförfattandet är ofta briljant. Det sitter i detaljkänslan, och i förmågan att nästan alltid hitta ett skämt som inte är det förutsägbara.

Don’t Trust The B**** In Apartment 23
(ABC, S02E01, säsongspremiär)

Don’t Trust The B inleder säsongen med en metaattack som hade kunnat vara ett outhärdligt internskämt. Men den här serien har så roligt med sina Dawson’s Creek-referenser, plockar isär dem (eller spränger dem i luften, snarare) med sådan frejdig respektlöshet att det är totalt oemotståndligt.

Här finns kanske små sprickor att peta i, men det har jag helt enkelt inte göra. Jag älskar hur mycket självförtroende den här serien har, hur den förhåller sig till sitt absurda universum som om det vore fullständigt självklart.

Meta i kubik: Är gravbålet i det här avsnittet seriens sätt att lämna Beek from the Creek-skämten och utveckla James van der Beek till mer än en referenshumoristisk åskledare?

Parks and Recreation
(NBC, S05E05, ↓)

Jag tyckte egentligen om det här avsnittet, men jag var ändå vagt besviken när det var slut. Slutscenen innehöll ju en av de mest omvälvande händelserna i serien över huvud taget, och den kändes… inte tillfredsställande. Som att det borde ha varit mer, och som att Mike Schur och hans team inte hittade riktigt rätt känsla den här gången.

Jag oroar mig fortfarande för Parks & Rec; min känsla är att de olika beståndsdelarna svävar iväg, utan att serieskaparna får riktigt grepp om dem. Det är väl oundvikligt − jag kan ärligt talat inte minnas en modern sitcom som fortfarande var på topp efter fem säsonger. Men Parks & Rec har varit så bra, så länge, att man på något sätt inbillade sig att den var ett undantag. Så verkar det, tyvärr, inte vara.

30 Rock
(NBC, S07E04, ↓)

Det här känns mer som de sena säsongernas 30 Rock. Inte särskilt inspirerat, inte särskilt vasst. Vi får väl se hur det fortsätter, men får vi några fler avsnitt som förra veckans innan det är över, så ska vi nog vara ganska nöjda.

Ben and Kate
(NBC, S01E05 →)

Det Ben and Kate saknar innan jag vill kalla den en bra serie på riktigt, är handlingar som är mer än veckans galna upptåg. Värmen som jag har skrivit om förut är hela tiden där, och rollfigurerna är starka, men just nu träffar vi dem lite grann i ett vakuum. Jag vill ha mer känsla av värld, och mer känsla för vart Ben, Kate, och de andra är på väg. Och jag vill nog ärligt talat ha lite mer lugn, ett litet steg tillbaka i tempo, än i de senaste två avsnitten.

Happy Endings
(ABC, S03E01, säsongspremiär)

Happy Endings börjar sin tredje säsong med att leverera exakt vad man förväntar sig av Happy Endings. De sex i kompisgänget har väldigt väl etablerad rollfördelning och inbördes dynamik vid här laget, och frågan är om manusförfattarna är lite väl bekväma med vad de har. Relationen mellan Dave och Alex är totalt oengagerande, och att Jane och Brad inte bråkar på riktigt har serien slagit fast med emfas. Återstår då att bry sig om Max och Penny, som är så mycket seriefigurer i det här avsnittet att det är svårt att ta på allvar. Visst, Happy Endings är en charmig hang out-serie men det är en låg ribba att ta sig över, och i jämförelsen med till exempel New Girl − en mysig hangout-serie som samtidigt är fruktansvärt rolig och kreativt inspirerad − är det här inte särskilt imponerande.

Go On
(NBC, S01E07 →)

Jag tycker fortfarande att Go On är en ganska hyfsad sitcom, med en del väldigt charmiga ögonblick (i det här avsnittet gillade jag, lite överraskande, b-storyn med John Cho och kattjejen). Det som bekymrar mig en aning är att Go On inte har utvecklats särskilt mycket. Det är samma serie, med samma kvalitéer och svagheter, som i piloten.

Suburgatory
(ABC, S02E02, ↓)

Urtråkig Halloween-plot, som ändå blev ganska snyggt ihopknuten mot slutet. En fundering: det var längesen jag tänkte på Cheryl Hines som Larry Davids fru. Hon spelar Dallas med sån entusiasm att det är svårt att se henne som något annat. Det är imponerande med tanke på att rollen är skruvad till tusen.

