Weird Science
Mitt liv som filmnörd

2012-05-04  

För oss som tycker att en stor del av meningen med livet är att katalogisera och betygsätta alla de filmer vi sett har det länge varit knapert med ändamålsenliga sajter på internet. Vill man ta steget från idogt sammanställda Word-dokument med titel, regissör, land, år och betyg – och här vill jag flika in att jo, jag har fått ligga, faktiskt flera gånger! – och ta steget till något mer interaktivt har man fått hålla till godo med sajter som i teorin känns bra men inte riktigt levererat i praktiken. Till exempel allconsuming, där man kan peta in även böcker, musk och »food & drink«, men där gränssnittet är så gräsligt att man får ont i ögonen. Svenska MovieZine är ambitiöst, men sabbas av gigantiska banners och avgrundsdjupa luckor i filmkatalogen (och ingen jag känner hänger där). Get Glue är kul men känns mest som en trevlig app om man vill posta att man kollar sista The Walking Dead på Facebook oh håva in några likes. Så jag har kört vidare med mina Word-dokument.

Men nu kan räddningen vara här. Jag talar om Letterboxd, en ny sajt som än så länge bara finns i betaversion, utvecklad av ett gäng snubbar i Auckland, Nya Zeeland. Den har många härliga features varav de viktigaste är snyggt gränssnitt och möjligheten att tidsbestämma exakt när man sett varje film. För oss lite analt lagda är sånt nämligen viktigt. Man kan antingen föra dagbok och sätta exakt år och datum för filmer man sett, eller bara betygsätta dem i största allmänhet, eller bara lägga in dem som »sedda« utan betyg. Letterboxd hämtar posterna från användargenererade TMDb via API:er, och utbudet är stort och brett: en sökning på Ingmar Bergman ger träffar på 42 filmer (att jämföra med MovieZines tragiska 17), en mer obskyr regissör som Edgar G. Ulmer ger 14 träffar (MovieZine: noll). Sajten är gratis och helt reklamfri men man meddelar vagt att »we may at some point introduce paid accounts« vilket vore mäkta tråkigt. Själv skulle jag nog vara beredd att betala en liten slant, men jag vill ju gärna ha ett umgänge där också.

Så just nu sitter jag lite nykärt och knapprar in allt jag sett på Letterboxd. 2011 och 2012 är prydligt och kronologiskt inlagda. Svårare är det med allt jag sett tidigare. Mina mest flitiga år 1990–1999, då jag snittade på (nu helt overkliga) 180 filmer om året, är nogsamt katalogiserade… men i Word 98-dokument på en bunt Mac-formaterade disketter som just nu ligger i en dammig hög i ett skåp och antagligen aldrig kommer att kunna läsas igen.

Så det blir till att erinra sig det man såg, vilket leder till mysigt sena kvällar framför datorn där jag försöker komma ihåg om t ex Polisskolan 3 (som jag såg på bio 1986) var en tvåa eller en en och en halva i betyg. Topparna (Carpenters The Thing cirka 1983, en solkar femma) och dalarna (Mr & Mrs Smith, en halv poäng) är lätta men alla hundratals halvbra till mediokra  filmer man sett under åren, hur ska man komma ihåg? Jag minns ärligt talat inte till exempel vilka Saw-filmer jag sett.

Drömmen vore givetvis att ha alla filmer man plöjt dokumenterade, i kronologisk ordning: Blade Runner, 12 mars 1984, en fyra i betyg… Men det blir i nästa liv. Hur som helst, jag finns här, bli gärna min vän på Letterboxd om du har en invite.

Hur gör ni själva för att ha koll på era filmer? För jag är väl inte ensam om att vilja ha lite ordning och reda?

[2012-05-04 14:22]
Jonas

Rekommenderar även designmässigt akterseglade men välfunktionella Filmtipset.se. Bra databas och ett inte obetydligt cineastcommunity.

[2012-05-04 14:29]
Johannes Axner

Ser lovande ut! Du vill inte dela med dig av en beta-invite? ;)

Jag finns på filmtipset som supernaut för den hågade!

[2012-05-04 15:43]
Stefan

Filmtipset kör jag med, tycker den fungerar precis som jag önskar :) Stör mig inte på utseendet heller, men det kan bero på att jag hängt där sedan 2004.

För tv-serier använder jag både myepisodes.com och trakt.tv för att hålla koll på vilket avsnitt jag senast såg. Trakt är modernare med bra plugin för t.ex. xbmc men jag har använt myepisodes en längre tid och har inte riktigt kunnat släppa den än.

