Weird Science
Faxen hade huvudrollen i sista 24

2006-05-24  

Att vara en early adopter är ungefär som att vara CTU-agent. Man kan liksom aldrig casha in nån cred. Early adopters är obegripliga för sin egen samtida omgivning – däremot tacksamma driftkuckus när omgivningen hunnit ikapp och plötsligt älskar att dra upp att man en gång på juratiden köpte en usel plasmateve för 149 000 kronor (samtidigt som de själva inte ens hade fattat att koppla videon med fullsignals-scartkabel).
En gång för extremt länge sedan skrev jag en artikel om hur ungdomar i Japan anammat den senaste teknologin: de hade börjat faxa. Ohämmat, kreativt, skapat faxkonst.
Ja, ni hajar att det var ett tag sen.
När Magazine Café, som var tidningen som bad mig skriva den där texten (jag var just hemkommen från Japan med storyn, och jag var den ende de kände som hade en egen telefax hemma i sovrummet), hade tioårsjubileum ställde de min kraftigt daterade faxhyllning i skrattspegeln.
Och än i dag – 15 år efter att jag som faxpionjär försökte få tröga uppdragsgivare som Aftonbladet att acceptera fakturor på sladdrigt papper – grävs denna artikel fram och vänds emot mig med jämna mellanrum. Så fort folk inser att de förlorat ännu en aktuell debatt mot mig överger de sina argument och ironiserar över min faxartikel…
Som early adopter är jag chanslös. Vad ska jag dra fram till mitt försvar, min sladdhurts där enbart HDMI-varianterna upptar en låda? Visa att knölarna i min väska inte alls är faxtillbehör utan olika bärbara mediaspelare som putar ut? Nä, nörd hur jag än gör.
Tills 35 minuter återstod av dubbelfinalen av 24.
Plötsligt väcktes självaste fax-entusiasten inom mig till liv.
Utan att ge ifrån mig några spoilers (inte här, det klarar vi av i kommentartråden till Neil Patrick Harris-texten här nedanför – håll er borta från den om ni ännu inte sett färdigt 24-säsongen) så kan jag ju bara få återge bilden här ovan och konstatera:
Det glödhetaste avsnittet av världens ledande teveserie 2006 hade inte kunnat få sin upplösning om det inte varit för faxen. Vad var det jag sa!
Mike Novicks scannerfax är utan tvekan Veckans Gadget.
Och, jo, en sak till måste jag nämna: att Bill Buchanan gjorde något han aldrig gjort tidigare. Han skrattade. Visserligen bara i en halvsekund, när Hayes ber om en »raincheck« som svar på Buchanans frukostinvit. Men ändå, det är hela tandraden som spricker upp. Och jag funderar över hur många vi över huvud taget sett skratta-så-man-ser-tänderna under fem 24-säsonger.
Jag kommer inte på någon, med säkerhet. David Palmer, möjligen, om jag inte blandar ihop det med Dennis Haysberts roll i The Unit. President Pussys marsvinsgaddar igår, när ubåtsaffären var avklarad, räknas inte. Det blev ett alltför kort, kallt och osäkert skratt när han såg att Mike Novick inte stämde in.
Nej, vad säger ni, ska vi ta ett lastfartyg till Kina nu?

[2006-05-24 08:20]
STeelwheels

Klart vi tar lastfartyget till KIna! Är det efter nyår som säs 6 kommer? Jag är också sugen på att lära känna de underliga männen med öronmobiler litet bättre – de som sippade whisky och såg ut att planera världsherravälde.

[2006-05-24 11:29]
Tobias

Ska det bli Hongkongaction i säsong 6 nu eller? Lika bra att börja fundera och konspirera över den kommande storyn. Vill kineserna använda Jack för att samla information från staterna??

[2006-05-24 11:34]
Tobias, igen!!

Hittade en tidsrymdblooper i dubbelavsnittet, tänkte ni på det? Timme 23 avslutades med att Martha just lyckades få Logan i säng. tio sekunder in i sista avsnitter är de påklädda igen. Iofs så var det kanske länge sedan Presidenten fick komma till skott :-)

[2006-05-24 16:25]
jibber-jabber

Är jag lurad av nån ytlig gimmick eller var senaste House verkligen sådär mind-blowing bra? Nu har manusförfattarna nästan förtjänat rätten att ta käppen.

[2006-05-24 21:22]
Konrad

Tobias: var det verkligen en tids-blooper? Jag har fått intrycket att de räknar in "previously on 24" i realtidsspannet. Det ger honom några minuter till att gosa med frugan.

[2006-05-26 12:15]
Addison.

Hade du inte bestämt att aldrig mer nämna den där artikeln?

[2006-05-26 12:29]
Kjell

Jo… men jag bytte strategi.

[2006-05-27 20:37]
Erik

Vad gäller planen med buggningen som fällde Logan, visst var det "bara" en back-up-plan? Eller fejkade Jack att han tänkte skjuta Logan, alltså fejkade han att han började darra och inte klarade av det?

[2006-05-27 21:08]
tobias

Ahh, tänkte inte på previously-minuterna.. Då presterade ju Logan trots allt!!

[2010-02-07 02:11]
Weird Science » Mellan mänskligt och maskinellt

[…] upplösningen av säsong 5, där faktiskt något så ålderstiget som en faxapparat spelade huvudrollen, har¬†24 alltid hållit jämna steg med den senaste […]