Jag vill säga att Suburgatory borde ha haft Dallas och Dalia i centrum från första början, men risken är väl att den serien hade blivit Kath & Kim.

Raising Hope
(ABC, S03E04, ↑)

En litet kliv uppåt jämfört med säsongens övriga avsnitt. Förmågan att tramsa med omdöme saknas fortfarande i stor utsträckning, men här fanns i alla fall ögonblick rollfigurerna emellan som kändes genuina och engagerande. Martha Plimpton och Garret Dillahunt är en högklassig sitcomduo när de får lite mer att göra än att bete sig som sjuåringar, Wilmer Valderramas gästspel var småcharmigt, och den lilla parentesen med Barney och Maw Maw var riktigt fin. Inte ett fantastiskt avsnitt teve, men åtminstone en påminnelse om vilka kvalitéer Raising Hope har när serien träffar rätt.

Up All Night
(NBC, S02E06, →)

Jag har inte så mycket att tillägga om Up All Night vid det här laget. Ok ett par saker: Med Sean Hayes som sidekick känns det mer än någonsin som om Ava befinner sig i sin helt egna serie. Det går nog att konstatera: makeovern i början på säsongen har inte bidragit med så mycket mer än en märklig känsla av att ingen av rollfigurerna har något vettigt att göra på dagarna. Nej, jag ska inte göra en metapoäng av den saken… I övrigt, se förra veckans summering av seriens problem.

The Office
(NBC, S09E05 →)

Andy är ingen mobbare den här veckan, men han är fortfarande ett sänke för The Office. Ja, Michael Scott var också självupptagen och osäker, men det fanns en helt annan värme i hans strävan efter att bli sedd och älskad. Andy är bara patetisk och bufflig, och den enda som orkar med honom är Erin (för att hon, antar jag, minns honom som han var innan han blev chef och The Office manusförfattare började skriva honom som outhärdligt patetisk och bufflig).

Och Stephen Colbert − är det första gången han är med eller har jag förträngt något? Det här gästspelet kändes hur som helst väldigt krystat. Det är definitivt inte första gången The Office stuntcastar en gästroll…

Storyn med Pam och Jim är jag mer ambivalent inför. De har varit ljummet lyckliga i så många säsonger, och det borde vara en bra idé att skriva in en riktig konflikt, med riktiga insatser,dem emellan. Men det känns bara olustigt. Jag är inte riktigt säker på om det är manusförfattandet det är fel på, eller om det bara handlar om samma gamla återvändsgränd: det är en fundamental naturlag i The Office universum att Pam och Jim ska vara tillsammans, och varje antydan till något som slår in en kil dem emellan kommer att få tittaren emot sig.

Animal Practice
(NBC, S01E06, ↓)

Nja, det här var inte så kul. Halloween brukar vara högsäsong för fåniga påhitt i amerikanska serier, och Animal Practice är inte främmande för att plocka billiga, enkla poäng ens i vanliga fall. Det här avsnittet föll väldigt platt, och nu börjar jag vackla om huruvida jag bryr mig om att se de kvarvarande avsnitten av Animal Practice.

Som diskuterades i kommentarerna förra veckan har serien alltså lagts ner av NBC. Två avsnitt finns kvar att sända. Jag vet att jag var väldigt positiv för en vecka sedan och att det här låter ombytligt, men ärligt talat: är en dödsdömd Animal Practice värd ytterligare 43 minuter av mitt liv? Antagligen inte.

Uppehåll den här veckan:
The Mindy Project

Jag kollade inte på:
2 Broke Girls, The New Normal, Neighbors, Partners, Mike & Molly, The Middle, Modern Family, Guys With Kids, The Big Bang Theory, Two and a Half Men, How I Met Your Mother (som nog sitter rätt bra på avbytarbänken)

Har inte haft premiär:
Last Man Standing (2/11), Malibu County (2/11), Community (TBA), Whitney (TBA)

[2012-10-29 11:52]
r

”New Girl gör ju det här bättre än alla andra[…]New Girl är skitrolig. […]manusförfattandet är ofta briljant. […]förmågan att nästan alltid hitta ett skämt som inte är det förutsägbara.”