[2012-05-04 15:47]
Stefan

Här är jag på FT förresten: http://nyheter24.se/filmtipset/yourpage.cgi?member=18049

[2012-05-04 16:06]
Kjell

Tappade alltid orken med myepisodes.com. Gör just nu ett nytt försök med myshows-lista + ical-integrering hos tvrage.com, som öht är ett nav i mitt tv-tittande.

[2012-05-04 18:40]
Ebbe

Filmtipset funkar bra även om du där inte kan lägga in när du såg en film. Går även att exportera allt man sett i Excel.

[2012-05-04 18:45]
Peter

Finns också på Filmtipset (nad) och tycker att den är klart adekvat. Letterboxd ser dock lite lylligare ut, jag blir sugen på att testa.

[2012-05-04 18:46]
Martin

Logglistor i dokumentform (en löpande master + en per decennium, 1940-49, 50-59, etc). Bara filmer, noterar bara när jag ser nåt för första gången. Funkar OK. Lagt dem på Google Docs, man vill ju inte riskera att de ryker i en datorkrasch.

Har aldrig förstått vitsen med att dela med mig av vad jag ser med andra människor, som flera av de sajter som nämns här tycks bygga på. Föra loggbok på egen hand är deprimerande nog som det är.

[2012-05-04 19:40]
SweepTheLeg

Så fort jag lärde mig att koppla ihop 2 VCR-apparater i början på 80-talet och kopieringen startade, började jag katalogisera…först med papper och penna, senare med skrivare.
Detta ”peakade” runt 1994…då World Wide Web gjorde intåg i mitt liv.
En teknisk högskola i GBG hade fiberlina ganska tidigt, för de som tvivlar.
Jag drog katalogiseringstanken till sin spets INNAN interwebz.
Nu är det nästan LÖJLIGT fragmentariskt för min del på internäätet, och detta inlägget får mig att vilja BÖRJA systematisera igen.
M.a.o 1st ”like” på denna posten.
*NOTE TO SELF:
Måste ”yahoo:a”(googla?) nån gång på hur det där världsomspännanande nätverket av datorer stavas*

[2012-05-04 20:49]
Kristofer

Jepp, håller med, filmtipset.se iz da shit. Deras algoritmformel om rekommendationer funkar också hyfsat bra.

[2012-05-04 21:27]
rotv

Jag har också varit flitig filmtipsetanvändare i flera år. Varje gång jag ser en film betygsätter jag den där, och kan på så vis hålla koll på vad jag själv sett.

Jag gillar också hur man kan browsa sig fram, t ex genom att klicka på en viss regissör eller manusförfattare eller skådis, och få upp alla filmer han/hon medverkat i samt rekommenderade betyg. Det är betydligt överskådligare än Imdb, och det känns sällan som det saknas nåt.

Brukar kombinera filmtipset-surfande med sökningar på Karagarga/Cinematik/usenet och på så vis navigera mig fram genom filmhistorien tematiskt.

[2012-05-04 21:31]
rotv

vidare nörderi: då det gäller filmer jag sparat eller bränt så använder jag ”Movie Collectorz”. Förr då jag brände mer skivor kände jag behov av katalogiseringsprogam, och MC är bra. Den hämtar all metadata från Imdb, och man kan sortera på en massa olika sätt, regissör, land, år mm. Har några listor utskrivna på papper, t ex en sorterade efter år, en efter namn, en efter imd-betyg. Ibland kab man ju vara sugen på att se ”nåt från 70-talet”, och då är det bra att ha möjlighet att sortera på olika sätt.

[2012-05-05 00:13]
dave

Petar in ett väl avvägt betyg på IMDb och nöjer mig där. TV-avsnitt bockas av på pogdesign.co.uk/cat

[2012-05-05 02:11]
Elin Lantto

Å jag som bara skriver upp filmerna vartefter dom kommer i en anteckningsbok. Och bloggar om dom ifall det är stumfilmer eller utspelar sig i Louisiana.
För övrigt anser jag att filmer man sett efter ett visst antal år och har endast vaga minnen av måste ses om innan man har rätt att betygsätta dom.