..*zip mouth emicon*..

[2012-10-29 12:09]
David

@r: Skönt att jag kan ge dig något att vara upprörd över den här veckan också. ;)

[2012-10-29 12:26]
r

Inte upprörd, förundrad. Jag vågar dock inte utveckla varför, eftersom du vuxenmobbar mig då och kallar mig tråkdryg.

OBS: Jag gillar de här genomgångarna, så jag är inte din Nemeis eller nåt. Förutom New Girl-vurmen håller jag med om allt!

[2012-10-29 12:27]
r

Följer du ”Its always sunny in Philadelphia” och är det nåt du tänker skriva om?
Senaste säsongen har börjat rätt svagt kan man tycka.

[2012-10-29 13:44]
David

Jag lovar att inte vuxenmobba dig nåt mer. Men jag har fortfarande inte hört några riktiga argument emot New Girl…
Jag släppte It’s always sunny efter första säsongen och har haft den på se ikapp-listan i en evighet nu. Tänkte klämma både den och The League vid tillfälle, men tyvärr har tiden en tendens att inte räcka till just nu.

[2012-10-29 13:51]
mxm

r: jag vet inte, jag tyckte Halloween-avsnittet av IASIP var ganska okej. lite Community-influerat till och med.

The League hade dock ett alldeles fantastiskt bra senaste avsnitt: Timothy Olyphant som sushi-kock och Raffi som Rambo, det var grejen.

Solsidan går också från klarhet till klarhet, och är typ mitt enda band till svensk populärkultur.

[2012-10-29 16:00]
Daniel

Tycker att senaste säsongen av IASIP har börjat okej ändå. Som mxm säger var senaste avsnittet rätt bra, tycker det andra också, med soporna, var helt okej. Men det första avsnittet,med tavlan, var inte alls bra.

Förra säsongen hade ju sina dalar den med, faktiskt 3-4 direkt dåliga avsnitt tycker jag. Förhoppningsvis kan de bygga vidare på halloween-avsnittet nu och hålla uppe den nivån.

[2012-10-29 17:01]
r

Tycker det skedde något förra säsongen med IASIP som gjorde serien bättre än den varit tidigare. Det var som om tonfallet skruvades upp några snäpp, och blev mer rått och ”gränslöst” på nåt vis. Det klädde serien bra.

[2012-10-29 19:39]
Daniel

@r förstår vad du menar, t.ex. frank reynold´s little beauties och the gang goes to the jersey shore är båda fantastiska.
Men sen tycker jag tyvärr att avsnitt som frank´s brother och the gang gets trapped drog ner förra säsongen en hel del.

[2012-10-30 08:10]
Donny Depp

David: Skulle vara intressant att höra dina åsikter om de serier du inte kollat på. Antingen varför du valt bort dem, eller så gör du oss en tjänst och tittar (om så bara ett enda avsnitt) och bedömer.

[2012-10-30 08:32]
David

@Donny: Jag väljer bort nya serier utifrån den amerikanska förhandskritiken. Handlar inte så mycket om bra eller dålig kritik (fast om en serie får odelat bra kritik kommer jag så klart att kolla) utan mer om 1) finns det nåt som verkar intressant med serien? och 2) verkar den helt outhärdlig?
De flesta av de gamla serierna (2 Broke Girls, 2 1/2 Men, TBBT, HIMYIM) har jag ju kollat på och gett upp.
Hade gärna gjort en liten special med engångskoll på allt jag har valt bort, men det är ju det där med att det ska finnas tid…

[2012-10-30 17:52]
D

Jag förstår att du vill ha en klar definition och då har valt att enbart köra network-sitcoms men hade ändå¨varit kul om du bara sket i att vara konsekvent och slängde in IASIP också i mixen så man fick höra dina åsikter om den.

[2012-10-31 08:29]
mxm

David, du får ta och kolla in veckans avsnitt av Happy Endings och sedan be om ursäkt; det är definitionen av ”fruktansvärt rolig och kreativt inspirerad”.

[2012-11-03 17:13]
Anna M

Up all night gör uppehåll för att göras om och kommer tillbaks i april tydligen. Verkar som att det nya formatet inte gick så bra. 30 rock lär hinna med några fullträffar innan det är helt över hoppas jag.