[2012-05-05 08:08]
SweepTheLeg

Jag känner mig lite ointellektuell i sammanhanget, jag förutsåg ”Mr Skin” och”Knocked Up”….”The Turning” med Gillian Anderson och ”All the right moves” med Lea Thompson(hon i Back to the future och Caroline in the city..urghh) var noggrant dokumenterade på en nivå som i tillbakablickar känns aningen obekvämt idag.
Till mitt försvar fanns där även ”The Rutles”, ”Police Squad” och ”Ghost in the shell” i samlingen bl.a

[2012-05-05 14:51]
Henke

Under flera år skrev jag filmdagbok. Använde skrivhäften och ägnade varje film jag såg en sida med lite reflektioner, var jag såg filmen och med vilka. Det är lite synd att jag slutade med det. Det är rätt kul nu i efterhand att bläddra genom dem.

[2012-05-05 18:13]
Thomas

Blir alldeles lycklig av att läsa kommentarerna här, fantastiskt att få komma ihåg att man som tolvåring tyckte att Den Förste Riddaren var en stark 4:a och att man kände sig tvungen att skriva ned det. Idag så nöjer jag mig med filmtipset, utmärkt sida för mig.

[2012-05-07 23:19]
Per

Johannes: SOZ, man får bara tre invites och jag har redan bränt mina…

[2012-05-07 23:22]
Per

OK, filmtipset säger ni? Fint med svenska titlar och utbudet ser riktigt saftigt ut (testade på Joseph H. Lewis som ger 17 träffar mot Letterboxd 14). Men hur orkar ni med den fruktansvärda designen och alla blinkande banners?

[2012-05-08 18:23]
E-mannen

Jag nöjer mig med att ratea ungefär allt jag ser på imdb.com .
Problemet är väl att om det finns någon bättre site så vill man ju kunna överföra allt man gjort på den gamla siten eller så sitter man fast.

[2012-05-08 21:31]
Kristofer

Per> form follows function i filmtipsets fall.

[2012-05-09 11:45]
Stefan

Per: Adblock.

[2012-05-10 09:06]
Josef

Tack så jättemycket för tipset om Letterboxd! Själv har jag använt mig at Flixters app på Facebook i ett antal år, men har känt mig hyfsat förtvivlad sedan de för ett tag sedan gjorde interfacet fullständigt värdelöst och tog bort typ hälften av sin funktionalitet. Jag har inte så höga krav på avancerade journalfunktioner eller sånt, det viktiga för mig att enkelt och överskådligt kunna se över vilka filmer jag sett, och vilka filmer jag har på min ”att se-lista”, och inte ens det kan Flixter tillgodose (otroligt nog).

Letterboxd ser ut att inte bara vara ett dugligt substitut, utan ett eller ett par steg upp. :)

[2012-05-10 18:28]
Martin

Tack Per, absolut din viktigaste text på länge. Jag använder filmtipset för betygsättning, lista vad som finns hemma i hyllan, lista vad jag vill se, synka betyg med vänner på filmtipset för våra filmdejter. Parallellt använder jag Delicious Library (2) för överblick av vilken film, litteratur, och musik som finns hemma (viss dubbelregistrering med filmtipset alltså).
Har aldrig stört mig på filmtipsets utseende (även om DL förstås är aningen snyggare…) utan gillar just att det är så enkelt. Om det är någon titel man saknar kan man t.ex. lätt lägga in den själv(detta modereras dock förstås). Lite förtydligande av vad som tidigare sagts här i tråden också – det går att se vilket datum du satte ditt betyg på filmtipset (behöver ju dock inte vara samma som när du först såg filmen…). Vid årets slut är det också enkelt att exportera betygen till excel och sortera ut alla möjliga listor.
DL är däremot inte alls tillförlitlig med sin info och poster som läggs in behöver ofta korrigeras vilket är ganska irriterande (och konstigt, då jag tror att den synkar mot amazon).

[2012-05-11 20:26]
SweepTheLeg

Den här tråden är ju härligt(nästan obehagligt) nördig!
Som påpekats tidigare har jag slutat med katalogisering…
Jag trodde i min enfald att jag skulle komma ihåg ALLT, som i min glans dagar…
Min VHS-samling uppgick till ca 2100 filmer…
När jag började dokumentera fattade jag inte ens att regissören kunde vara en viktig ledtråd till en films kvalitet, men nog fan registrerade jag hur LÅNG ”Scarface” var…*skakar på huvudet*
Orkar nog inte systematisera populärkultur längre, jag nöjer mig med att kunna ALLA filmfrågor i TP och ”Vem Vet Mest”, resten får jag ”yahoo:a”(googla?), på äldre dar…:)
*Nu är det ungdomar på min gräsmatta IGEN!…måste gå och hytta lite med näven*